Je Twitter-timeline opschonen

Eindelijk heb ik een oplossing gevonden voor die irritante onzintweets in mijn Twitter timeline:

  • Ik hoef het niet te zien als iemand die ik volg iets leuk vindt. Dan ga ik wel naar Facebook of Instagram.
  • En ik hoef al helemaal geen tweets te zien van iemand die ik zelf niet volg, maar die wordt gevolgd door iemand die ik volg.

Laat mij dat nou lekker zelf bepalen. Daarom zit ik op Twitter en ben ik daar altijd gebleven. Op Twitter kan ik helemaal zelf bepalen wie ik volg. En als iemand mij volgt, betekent dat niet automatisch dat ik hun tweets ook zie. Ik zie alleen de tweets en retweets van iemand die ik volg. Dus ook niet als zij een tweet liken. Nee, alleen als zij het echt retweeten. Zo werkte het tenminste ooit…

Maar Twitter heeft de laatste jaren steeds meer onzin toegevoegd aan mijn timeline. Deze week heb ik zelfs nog een complete opschoonactie gehouden. Ik volg nu alleen nog accounts die over productiviteit, personal knowledge management, bloggen of over onderwijs twitteren. De rest van de accounts die ik eigenlijk nog wel interessant vind (want ik vind heel veel interessant) heb ik ontvolgd, maar wel toegevoegd aan lijsten. Zo kan ik ze nog steeds volgen via die lijsten, maar komen ze niet meer in de timeline op mijn startpagina, waardoor ik telkens weer werd afgeleid door tweets over politiek enzo.

Maar deze week gebeurde er ook nog iets anders en dat bracht de echte oplossing voor mijn timeline-probleem. Twitter verwijderde namelijk het tabblad ‘Nieuwste tweets’, waardoor je nu weer moet instellen dat je altijd de nieuwste tweets bovenaan wilt hebben in plaats van de ‘Top tweets’.

Je klikt op de sterretjes die rechtsbovenaan op je timeline (startpagina) staan:

Twitter: Wisselen tussen Top tweets en Nieuwste tweets
Twitter: Wisselen tussen Top tweets en Nieuwste tweets

Vervolgens kies je ‘In plaats daarvan de nieuwste Tweets bekijken’:

Twitter: Standaard de nieuwste tweets in je timeline
Twitter: Standaard de nieuwste tweets in je timeline

Het verwijderen van de tabbladen bracht ook een discussie op gang over de frustratie die veel anderen blijkbaar met mij delen: al die onzinnige tweets die ik hierboven noemde, die Twitter zonodig wil toevoegen aan mijn timeline. En daar blijkt dus al lang een oplossing voor te zijn:

Het kan zowel via de app als via je twitter.com in je browser.
Je gaat naar (Meer… >) Instellingen en privacy > Privacy en veiligheid > Negeren en blokkeren > Genegeerde woorden.

Je kunt hier specifieke woorden of accounts toevoegen, wat ik al wist, maar blijkbaar ook de onderstaande termen:

suggest_who_to_follow
suggest_recycled_tweet_inline
suggest_recycled_tweet
suggest_recap
suggest_ranked_timeline_tweet
suggest_pyle_tweet
suggest_activity_tweet

Elke term moet je afzonderlijk toevoegen door op het plusje te klikken achter ‘Geneneerde woorden’.

Als je alle termen hebt toegevoegd, heb je dus een hele lijst:

Vraag me niet precies wat elke term betekent, maar het werkt wel!

Tenminste, als je je timeline ook hebt ingesteld op ‘Nieuwste tweets’ zoals ik hierboven al uitlegde. De combinatie van beide instellingen zorgt ervoor dat al die onzinnig toegevoegde tweets er nu uit worden gefilterd. 🙏

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top