IFTTT: Slimme workflows maken met verschillende apps

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

IFTTT. Volgens het bedrijf zelf spreek je het uit “…als ‘gift’ maar dan zonder de g”. Zelf zeg ik altijd de letters achter elkaar in het Engels: ‘Aai-Ef-Tie-Tie-Tie’ , of ik zeg gewoon wat het betekent: If This, Then That: als dit gebeurt, doe dan dat. Want dat is wat deze applicatie doet.

Als een bepaalde gebeurtenis zich voordoet in de ene app, kun je met IFTTT ervoor zorgen dat dit leidt tot een actie in een andere app. Zo’n gebeurtenis kan ook een bepaald tijdstip zijn, bijvoorbeeld ‘Als het 6 uur ‘s ochtends is, maak dan een notitie voor vandaag aan in mijn journal-notitieboek in Evernote’. Het zijn eigenlijk een soort mini-workflows.

Drie voorbeelden van applets in IFTTT
Drie voorbeelden van applets in IFTTT

Zo’n combinatie van gebeurtenis en actie wordt in IFTTT een applet genoemd. Een aantal jaren geleden noemden ze het een recipe, een recept. Je komt die term nog steeds tegen als je googelt naar IFTTT.

In de bovenstaande afbeelding zie je een aantal voorbeelden van deze applets en hieronder noem ik er nog een paar:


Als ik een afspraak toevoeg aan Google Calendar…

…maak dan een bijbehorende notitie aan in Evernote.


Als ik een oproep heb gemist…

…maak dan een taak aan in Todoist met het telefoonnummer erin.


Als ik een notitie toevoeg aan het notitieboek Books to read

…voeg dan in Trello een item toe aan de inboxlijst van het bord Boeken.


In dit blog leg ik uit hoe je zo’n applet maakt en vervolgens werk ik de bovenstaande voorbeelden uit, zodat je deze of combinaties die je zelf hebt bedacht, eenvoudig zelf kunt bouwen.

IFTTT toegang geven tot je apps

Met IFTTT zorg je er dus voor dat een actie in de ene app leidt tot een actie in een andere app. Dit betekent dat IFTTT toegang moet hebben tot jouw account in deze apps om zo’n actie voor je uit te kunnen voeren, óf om in de gaten te kunnen houden of er iets gebeurt dat moet leiden tot een actie in een andere app.

Als je bijvoorbeeld wilt dat IFTTT een notitie aanmaakt in Evernote zodra je een afspraak inplant in Google Calendar, dan moet IFTTT toegang hebben tot jouw Evernote-account en tot jouw account in Google Calendar.

Daarom moet je elke app die je gebruikt in IFTTT eenmalig aanmelden als Service:

Om dat te doen klik je eerst links bovenaan de homepagina op My Applets >>

IFTTT-logo met rechts daarnaast My Applets

En dan op het rechter tabblad Services:

Tabbladen Applets en Services in IFTTT, met een pijl naar Services
Tab Services in IFTTT

Op dit tabblad zie je alle services die je kunt gebruiken. Services zijn dingen die IFTTT kan doen met de apps die je hebt aangemeld, of die het kan doen zonder dat er een app voor nodig is. Bijvoorbeeld de service Date & Time en de service Email. Daarmee kun je ervoor zorgen dat IFTTT op een bepaalde dag en/of tijdstip een e-mail verstuurt. Daar hoef je geen enkele app voor aan te melden.

Als je nog nooit gebruik hebt gemaakt van IFTTT zie je op dit tabblad maar een paar services staan. Klik onder die services op de link All Services om ook de services te zien die pas beschikbaar worden als je de bijbehorende app met IFTTT hebt verbonden.

Laat je niet afschrikken door de vele services waar je uit kunt kiezen, maar gebruik het zoekveld. Typ bijvoorbeeld Office in om te zoeken naar applets voor Office365:

IFTTT-services gefilterd op het woord Office
Services voor Office365-apps

Of typ in Google:

IFTTT-services gefilterd op het woord Google
Services voor Google-apps

Of Task:

IFTTT-services voor taakapplicaties
Services voor taakapplicaties

Of Note:

IFTTT-services voor het maken van notities
Services voor het maken van notities

Uiteraard ook deze apps (zoek op Social):

IFTTT-services voor social media
Services voor social media-apps

En ook bij deze categorieën vond ik verschillende apps die ik gebruik:

IFTTT-services voor bloggen en bookmarks
Services voor bloggen en bookmarks

Je kunt telkens weer nieuwe apps koppelen bij Services. Doe dit nu dus alleen voor apps die je daadwerkelijk via IFTTT wilt gaan gebruiken.

