Nu (November 2020)

En alweer is er een jaar voorbij sinds mijn laatste ‘NU’-blog. Een Nu-blog is een idee van Derek Sivers. Eigenlijk bedacht hij de Nu-pagina, een pagina waarop je schrijft waar je op dat moment mee bezig bent. Het nadeel vind ik dat dit maar één pagina is die je steeds bijwerkt, waardoor je geen historie kunt opbouwen. Zelf vind ik het leuker om oude Nu-posts terug te kunnen kijken.
Vandaar dat ik er Nu-blogs van heb gemaakt.

Het grappige is dat ik bij mijn vorige Nu-blog ook een foto had van dezelfde bomen. Ze staan in een park bij ons in de buurt waar ik regelmatig ‘s ochtends of ‘s middags een keer doorheen loop. Van de meeste bomen in het park is het blad al gevallen, maar van deze bomen zie je de prachtige herfstkleuren nog.

Kalheupinkpark Oldenzaal, november 2020

Werk

 • Sinds de eerste ‘intelligente’ lockdown in maart werk ik vanuit huis. Ik vind het wel jammer om niet meer lekker op de fiets naar het werk te kunnen, maar heb er verder niet zoveel problemen mee om alles vanuit huis te doen. Het geeft ook de mogelijkheid om direct vóór of na mijn werk nog even te gaan hardlopen, of om in de pauze even een rondje te wandelen in onze buurt of naar de supermarkt te gaan als dat nodig is. Wel merk ik dat je vaak van de ene meeting in de andere gaat en tussendoor geen tijd hebt om dingen uit te werken of om je hoofd even rust te geven, zoals je eerder altijd had als je van de ene naar de andere plek in het gebouw of naar een ander gebouw liep.
 • Mijn productiviteitssysteem kwam vanaf de lockdown behoorlijk onder druk te staan en het lukte lange tijd niet om een goede oplossing te vinden. Gelukkig heb ik nu iets gevonden dat voor mij lijkt te werken. De hulp kwam uit onverwachte hoek, namelijk door de nieuwe Boards-view van Todoist, een try-out met een overzicht van belangrijkste projecten en bijbehorende taken in Notion en het Time-sector-system van Carl Pullein waarvan ik totaal niet verwachtte dat het iets voor mij was. Voer voor een nieuw blog op OrganizeFlow 🙂
 • Net als vorig jaar werk ik sinds kort ook weer vijf dagen per week en ook nu weer is die extra dag tijdelijk. Het is voor een andere academie dan ik tot nu toe heb gewerkt. Het mooie van werken op een hogeschool is dat de opleidingen zo verschillend zijn. En ook deze academie is weer een compleet nieuwe ervaring met vraagstukken die weer om hele andere oplossingen vragen.
 • Waar het vorig jaar in het eerste kwartaal van het schooljaar nog vrij rustig was op het gebied van onderwijsontwikkeling, begonnen veel opleidingen van onze sector dit jaar direct op volle toeren. En er komt nóg meer aan.
 • Het is mooi om te zien hoeveel ervaring de docenten inmiddels hebben met het geven van online lessen, maar het wordt wel tijd dat er meer gebeurt dan alleen fysieke lessen online uitvoeren. Een online les is vrijwel nooit beter dan de offline variant. En het geven van online lessen is nooit het doel geweest van het gebruik van een online leeromgeving. Die zijn bedoeld om meer flexibiliteit te geven aan studenten en docenten, en om leerervaringen te verrijken. Gelukkig beginnen de discussies daarover wat meer los te komen.

Eigen projecten

 • De website van mijn bedrijf DidactAdvies is inmiddels uit de lucht en alleen OrganizeFlow is nog over. Inmiddels hebben zich meer dan 200 mensen ingeschreven voor mijn nieuwsbrief.
 • Mijn twitteraccount van OrganizeFlow heb ik inmiddels toch opgeheven. Het hebben van twee accounts voelde toch te vaak als een soort gespleten persoonlijkheid. En toch twijfel ik nog steeds wel eens of het niet handiger is om tweets over politiek en andere maatschappelijke zaken gescheiden te houden van tweets over productiviteit en persoonlijk kennismanagement.
 • Nu ik dit schrijf besef ik dat ik eigenlijk veel te weinig tweet over deze laatste twee onderwerpen. Sowieso ben ik aan het kijken of ik vaker iets kan posten op sociale media.
 • Momenteel ben ik mijn notities in Evernote aan het opschonen en aan het herstructureren. Evernote is nog steeds mijn favoriete app voor notities, maar ik zie ook dat Notion een aantal interessante database-functies heeft waarmee ik meer structuur kan aanbrengen in mijn researchprojecten.
 • Daarnaast ben ik naar Roam Research aan het kijken. Een bijzonder interessante tool om een persoonlijk kennismanagementsysteem in op te bouwen.
 • Niet onbelangrijk daarbij is dat ik via het boek ‘How to take smart notes‘ op het spoor ben gekomen van het Zettelkasten-notitiesysteem. Een bijzonder interessant systeem om al je kennis, kernachtig en in je eigen woorden te noteren in korte notities, en die notities onderling met elkaar te verbinden via tags, gerelateerde notities en eventueel met een genummerd systeem. De tool Roam Research sluit hier heel mooi op aan. Overigens kun je heel veel digitale tools hiervoor gebruiken; het oorspronkelijke systeem was zelfs op papier(!)

Zoals je ziet zijn er genoeg onderwerpen waarover ik nog blogs kan schrijven, maar door de drukte op mijn werk komt er ‘s avonds helaas niet zo vaak echt iets op ‘papier’. Hopelijk wordt dat snel beter.

Boeken

Op dit moment lees ik even geen boeken. Dat komt enerzijds omdat ik bezig ben met het Zettelkasten-systeem waarin ik nieuwe kennis kan verwerken. En anderzijds omdat ik een boek heb gevonden dat ‘How to read a book‘ heet, maar waar ik nog geen zin in heb om eraan te beginnen. En dat houdt me ook weer tegen om andere boeken te gaan lezen, want zo lang ik niet weet ‘how to read a book’, voelt het als verspilde moeite om andere boeken te gaan lezen. Je zou denken dat dat voldoende motivatie is om in elk geval dát boek te gaan lezen, maar dat is dus ook (nog) niet het geval…

Podcasts

 • Ik luister nog steeds naar Happier van Gretchen Rubin, over geluk, de menselijke natuur en het ontwikkelen van gewoonten;
 • En sinds kort luister ik ook weer naar Teaching in higher ed (spreekt voor zich waar het over gaat)
 • Van GTD Virtual Study Group – een zeer waardevolle uitwisseling van inzichten over de methode Getting Things Done – zijn het afgelopen helaas weinig opnames gepubliceerd, maar eind oktober zijn er weer drie afleveringen toegevoegd. Hopelijk volgen ze nu weer regelmatiger.
 • The Working with Podcast van Carl Pullein over productiviteit, GTD, timemanagement, persoonlijke ontwikkeling en doelen stellen.
 • The Productivity Show – voorheen luisterde ik ELKE aflevering van deze show, maar sinds een jaar of twee vond ik de onderwerpen niet meer zo interessant. Inmiddels luister ik vrij selectief wel weer wat afleveringen.
 • Afhankelijk van het onderwerp luister ik naar Betrouwbare Bronnen en De Correspondent. De Correspondent heeft naast hun algemene podcast met allerlei artikelen, ook een aantal specifieke podcasts. Binnenkort begint bijvoorbeeld de podcast ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ over de toeslagenaffaire, waar ik mij alvast op geabonneerd heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top