Clean slate

Een nieuw jaar en ik heb er heel veel zin in! Niet omdat 2020 voorbij is zoals velen wellicht denken, maar ik ben zo benieuwd wat dit nieuwe jaar allemaal gaat brengen.

Een nieuw jaar is voor veel mensen ook altijd weer een moment om met nieuwe gewoontes te beginnen en nieuwe doelen te stellen, onder de noemer Goede Voornemens. Zelf vind ik 1 januari een willekeurige datum. Waarom zou je op 1 januari beginnen en niet gewoon op het moment dat je er klaar voor bent; ook al valt dat bijvoorbeeld op 29 december of ergens midden in de zomer?

Vanavond keek ik naar een live-video van Gretchen Rubin op Instagram waarin zij allerlei tips gaf over goede voornemens. In haar boek Better than before heeft zij veel relevante strategieën beschreven als het gaat om het vormen van nieuwe gewoonten en één van die strategieën is de Clean Slate. De schone lei. Het is gemakkelijker om nieuwe gewoonten aan te wennen als je je toch al in een nieuwe situatie bevindt. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan begint, of als je net verhuisd bent.

Toen ik het haar hoorde noemen, besefte dat ik wél geloof dat je op dat soort momenten heel goed gewoonten kunt veranderen. En dat 1 januari in hetzelfde rijtje past: een nieuw jaar, een ‘schone lei’, oftewel ‘Clean Slate’. Dus toen Gretchen Rubin de strategie van de ‘Clean Slate’ noemde, drong ineens tot mij door dat januari wel degelijk een goed moment is om met iets nieuws te beginnen of om iets te veranderen.

Nu hoor ik je denken: wat is daar zo speciaal aan? Dat vindt toch iedereen? Maar dat is dus niet zo.
In haar boek Better than before en later nog uitgebreider in The Four Tendencies, beschrijft Rubin vier verschillende typen (oftewel ‘Tendencies’) met betrekking tot het voldoen aan eigen verwachtingen en aan verwachtingen van anderen. Deze twee aspecten zijn belangrijk bij het vormen van gewoonten. Op mijn blog OrganizeFlow heb ik er al eens uitgebreider over geschreven.

En ik ben dus een Questioner. Iemand die gemakkelijk kan voldoen aan de eigen verwachtingen, en alleen aan die van anderen als het om iets gaat waarvan ik zelf ook overtuigd ben dat het relevant is. Het betekent dus dat ik altijd veel informatie nodig heb om te bepalen of ik iets zal doen. En een datum zoals 1 januari vind ik dus arbitrair. Er is geen enkele reden om niet eerder of later te beginnen, gewoon op het moment dat je dat uitkomt.

Door het argument van de Clean Slate te koppelen aan het nieuwe jaar, werd echter in één keer voor mij de reden duidelijk waarom januari wél een goed moment is om aan een nieuwe gewoonte te beginnen.

Nu maar eens gaan kijken welke nieuwe gewoontes dat gaan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top