Je tekst redigeren in 10 stappen

Voordat je een blog publiceert wil je natuurlijk dat de inhoud goed overkomt en goed te volgen is voor je lezers. Ook probeer je zoveel mogelijk te voorkomen dat er nog taal- of spelfouten in staan. 

Het blog Je tekst redigeren in 10 stappen en de bijbehorende pdf van Jessie van Loon staan vol met ijzersterke tips voor het redigeren van je teksten. Natuurlijk zijn ze niet alleen toe te passen bij het schrijven van blogs, maar je kunt ze ook prima gebruiken bij het schrijven van andere teksten.

Redigeren gaat niet alleen om het corrigeren van taal- en spelfouten. Je kijkt ook of je verhaal helder is geschreven en logisch is opgebouwd. Zelf vraag ik mij bijvoorbeeld altijd af of ik het ook aan één van mijn buurvrouwen kan uitleggen. Niet omdat zij niet slim zouden zijn, maar omdat ze op een heel ander vakgebied werken en dus grotendeels onbekend zijn met wat ik doe. Kan ik mijn boodschap ook op hen overbrengen? Spring ik niet van de hak op de tak omdat ik stappen oversla in mijn uitleg?

Dat kom ik als onderwijskundige ook veel tegen. Experts weten vaak zo veel van hun vakgebied dat ze gemakkelijk stappen overslaan die voor anderen niet vanzelfsprekend zijn. En kijk ook uit voor het gebruiken van allerlei afkortingen, projectnamen of ander vakjargon zonder deze kort toe te lichten. Ook in je eigen organisatie is lang niet iedereen (denk ook aan nieuwe medewerkers) overal van op de hoogte.

Een tip die Jessie ook noemt, en die ik zelf ook vaak geef aan mensen die teksten schrijven is:

Lees je tekst hardop voor

Het lijkt misschien raar om te doen, maar je merkt hierdoor direct of een zin lekker loopt of niet. Ook merk je of het de manier is waarop je het zelf zou zeggen. Is een zin in principe goed, maar is het toch lastig om deze hardop te lezen? Dan staat de zin waarschijnlijk niet in de woorden die je zelf zou gebruiken in een gesprek. Dit is belangrijk om ook als je schrijft, te klinken als jezelf.

Eentje waar ik mij vrijwel nooit aan houd:

Ga niet redigeren terwijl je je tekst schrijft. Dat haalt je uit de creatieve flow.

Dit doe ik zelf nog veel te vaak. Vooral als ik lange blogs schrijf. Ik lees dan meestal weer even een stuk terug om te kijken of ik nog op het spoor zit van wat ik wil vertellen. Dan begin ik eerder geschreven stukken anders te verwoorden en kom ik ineens op een nieuw spoor tijdens het schrijven, waardoor het allemaal nog veel langer duurt.

Waardevolle tips dus om lekker in flow te kunnen schrijven en achteraf toch een hele goede tekst op te kunnen leveren.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top