Dit was mijn laatste vakantieweek. Mijn partner heeft de hele week alweer gewerkt en zelf ben ik afgelopen donderdag weer begonnen. Daardoor zit ik er voor mijn gevoel al best weer goed in, al zal het heel anders zijn als ik a.s. maandag gewoon weer op locatie ben en ook al mijn collega’s weer aan het werk zijn.
- Het grappige als je op een school werkt waarin iedereen vrijwel tegelijk vakantie heeft: er wordt geen mail verstuurd tijdens de vakantie, dus aan het eind van de vakantie valt er nauwelijks iets op te ruimen.
- Toch leek het me goed om eerder te beginnen en alvast even weer alle lopende projecten na te lopen. Aanstaande maandag zit mijn agenda namelijk vanaf 9.00 uur tot het eind van de dag helemaal vol met afspraken en dan zou ik er wel heel ‘koud’ in komen. Nu heb ik van alle projecten die maandag weer beginnen even de stand van zaken bekeken.
- Ook heb ik in mijn taakmanager alvast de belangrijkste eerstvolgende acties op een rij gezet. Ik was een aantal weken geleden begonnen om deze op papier onder elkaar in een lijst te zetten, maar ik wil dit toch weer digitaal gaan doen in Microsoft To Do. Die leent zich er eigenlijk best goed voor. De absolute must-do’s geef ik een ster, zodat ze in mijn ‘belangrijk’ lijst komen te staan. Die lijst is ter vervanging van de lijst die ik de afgelopen tijd op papier bijhield.
De andere taken laat ik in de lijst staan van het betreffende project of Area of Focus. Deze worden op een later moment belangrijk, of ze blijven ‘nice to haves’ en kunnen op een gegeven moment worden verwijderd. - Mijn projectenlijst heb ik al een tijdje in een database in Notion staan. Die lijst kan ik zo sorteren en filteren als ik zelf wil en als ik klik op een project zie ik het logboek van mijn notities van het project en links naar belangrijke locaties met bijv. bestanden en leeromgeving. Daarnaast had ik ook in Microsoft To Do nog een twee lijsten met projecten (actieve en minder actieve projecten). Deze heb ik nu helemaal verwijderd en de informatie die daar nog in stond heb ik overgezet naar de projectenlijst in Notion.
- Ook ben ik bezig geweest met een zelfstudie-omgeving over AI die we aan het opzetten zijn. Het was toch nog niet zo gemakkelijk om een goede begrippenlijst te maken met verwijzingen naar bijbehorende literatuur. ChatGPT en Perplexity gaven voor zover ik kon beoordelen prima beschrijvingen, maar in een zelfstudiecursus waarin je docenten en studenten juist probeert te leren om de output van ChatGPT goed te controleren en ze te onderbouwen met relevante bronnen, moet je zelf natuurijk ook het goede voorbeeld geven!
- Ik ben begonnen aan een blog over het oplossen van de Rubik’s cube, maar ik merk toch dat dit veel beter in video’s is uit te leggen. En zo kwam ik er bij toeval achter dat de maker van de Nederlandstalige video’s vier jaar na de eerste serie (die ik al gevolgd had) een tweede serie heeft gemaakt waarin hij het allemaal nóg veel beter uitlegt. Door die serie begrijp ik nóg beter wat er eigenlijk gebeurt en hoef ik minder algoritmen te onthouden. In mijn blog probeer ik mijn eigen aanvullingen te maken op de video’s. Voor de oude serie was dat inderdaad nodig, maar hoe verder ik in de nieuwe serie kom, hoe meer ik tot de conclusie kom dat er misschien helemaal geen aanvullingen nodig zijn. Het zou dus best kunnen dat dit blog er nooit komt, of dat het een vrij kort blog wordt met alleen verwijzingen naar de video’s.
- Ik schrijf nog steeds dagelijks 100 woorden voor de 100 woorden writing challenge. Het blijft lastig om onderwerpen te bedenken om over te schrijven. Ik gebruik ze vaak om na te denken over mijn PKM-systeem in Obsidian en de overzichten die ik daarin wil hebben.
