Nood geeft ook kansen

Sinds gisteren werken veel Nederlanders thuis om de verspreiding van het Corona-virus zoveel mogelijk te vertragen. Het werd een bijzondere dag op mijn werk en ik ben vooral benieuwd naar wat er volgende week gaat gebeuren en de weken daarna.

Wat voor werk ik doe? Ik werk op een hogeschool.

“Maar die zijn nu toch dicht vanwege het Corona-virus?”

Nee, die zijn niet dicht. De colleges gaan niet door en er wordt gekeken naar mogelijkheden om de colleges ONLINE te laten plaatsvinden. En ik werk dus precies op de afdeling die docenten daarmee helpt… 😅

Dit weekend volgen al mijn directe collega’s continu ons speciale kanaal in Microsoft Teams (lijkt wel een beetje op een Whatsappgroep maar met veel meer mogelijkheden), en velen besteden dit weekend ook tijd aan het werk. Alles om klaar te zijn voor volgende week.

‘Gekkenhuis’

Aanvankelijk ging ik donderdag nog naar huis met het idee dat ik de volgende dag thuis zou werken. Dat had ik ook al tegen collega’s gezegd. Maar hoe dichter ik bij mijn huis kwam, hoe duidelijker het voor mij werd dat ik de volgende dag gewoon weer naar Enschede zou gaan. Natuurlijk zou ik ook vanuit huis allerlei dingen kunnen doen, maar dat voelde gewoon niet goed.

Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar het was gisteren direct al een redelijk ‘gekkenhuis’ bij ons. Er werd sinds het begin van deze week al door een klein groepje (naast de normale werkzaamheden) gewerkt aan allerlei extra instructies (ook video’s) die direct via de support-knop in onze online leeromgeving beschikbaar worden gemaakt. Sinds gisteren werken we hier met z’n allen aan om zo snel mogelijk alles af te hebben, zodat volgende week de online lessen zo snel mogelijk kunnen starten.

Bij zo’n situatie hoort natuurlijk ook een centraal actiebord. Dat hielden we natuurlijk digitaal bij op een groot whiteboard midden in onze ruimte. 😇
De meer gedetailleerde lijsten (bijv. van vertalingen die gemaakt moesten worden) werden bijgehouden in een centraal OneNote-notititeblok. Planner was waarschijnlijk beter geweest, maar dat hebben we gisteren in de hectiek niet bedacht.

Collega’s met veel contacten in de academies werden zo ongeveer platgebeld en gemaild met allerlei vragen en verzoeken. Gelukkig kon er in veel gevallen al worden verwezen naar de Engelstalige instructies die inmiddels beschikbaar waren. Ook werden er al enkele korte sessies georganiseerd om groepjes docenten op weg te helpen. Dit weekend werken veel collega’s dus door, zodat we vanaf begin volgende week zo veel mogelijk klaar kunnen staan voor de academies om hen te helpen bij hun voorbereidingen om online colleges te gaan geven.

Het is natuurlijk hectisch en spannend of alle systemen het gaan houden en of ze kunnen waarmaken wat ze beloven 🤞, maar eerlijk gezegd zie ik er wel naar uit. Het is bijzonder om mee te maken.

Boost aan online onderwijs en samenwerken

Als de systemen het houden, gaat het waarschijnlijk een enorme boost geven aan online lesgeven, het gebruik van (korte) video’s voor het geven van uitleg, en het samenwerken in Teams. Docenten die zich hier nog niet of weinig in verdiept hadden, worden nu gedwongen om er gewoon mee aan de slag te gaan.

De docenten helpen elkaar daar onderling overigens ook fantastisch bij. Er vormden zich allemaal kleine groepjes die samen aan het testen waren. Zo worden minder vaardige collega’s gewoon meegenomen door de rest en proberen ze dingen samen uit, zodat iedereen zich zo snel mogelijk voldoende comfortabel voelt om online les te gaan geven. Ook kregen we vragen van docenten die zelf aan de slag wilden met het opnemen van korte video’s met uitleg, en over het samenwerken met collega’s via Teams. Ik ben zo benieuwd welke impact dit heeft voor het onderwijs dat straks wordt gegeven als ‘alles weer normaal is’.

Gelukkig hebben de medewerkers sinds september al de beschikking over Microsoft Teams en zijn er al vele trainingen gegeven om het gebruik hiervan te bevorderen. Eerlijk gezegd zou ik niet gek op kijken als we de rest van de Teams-trainingen die we geven wel kunnen schrappen omdat ze het nu gewoon allemaal samen aan het uitvogelen zijn. Precies wat we ze tijdens de trainingen ook al vertelden te moeten doen. 😃

Bijzonder team

Bijzonder dus om mee te maken. En ook bijzonder om te zien hoe iedereen in ons team klaar staat om elkaar en de academies te helpen (zelfs op vrije dagen). Er wordt super open samengewerkt, waarbij we elkaar aanvullen en snel corrigeren als dat nodig is. Ongelooflijk wat er allemaal gebeurt en hoe iedereen zich inzet. Mooi om daar deel van uit te kunnen maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top