Wandel-/hardlooproute (12 km): Vanaf de Tankenberg via de Oude Postweg naar het Everloo

Vanochtend tijdens het hardlopen bedacht ik dat ik mijn hardlooproutes zou kunnen delen via mijn blog. En dan bedoel ik niet van “Joehoe kijk eens hoe hard en hoe ver ik heb gelopen”, maar gewoon een route die jij zelf zou kunnen wandelen of hardlopen, gebaseerd op routes die ik zelf wel eens loop en dan met een aangepast startpunt, zodat je begint op een plek waar je de auto of fiets neer kunt zetten.

Ik ken inmiddels zoveel mooie routes bij ons in de buurt en ik vind het heel leuk om ze te delen. Ik heb al vaker met veel plezier routes uitschreven voor anderen. Dus waarom zou ik ze niet gewoon als blogpost publiceren? En dan met een link naar GarminConnect, zodat je hem ook in verschillende formaten kunt downloaden. En daarnaast een plaatje met wat alternatieven voor als je op de fiets bent.

De route van vanochtend was wel een flink stuk, maar ik ken ook veel routes die een stuk korter zijn, dus die gaan ook wel komen.

Als je op het linker kaartje klikt, wordt deze geopend op de website van Garmin Connect. Daar vind je links onderaan bij de puntjes opties om het kaartje te downloaden. En aan de rechterkant kun je ‘kilometermarkeringen’ inschakelen en op ‘satelliet’ klikken om meer van het landschap te zien op het kaartje (zoals op de rechter afbeelding).

Met aanpassingen / alternatieven

Beschrijving van de route

Deze route begint op een kleine parkeerplaats bij het Mariakapelletje aan het begin van de Tankenbergweg. Van daaruit loop je de Overesweg, steek je de Denekamperstraat over en loop je door het pad dat uitkomt op bij een rotonde waar je rechtsaf gaat, een stukje de bult af, totdat je rechts de Oude Postweg ziet. Die ga je in. Dat is een prachtig weggetje. Er zit een bocht in naar links en zodra je die door bent zie je een schilderachtig landschap voor je.

Aan het eind van die weg ga je linksaf en loop je door totdat je op een Y-splitsing komt. Als je rechtdoor gaat zie je na ongeveer 50 meter aan de linkerkant een kleine bruggetje waarmee je op een smal paadje komt dat je op een klootschietersbaan brengt. Officieel mag het niet maar zolang je daar niet zondagsochtends na 9.00 uur bent, kun je er best overheen lopen. Doe je dit liever niet of ben je met de fiets, houd dan bij de Y-splitsing links aan en volg de rode stippellijn op het kaartje.

Ga je wel over de klootschietersbaan dan vind je na zo’n 500 m een hekje aan de rechterkant, waarmee je het bos in kunt dat daar ligt. Aan het eind ga je rechtsaf een klein hekje door waar een smal pad je naar de Tramweg leidt. Daar ga je linksaf. Hier werd ik vanochtend verrast door (opnieuw) een prachtig mooi veld met bloemen. Of eigenlijk waren het deze keer stroken met bloemen om een veld heen.

Bij de Molenweg aangekomen ga je rechtsaf. Ben je op de fiets, dan komen de routes daar weer bij elkaar. De Molenweg gaat over in de Everloostraat en na zo’n 400 meter ga je rechtsaf de Havezatheweg in. Vlak voordat je op het erf komt van een grote boerderij ga je rechtsaf de Goorweg in, dat is een zandpad met een fietspad ernaast. Zodra je bij de bosrand komt ga je rechtsaf. Er staat geen bordje, maar dit is de Everloweg die uiteindelijk weer uitkomt op de Denekamperstraat, de provinciale weg tussen Oldenzaal en Denekamp.

Bij de provinciale weg aangekomen loop je een stukje linksaf en dan steek je de weg over naar de Populierendijk. Na een kleine 400 meter ga je rechtsaf over een boerenerf, waar je verwelkomd wordt met het bord ‘Hènig an doon!’ dat met name bedoeld is voor de vele mountainbikers die deze weg ook weten te vinden.

Het weggetje loopt eerst een heel stuk rechtdoor en gaat dan met een bocht naar rechts, links en weer rechts. Dan kom je op een soort kruising (hij ligt niet helemaal gelijk), waar je rechtsaf gaat. Op het kaartje ziet dat eruit als een scherpe afslag. Als je die doorloopt kom je op de paasbergweg uit. Als je te voet bent kun je die oversteken en door het bos lopen. Als je met de fiets bent ga je hier linksaf en volg je de rode stippellijn op het kaartje die vervolgens bij de Alleeweg rechtsaf gaat.

De weg door het bos blijf je je gewoon rechtdoor volgen, todat je ook op de Alleeweg uitkomt. Daar ga je rechtsaf en zo kom je weer op dezelfde weg als de fietsers. Deze weg gaat omhoog richting de Tankenberg, maar je komt niet echt op het hoogste punt uit. als je dat wél wilt dan kun je bij ongeveer 11,4 km linksaf naar boven. Na zo’n 200 m sta je dan onderaan de koepel van de Tankenberg waar je van het uitzicht kunt genieten.

Je loopt dan hetzelfde stukje weer naar beneden en gaat je linksaf de normale route weer op, zodat je terugkomt bij de parkeerplaats waar je bent begonnen.

Ik hoop dat je het net zo mooi vindt als ik vanochtend. Met de nevel nog op de velden (met name langs de Goorweg) en de zonnestralen die veelvuldig tussen de takken door kwamen op de Everloweg en natuurlijk de mooie bloemenstroken aan de Tramweg, heb ik me vanochtend in elk geval heerlijk vermaakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top