Benefits of a daily diary and topic journals

In Benefits of a daily diary and topic journals bespreekt Derek Sivers twee interessante onderwerpen: een daily diary, wat ook wel een journal wordt genoemd, en een topic journal. Over het eerste zegt hij:

You can’t trust distant memories, but you can trust your daily diary. It’s the best indicator to your future self (and maybe descendants) of what was really going on in your life at this time.

Read“Benefits of a daily diary and topic journals”

Je tekst redigeren in 10 stappen

Voordat je een blog publiceert wil je natuurlijk dat de inhoud goed overkomt en goed te volgen is voor je lezers. Ook probeer je zoveel mogelijk te voorkomen dat er nog taal- of spelfouten in staan. 

Het blog Je tekst redigeren in 10 stappen en de bijbehorende pdf van Jessie van Loon staan vol met ijzersterke tips voor het redigeren van je teksten. Natuurlijk zijn ze niet alleen toe te passen bij het schrijven van blogs, maar je kunt ze ook prima gebruiken bij het schrijven van andere teksten.

Read“Je tekst redigeren in 10 stappen”

Why We Shouldn’t Reward Ourselves for Good Habits – With One Exception

Vaak willen we onszelf belonen als we proberen onze gewoonten te veranderen. Als we de gewoonte een bepaalde tijd hebben volgehouden vinden we dat we een beloning ‘verdiend’ hebben.

Gretchen Rubin schrijft in haar blog Why we shouldn’t reward ourselves for good habits – with one exception echter dat we hier heel voorzichtig mee moeten zijn, en dat er eigenlijk maar één beloning is die wél werkt, namelijk een beloning die de gewoonte verder versterkt. 

Eigenlijk is de beloning de nieuwe gewoonte zelf. 

How to leave Facebook and Twitter while staying social

Vandaag vond ik dit interessante artikel van Charlie Sorrel How te leave Facebook and Twitter while staying social dat weer iets meer inzicht geeft in het gebruik van Micro.blog. Ik vermoedde al dat je met een gehoste WordPress-site alleen kunt posten naar Micro.blog, maar dit artikel bevestigt dat. Je eigen site wordt dan dus je micro.blog en het ‘middelpunt’ van alles dat je post. 

Twitter had ik al gekoppeld. Zou ik ook eens met Facebook kunnen proberen. Ik vond het eerst nogal tricky om te doen, maar ik zie dat je per post kunt bepalen welke je deelt op welke social media. 

Instapaper notes

In dit artikel Introducing Notes van Instapaper, wordt uitgelegd hoe je highlights en notities maakt in Instapaper EN hoe je deze exporteert naar (bijvoorbeeld) Evernote. 

Ik zag overigens wel dat de deel-opties voor highlights en notities niet werken in de web-app; alleen in de mobiele apps. In de web-app kun je alleen het hele artikel delen. Dit doe je door op de drie puntjes te klikken, rechts bovenaan het scherm. 

Notion Template Gallery

Vandaag vond ik een overzicht van allerlei templates die je kunt gebruiken in Notion

Ik ben nog steeds niet begonnen met het maken van een goede setup van deze mooie organisatie-app. 

Ik ben overigens NIET van plan om te switchen van Evernote naar Notion, maar ik verwacht Notion goed te kunnen gebruiken om bijvoorbeeld inzichten en andere samenhang tussen verschillende notities beter te organiseren. 

Hopelijk kun je binnenkort in Notion ook de klassieke link naar een Evernote-notitie gebruiken zodat Evernote-notities die je aanklikt in Notion, direct in Evernote worden geopend in plaats van in de browserversie.

Het zou mooi zijn als Notion meer zou gaan samenwerken met Evernote, in plaats van te proberen ze uit de markt te concurreren. Het zijn beide geweldige, maar verschillende tools.

Mac Open Web

Op Mac Open Web vind je een verzameling van allerlei open en indie apps voor Mac, iOS en Web, ter promotie van het open web.

Read Write Collect

Deze site Read Write Collect is één van de sites waar ik de afgelopen veel inspiratie heb opgedaan voor mijn eigen persoonlijke blog. Met name het gebruik van verschillende soorten posts (likes, replies, bookmarks, etc). 

What Science Says About Stress, Cognition and Clarity

In zijn Essay What science says about stress, cognition and clarity, schrijft David Allen over hoe je brein werkt en waarom je een extern systeem nodig hebt. 

Aan de ene kant kun je fantastische dingen doen met je brein: 

Without effort, you recognize patterns and store and retrieve information to make sense of the myriad inputs coming at you twenty-four seven.

Maar:

Yet you go to the store to get lemons, and you come back with six things and no lemons.

Hoe dat kan?

Your head is a terrible office.

Je brein maakt geen onderscheid tussen de verschillende dingen die je wilt onthouden. Het heeft geen idee van betekenis of prioriteit, niet van de omgeving waarin je je bevindt, of van de tijd en energie die je beschikbaar hebt.

Daar heb je een extern systeem voor nodig waar je brein op kan vertrouwen. Dit zorgt voor meer rust en ruimte in je hoofd, waardoor je beter kunt nadenken en creatiever wordt.

Back to Top