Klik op het logo van een app die je wilt koppelen en klik daarna op Connect:

De app Pocket verbinden met IFTTT
De app Pocket verbinden met IFTTT

Je ziet dan het inlogscherm van de app. Daar log je in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je daar normaal ook voor gebruikt. Volg dan de instructies die worden getoond. Dat is voor elke app verschillend. Let op: bij sommige apps moet je een betaald account hebben om de app te kunnen gebruiken via IFTTT.

Zodra je app gekoppeld is kun je Applets aanmaken.

Een nieuwe Applet maken

Om een nieuwe applet te maken klik je links bovenaan weer op My Applets en dan rechts bovenaan op New Applet:

Tabblad Applets met een pijl naar de knop New Applet
Nieuwe applet maken

Je ziet nu de woorden ‘if this then that’. Klik op This:

De zin 'if this then that' met het woord this blauw weergegeven.

Stap 1: Een service selecteren

Je kunt kiezen uit services voor apps die je hebt aangemeld en services waarvoor je geen app hoeft aan te melden.

In dit voorbeeld maak ik een applet die een taak aanmaakt in Todoist zodra er een notitie is aangemaakt in mijn notitieboek ACTIONSUPPORT in Evernote.

Om deze applet aan te maken selecteer ik dus de service Evernote:

Beschikbare services waarin het woord 'ever' voorkomt en die ik kan selecteren
De Evernote-service zoeken en selecteren

Stap 2: Een trigger selecteren

Zodra je een service hebt geselecteerd kom je in stap 2. Daar selecteer je een trigger. Een trigger is een gebeurtenis die de voorwaarde is voor de actie die IFTTT gaat doen. Het is de als (in het Engels If) in de voorbeelden die ik aan het begin gaf. Hoeveel en welke triggers je hier ziet, is afhankelijk van de service die je hebt geselecteerd. Soms komen er nieuwe triggers bij voor een service. Dit zijn de triggers voor Evernote:

De twee triggers voor Evernote-services
Evernote-trigger selecteren

In dit voorbeeld selecteer ik de trigger New note in a notebook. Dus: als er een nieuwe notitie is gemaakt in een bepaald notitieboek, gaat IFTTT de bijbehorende actie uitvoeren.

Soms is alleen het opgeven van een trigger voldoende, bijvoorbeeld als er iets moet gebeuren na een nieuwe tweet, e-mail, of gemiste oproep. In dit geval moet ik echter eerst aangeven welk notitieboek IFTTT in de gaten moet houden:

Notitieboek selecteren dat IFTTT in de gaten moet houden voor nieuwe notities
Aangeven welk notitieboek IFTTT in de gaten moet houden

Nadat je op Create trigger hebt geklikt, of als het niet nodig was om iets in te stellen voor de trigger, kom je weer terug bij de woorden, if this then that. Bij this zie je nu het icoon van de app die je geselecteerd hebt:

De zin If This Then That met het Evernote-logo in plaats van het woord This.
De actie instellen via that

Nu klik je op that. Je komt dan in stap 3.

Stap 3: Een service selecteren

Daar selecteer je de service (meestal een app) waarin of waarmee een actie moet plaatsvinden. Voor dit voorbeeld zoek ik de service Todoist:

De Todoist-service zoeken en selecteren voor een actie
Todoist zoeken en selecteren als actie

Stap 4: Selecteer de actie

Nadat je de service hebt geselecteerd geef je in stap 4 aan welke actie er in Todoist moet gebeuren. Voor Todoist is er maar één actie mogelijk:

Create task als enige beschikbare actie voor deze IFTTT-applet
De actie Create Task selecteren

Stap 5: De actie instellen

Nadat je de actie Create task hebt aangeklikt ga je instellen hoe de actie precies gedaan moet worden.

