Weeknotities 2024-24

Deze week kon ik de hele week thuis werken, waardoor ik ook echt een aantal superproductieve dagen had.

  • Met een collega een training over onze toetsapplicatie TestVision voorbereid om deze voor het eerst sinds anderhalf jaar weer te geven en deze keer in het Engels. Wat opvalt is dat de academie het woord ‘exam’ gebruikt voor een toets, terwijl TestVision zelf het woord ‘test’ gebruikt. Wellicht omdat je in TestVision niet alleen summatieve toetsen kunt afnemen.
  • De Awards-functionaliteit van Brightspace uitgezocht voor een tweetal docenten die graag meer motiverende elementen in hun studiebegeleidingsmodule willen in de vorm van badges. Eigenlijk ging het meer om het uitzoeken van de functionaliteit van ‘release conditions’. Bijvoorbeeld: als een student voldoende punten heeft gescoord op deze drie quizzes krijgt hij een bepaalde badge of certificaat. Of als hij een aantal bijdragen heeft gedaan in een discussie. Of een student een mail sturen als hij twee weken niet heeft ingelogd in de module. Daarnaast moeten we natuurlijk ook kijken in hoeverre de inhoud van de module wekelijks aansluit bij de behoefte van de beginnende student.
  • Vlak voor de Europese verkiezingen ontdekte ik ineens de podcast ‘Europa draait door‘ van Arend-Jan Boekestijn en Tim de Wit, over vanalles dat er speelt in Europa. Sindsdien ben ik steeds meer afleveringen gaan terugluisteren, want ook de oudere afleveringen zijn super-informatief. Lekker laagdrempelig voor als je, net als ik, nog veel te weinig op de hoogte bent van de Europese politiek. De podcast naast de bekende platforms ook gewoon te beluisteren via een algemene podcast-app.
  • Ik ben begonnen met het schrijven van een blog over de Zettelkasten, maar ik ben er nog niet uit wat ik allemaal in dit blog wil beschrijven en wat er in een later blog kan. En hoe vertaal je nou het woord ‘Zettel’? De term ‘permanent note’ die vaak gebruikt wordt is niet terecht, want ook de literatuurnotities zijn permanente notities.
  • Tijdens het schrijven van het blog zag ik bovendien dat de wijze waarop Niklas Luhmann zijn notities nummerde toch nét iets anders ging dan wat ik dacht. De eerste notitie van een onderwerp blijkt heel vaak een lijstje met literatuurverwijzingen te bevatten, in plaats van een beschrijving van dat onderwerp. Ook maakte Luhmann niet echt gebruik van grote overkoepelende onderwerpen, waardoor zijn nummering voor nieuwe onderwerpen ook veel verder oploopt dan in mijn lijst. Verder blijkt hij vaker notities direct onder een andere toe te voegen op hetzelfde niveau. Hij maakte alleen gebruik van subniveaus als het nummer voor de volgende notitie al bestond. Dus stel dat hij direct onder 30,1 een notitie wil plaatsen. Dan geeft hij die het nummer 30.2 tenzij 30.2 al bestaat. Pas dán kiest hij ervoor om 30.1a aan te maken. Tot nu toe dacht ik dat hij voor een notitie die onder 30.1 thuishoort, sowieso 30.1a aanmaakte. Dat dit niet het geval is zou mijn hele indexlijst weer op de kop zetten. Ik ben er nog niet uit of ik dat moet doen. Ik denk dat ik er wel een begin mee ga maken om te kijken hoe dat uitpakt.
  • Bij het aanmaken van de index-lijst voor mijn PKM-systeem loop ik momenteel ook tegen het vraagstuk aan hoe ik topic journals erin ga verwerken. In een topic journal houd je je voortschrijdende inzichten over een onderwerp bij. Voor mijn gevoel zitten ze tussen literatuurnotities en ‘zettel’-notities in. De vraag is met name: wat ga ik met de titels van die kaartjes doen. Misschien maak ik een type notitie ‘topic journal’, zodat die notities een eigen icoon krijgen. Zo’n icoontje zou ook nog een idee kunnen zijn voor de ‘Zettel’-notities.
  • Deze week gewoon weer twee keer BodyPump gedaan en twee keer hardgelopen, waaronder een lange duurloop van iets meer dan 15 km. Ik wil proberen om wat vaker een lange afstand te lopen, zodat ik dit meer gewend ben tijdens de voorbereiding van een volgende halve marathon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top