- Via een video van Nick Milo over het gebruik van folders in je PKM-systeem heb ik nog weer een aantal nieuwe inzichten opgedaan voor de structuur van mijn systeem. De termen ‘Atlas’ (voor notities), ‘Calendar’ (voor daily notes en meetings) en ‘Efforts’ (voor taken en projecten) die hij zelf gebruikt vind ik niet zo geslaagd, maar de tweede laag van ‘Atlas’ met ‘Dots’ (de notities die je met elkaar wilt verbinden), Maps (Maps of Content – waarop allerlei links naar je belangrijkste notities per onderwerp samenkomen) en Works (alle producten die hij maakt op basis van die notities) vond ik wel een interessante indeling. Ik vroeg me nog wel af wat het verschil is tussen ‘Works’ en ‘Efforts’. Die laatste term gebruikt Milo voor de taken, projecten, doelen en gewoonten waar hij aan werkt. Ook heeft hij zijn folder met ‘sources’ (voor alle notities van boeken, webinars, video’s, podcast, etc) ondergebracht in zijn ‘inbox’-folder. Dat vond ik ook wel een heel goed idee. Die sources voeden namelijk je notities. Je zou ook kunnen zeggen dat ze de basis vormen van je notities, maar dan doe je toch eigenlijk je eigen gedachten tekort die je over die notities hebt. De sources zijn een input; geen basislaag.
- Dat doet me denken aan Bianca Pereira die ook sterk de nadruk legt op het noteren van je eigen gedachten. Deze week ben ik begonnen met de 30 days active note-taking challenge; een vervolg op de active note-taking course die ik twee weken geleden gedaan heb. Hierbij krijg je elke dag een opdracht waarbij je op een andere manier je notities maakt. Tot dusver heb ik ‘freewriting’ toegepast, ‘rapid-fire bullet pointing‘ en ‘extreme freewriting’. Bij deze laatste vorm gebruik je de app Squibler, waarbij datgene wat je getypt hebt verdwijnt als je niet door blijft schrijven.
- In Oldenzaal waren deze week de zomerfeesten ‘Boeskool is lös’. Overdag staan er dan allerlei kraampjes in de binnenstad en is er op verschillende plekken muziek en andere kunst. Ook ‘s avonds zijn er optredens op meerdere plekken. Ik wilde een nieuwe schouderband kopen voor een tasje en ‘op de Boeskool’ (zoals wij dat zeggen; vergelijkbaar met ‘op de markt’) waren er meerdere kraampjes die dat verkochten. Blijkbaar is dat tegenwoordig helemaal ‘in’ ofzo, of het is me andere jaren nooit opgevallen. Het is in elk geval gelukt om door de drukte heen te komen en een band te vinden die me wel aanstaat.
- Woensdagavond trad er een big band op in een hele gezellige tuin ‘De Bombazijn’; uit de drukte en het kabaal van het hoofdpodium op de markt waar alle terrasjes zijn. In deze tuin staan links en rechts wat houten tafels en bankjes waar je aan kunt zitten en kun je verder vooral staand luisteren naar de muziek. Na de Big Band kwam de zanger Mark Stouwdam, die ik ken van de populaire Symphonic Rock Night van de muziekschool Nordhorn waar mijn broer ook al vele jaren aan meedoet. Stouwdam ging nummers van George Michael zingen. Nou vind ik niet dat er ook maar iemand in de buurt kan komen van de stem van George Michael, maar hij zette toch echt wel een mooie show neer, waarvan ik (samen met mijn schoonzus die ook fan is) bijna elk nummer woord voor woord kon meezingen. Bij sommige nummers deden ook zangeressen mee, waardoor hij het enorme bereik van George Michael goed kon opvangen. Het viel mij dus echt 100% mee en ik heb me die avond prima vermaakt.
- Ook ben ik nog bij mijn broer en zijn vriendin langsgeweest om de nieuwe gordijnen in zijn appartement te bewonderen en om samen met zijn vriendin de sieraden te bekijken die van mijn moeder zijn geweest. Beiden hebben we nog wat leuke dingen kunnen vinden.
- In het weekend heb ik een wandeling gemaakt in de buurt van de golfbaan in Ahaus, terwijl mijn partner met een deel van zijn familie op de golfbaan stond. Zelf heb ik geen golfvaardigheidsbewijs, dus had ik een rondje uitgestippeld van zo’n 9 kilometer en wachtte ik hen vervolgens op op het terras waar we gezamenlijk wat zouden gaan eten. Dat laatste ging helaas niet door omdat er een grote groep was in het bijbehorende hotel, waardoor de keuken er niet nog een groep van 9 personen bij kon hebben. Dat gaan we dus een andere keer doen, want de golfclub had meerdere banen om te lopen en het is redelijk in de buurt.
- Met het hardlopen heb ik ook een nieuwe route verkend die begon bij het Lutterzand. De route loopt niet óver het Lutterzand, waar ik vaker loop, maar gaat richting Beuningen onder andere via een klein slingerpaadje dat vlak langs het riviertje De Dinkel loopt. Dat was nu op sommige plekken wel vrij modderig en soms heel dicht begroeid, maar al met al was het zeker een mooie route.