Nu – November 2019

Sinds lange tijd heb ik weer een update geschreven van mijn versie van een Nu-pagina, een concept dat ooit bedacht is door Derek Sivers. In het oorspronkelijke concept gaat het eigenlijk om één pagina die je telkens weer updatet, maar ik vind het veel logischer om telkens een nieuw blog te schrijven en deze te koppelen aan de categorie ‘Nu’. Dan kun je ook terugkijken naar eerdere versies.

Kalheupinkpark Oldenzaal, november 2019

Werk

 • November was de laatste maand dat ik vier dagen werkte. Vanaf december werk ik fulltime. Ik zat al een tijdje met het idee te spelen om meer te gaan werken en nu er ook een concrete vraag kwam was de stap snel gemaakt.
 • Samen met een collega mijn eerste training gegeven over Microsoft Teams aan een mooie groep die er wel voor open lijkt te staan om op een nieuwe manier te gaan samenwerken.
 • Ontwikkeltrajecten waar ik bij betrokken ben beginnen nu eindelijk goed op gang te komen. De hoofdlijnen staan en er kan worden nagedacht over toetsing en leeractiviteiten (online en offline).

Eigen projecten

De afgelopen maand stond voor mijzelf in het teken van de overgang van DidactAdvies (de bedrijfsnaam voor mijn onderwijskundige freelance-activiteiten) naar OrganizeFlow (advies op het gebied van productiviteit). Daarbij heb ik:

 • mijn website TekstEffect verwijderd. Deze had ik ooit aangemaakt om ook mijn freelance-activiteiten op het gebied van tekstadvies te onderscheiden van mijn andere activiteiten.
 • mijn onderwijskundig advies-website DidactAdvies laten verwijzen naar OrganizeFlow.
 • de blogs van DidactAdvies, afhankelijk van het onderwerp, verplaatst naar OrganizeFlow of naar mijn persoonlijke blog waar je nu bent.
 • de naam van mijn bedrijf gewijzigd van DidactAdvies naar OrganizeFlow.
 • De facebookpagina van DidactAdvies verwijderd, evenals het Twitter-account. Overigens had ik al in maart van dit jaar besloten om alleen nog maar te twitteren via mijn eigen account Maschavdw. Het twitteraccount van OrganizeFlow houd ik echter voor de zekerheid nog even aan.

Boeken

Gratis geld voor iedereen – Rutger Bregman
Dit boek ben ik aan het luisteren. Het schiet alleen niet echt op. Tussendoor luister ik allerlei podcasts. De reden is dat het soms zó frustrerend is om naar te luisteren. Ik denk namelijk de hele tijd ‘Waarom DOEN we dit niet gewoon?’

Bregman in een aflevering van Tegenlicht over zijn boek:

“Er kleeft toch een stigma aan, zo van: oh, links gaat weer gratis geld uitdelen. Terwijl er juist goede liberale argumenten voor het basisinkomen bestaan. De titel van mijn boek was natuurlijk ook rampzalig. Als ik had geweten dat ik er nu nog steeds over moet praten, had ik er wel beter over nagedacht. (…) Het is geen gunst, geen uitkering. Het is gewoon dividend. Iedereen heeft recht op een aandeel in het land. Noem het ‘durf­kapitaal voor de gewone man’. Want dat is het ook echt: een financiële basis die je de vrijheid geeft om een bedrijfje te beginnen, om een nieuwe richting in te slaan.”

Je moet het basisinkomen eigenlijk zien als de kroon op het kapitalisme. Het is durfkapitaal. Kapitaal om te kunnen investeren in jezelf. “

“Kapitalisme gaat over risico’s nemen. Over iets nieuws doen. Een nieuwe baan zoeken, een nieuw bedrijf beginnen, een slecht huwelijk verlaten. Wat een explosie van creativiteit zouden we krijgen. Zoveel mensen leven nu van salaris naar salaris.”

Rutger Bregman, VPRO Tegenlicht

Podcasts

 • Omdenken – over het oplossen of omdenken van problemen;
 • Happier van Gretchen Rubin, over geluk, de menselijke natuur en het ontwikkelen van gewoonten;
 • Tjipcast – over onderwijsontwikkeling, opleiden, leren in het werk (en op school), organisatieverandering, kennisdelen, innovatie en de inrichting van aantrekkelijke leer- werkomgevingen;
 • Teaching in higher ed – spreekt voor zich 😉
 • Slagersdochters – over de 3 principes van de menselijke ervaring;
 • GTD Virtual Study Group – over de methode Getting Things Done;
 • GTD – over de methode Getting Things Done;
 • The Working with Podcast van Carl Pullein over productiviteit, GTD, timemanagement, persoonlijke ontwikkeling en doelen stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top