Inspiratie

De ondertitel van mijn blog is ‘Things that inspire me to be a happy, healthy & productive lifelong learner’. Ja, in het Engels. Want ik vind dat het dan beter klinkt dan in het Nederlands. Maar dat is niet waarom ik erover begin. Het gaat om het begin van de ondertitel: ‘Things that inspire me’.

Weinig inspiratie?

Als je kijkt naar het aantal blogs dat ik de afgelopen tijd heb geschreven, dan zou je kunnen denken dat er niet veel is dat mij inspireert. En dat is niet waar. Het was alleen lastig om erover te schrijven.

Te groot en te persoonlijk

De onderwerpen die mij bezighielden waren te groot en sommige waren te persoonlijk. Ja, het is een persoonlijk blog, maar dat betekent nog niet dat je ook overal over schrijft. Zeker niet als het om onderwerpen gaat die je zelf nog maar nauwelijks begrijpt.

Daarnaast waren sommige onderwerpen dus te groot. Zo groot dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Het afgelopen jaar heb ik namelijk een paar prachtige nieuwe tools ontdekt voor Persoonlijk Kennismanagement, namelijk Notion en Roam Research, maar ik had nog geen idee hoe ik die zou gaan gebruiken. En wat dit zou betekenen voor Evernote, wat al bijna 13 jaar dé tool is voor al mijn artikelen, notities, ideeën.

Kiezen: welk blog?

En wáár zou ik de blogs over die tools dan schrijven? Hier op mijn persoonlijke blog? Of toch op OrganizeFlow, mijn blog over productiviteitstools en -strategieën? Op dat blog schreef ik ook al meerdere blogs over persoonlijk kennismanagement, want voor mij is dat nauw verbonden met productiviteit. Maar op OrganizeFlow schrijf ik vaak uitgebreide blogs over onderwerpen waar ik al een redelijk goed overzicht over heb. En dat was bij Notion en Roam Research dus nog niet echt het geval. Kortom: Ik zat muurvast.

Te druk

En met de rest van mijn inspiratie ging het dus ook niet zo goed. In mijn hoofd was ik te druk met persoonlijke dingen waar ik nog niet over wilde schrijven. En bovendien was het druk qua werk. Dát is volgens mij heel goed terug te lezen in de enkele blogs die ik toch schreef; zowel hier op mijn persoonlijke blog als op OrganizeFlow. Er was dus gewoonweg geen ruimte om inspiratie daadwerkelijk om te zetten in blogs.

Minder ‘vinden’, meer luisteren

Ook schrijven over het afgelopen vreemde jaar lukte niet. Want ik vond het lastig om te verwoorden wat ik ervan vond. Waar anderen zich steeds verder ingeperkt voelden door de maatregelen die werden genomen om te snelle verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan; vond ik dat mensen zich gewoon moesten houden aan de basisafspraken, omdat dan veel van de opgelegde beperkingen niet nodig zouden zijn. Tja, als introvert is het denk ik gemakkelijk praten (weten wij ook eens hoe dat voelt om in het voordeel te zijn).

Ik besefte ook echt wel dat ik een bevoorrechte positie had: mijn werk en inkomen (en dat van mijn partner) gingen gewoon door (hoewel het dus wel extra druk was), ik kon thuis heerlijk rustig werken want we hebben geen kinderen, had meer tijd om te sporten, wat ik toch al alleen deed vanuit huis, en in mijn vrije tijd vermaak ik me prima zonder anderen erbij.

Door die bevoorrechte positie voelde ik me niet geroepen om me te mengen in de discussies. Het voelde alsof het voor mij ‘gemakkelijk praten’ was, omdat het mij dus niet echt persoonlijk raakte. Ik vond eigenlijk dat ik geen recht van spreken had. En dat ik beter kon luisteren naar wat anderen ervaarden. Om me beter te kunnen inleven in hun situatie, en hun gevoel van onmacht en ongeduld beter te kunnen begrijpen.

Vandaar dus dat er ook op dat gebied weinig uit mijn toetsenbord kwam.

Meer vrije tijd, dus meer inspiratie?

Hopelijk komt daar vanaf nu weer verandering in. Sinds 1 april werk ik weer 4 dagen per week in plaats van 5, waardoor er hopelijk weer wat meer ruimte in mijn hoofd komt om te schrijven. Want daar ontbrak het dit afgelopen jaar vooral aan. Er was genoeg tijd, maar er was geen ruimte.

Vandaag heb ik vooral inspiratie opgedaan door andere blogs te bekijken, en schrijf- en stijltips te lezen en te bekijken in video’s. Ik heb nógmaals de onderwerpen opgeschreven waarover ik wil bloggen (en ik kom uiteraard gewoon bij dezelfde categorieën uit die je hier al het menu vindt). Ook heb ik gezien dat ik een paar blogs al maandenlang klaar heb staan als concepten die ik nog verder wilde uitwerken, maar waar ik niet aan toe ben gekomen (waarschijnlijk omdat ik die onderwerpen ook weer te groot wilde aanpakken).

Onderwerpen kleiner maken dus. En elke dag bedenken wat mij die dag heeft geïnspireerd. Want daar gaat mijn blog over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top