Video’s met ‘First Reactions’ op Hocus Pocus van Focus

‘First reactions’, ken je dat soort video’s? Muziekliefhebbers die in een YouTube-video live hun eerste reactie opnemen op het moment dat ze een nummer voor het eerst horen?
Ik had het concept al eens eerder gezien van een zangcoach, toen ze voor het eerst luisterde naar de auditie van Jenny Lena bij The Voice of Holland, wat denk ik de beste auditie ooit was bij dat programma.

Maar nu dus dit soort video’s van het nummer Hocus Pocus van Focus. Ik kwam bij deze video’s met dank aan het YouTube-algoritme, omdat ik de afgelopen week wat meer van Focus heb geluisterd. Dat kwam doordat ik op zoek was naar het nummer ‘Sylvia’ van Focus, dat werd gespeeld op de Hammond-orgelclub ledendag, waar ik vorige week zaterdag voor het eerst bij aanwezig was. En toen vond ik uiteraard ook Hocus Pocus, maar nog niet deze ‘First reactions’-video’s. Dat gebeurde pas afgelopen vrijdagavond. Zoals dat gaat op YouTube, stonden ze ineens in mijn lijst met suggesties. Niet alleen een reactie van een zangcoach, maar ook van anderen die het nummer voor het eerst luisteren.

50 jaar oud

Opvallend genoeg waren het allemaal video’s van het afgelopen jaar. Heel grappig als je bedenkt dat het nummer uit 1971 komt en de opname waar iedereen naar zit te kijken komt uit 1973. Het is een live-versie van het nummer tijdens een optreden bij NBC’s Midnight Special. Voor wie het niet weet: Focus was een Nederlandse progressive rockband die op een gegeven moment ook doorbrak in de VS. En nu, jaren later zijn er ineens verschillende YouTube-kanalen die aandacht besteden aan dit nummer. Overigens, Focus speelt nog steeds! Al is het wel in een andere samenstelling, maar nog steeds met Thijs van Leer die zingt, fluit en begeleidt met het Hammond-orgel.

De reacties

De video die ze bekijken is een briljante live-versie van een nummer dat op zichzelf al geniaal is, en daarom is het ook zo mooi om de reacties te zien. Ik heb me zeker een uur vermaakt met het kijken van deze video’s. Telkens weer hetzelfde nummer, maar die reacties zijn echt priceless. En de muziek is natuurlijk ook helemaal te gek en gaat niet vervelen.

Eerst keek ik deze video, van een duo dat superenthousiast reageert, niet alleen op de kunsten (met een hele grote K) van Thijs van Leer, maar ook op het fantastische gitaarspel van Jan Akkerman en zeker ook drummer Hans Cleuver en bassist Martijn Dresden.

Daarna zag ik dat er ook zangcoach was die zo’n ‘first reaction video’ had gemaakt. Zij kijkt ook echt naar welke technieken hij gebruikt en is daar zeer enthousiast over.

Daarna zag ik nog zo’n video, maar dan van een ‘Classical composer’, zoals in de titel staat. Daar was ik toch ook wel erg benieuwd naar. Hij let weer op allerlei andere dingen. Ook begint hij bij de (veel langzamere) studioversie en luistert hij ook naar een paar korte stukken van covers die van dit nummer gemaakt zijn door Helloween en door Iron Maiden. Leuk om te horen hoe die bands zijn omgegaan met de extreme vocals van zanger Thijs van Leer. En uiteindelijk luistert hij natuurlijk ook naar de live-opname bij NBC’s Midnight Special.

Als kers op de taart zag ik ook nog een compilatie van meer van deze ‘First reaction’ video’s op dit nummer van Focus. Op een gegeven moment weet je welke comments er komen, maar de verbazing blijft geweldig om naar te kijken. Iedereen is toch wel echt mindblown van dit nummer en moet na de tijd echt even bijkomen:

Overigens is de video die ze bekijken korter dan de oorspronkelijke versie die ik gisteren toevallig ook nog vond, dus het verhaal dat ze in de uitzending maar 4 minuten kregen en daarom zo snel moesten spelen, klopt niet, hoewel ze wel beduidend sneller spelen dan op de plaat. In onderstaande video van de opname zie je dat het telkens terugkerende thema twee keer vaker voorbijkomt dan in de besproken video. Ook vond ik een video van het nummer Sylvia die zo te zien ook bij Midnight Special is opgenomen.

Ik hoop dat jullie de video’s met net zoveel plezier hebben bekeken als ik en net zo hebben genoten van de geweldige muziek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top