In dit voorbeeld selecteer ik in welk project de taak moet worden aangemaakt. Todoist ziet de inbox ook als een project. De velden Note (opmerkingen), Due date en Priority laat ik leeg.

In het veld Task content (de omschrijving van de taak in Todoist) kun je eigenschappen gebruiken van de trigger die je eerder hebt geselecteerd.

In dit geval is de trigger een notitie in Evernote. De eigenschappen die je in IFTTT van een Evernote-notitie kunt gebruiken zijn de titel, de datum waarop de notitie is aangemaakt, de link om de notitie te openen, eventueel één of meer labels (tags) en natuurlijk de inhoud van de notitie.

IFTTT noemt deze eigenschappen Ingredients, ingrediënten. Je ziet hier opnieuw de analogie met recepten opduiken.

Via de knop Add Ingredient kun je een ingrediënt selecteren. Je kunt ze ook gebruiken in andere velden van een Todoist-taak, zoals in het notitieveld en in de einddatum.

Velden invullen in IFTTT voor de actie Create (Todoist) task.
Velden invullen om een taak in Todoist aan te maken

In de bovenstaande afbeelding zie je dat de taakomschrijving wordt gevormd door de ingrediënten Title en PublicUrl. Ze worden weergegeven in zwarte letters met een witte achtergrond.

In één van mijn vorige blogs leg ik uit hoe je in de omschrijving van een taak in Todoist een link een eigen omschrijving meegeeft. Dat werkt ook als je de taakomschrijving laat invullen door IFTTT. Daarom heb ik de tekst zie ACTIONSUPPORT tussen haakjes achter de link (PublicUrl) gezet. Die tekst wordt aanklikbaar en opent de notitie vanuit de taak.

De PublicUrl is de link naar de notitie in Evernote waarmee ook mensen die geen Evernote hebben, de notitie kunnen bekijken. Zelf gebruik ik liever de klassieke Evernote-notitielink, maar die kun je niet selecteren als ingrediënt. De PublicUrl helpt me in elk geval om de notitie snel te openen. De klassieke link voeg ik dan toe op het moment dat ik de taak uit mijn inbox in Todoist verwerk.

Klik onderaan op Create action om de actie daadwerkelijk aan te maken. Je komt dan bij de laatste stap waar je een titel kunt geven aan de complete applet. Tot slot klik je op Finish.

Titel invullen voor een IFTTT-applet
Titel geven aan je IFTTT-applet

De applet wordt dan voltooid. Je kunt deze later altijd nog weer wijzigen door rechts bovenaan op het tandwieltje te klikken.

Voltooide IFTTT-applet met een knop om deze te wijzigen, te checken en aan of uit te zetten.
Voltooide IFTTT-applet

Normaal gesproken checkt deze applet elk uur of er nieuwe notities zijn in het notitieboek ACTIONSUPPORT. Die interval verschilt overigens per service. Door onderaan op Check now te klikken wordt de applet direct een keer uitgevoerd, zodat je kunt testen of het werkt zoals je wilt.

Meer voorbeelden

In het begin van dit artikel beschreef ik al een aantal andere voorbeelden van applets. Hieronder laat ik je in het kort zien hoe je bijbehorende triggers en actions instelt in IFTTT.

Voor elke afspraak in Google Calendar een notitie in Evernote

Een Google Agenda selecteren als trigger in IFTTT
Selecteer de Google Agenda die gecontroleerd moet worden

In de notitie zie je een heel klein beetje code (HTML) staan, namelijk <br>. Dit betekent break, oftewel: ga verder op de volgende regel.

En in het veld Title zie je ingrediënten tussen accolades staan. Op deze manier kun je zelf de ingrediënten intypen, in plaats van ze te selecteren.

Instellen hoe een Evernote-notitie moet worden aangemaakt door IFTTT
Vul de titel en andere eigenschappen van de nieuwe Evernote-notitie in

Ook kun je ervoor zorgen de notities door deze applet in een specifiek notitieboek worden aangemaakt en/of één of meer tags krijgen.

Een taak in Todoist nadat je een telefoontje hebt gemist

Deze trigger werkt alleen met een Androidtelefoon waarop je de IFTTT-app geïnstalleerd hebt. De afbeeldingen spreken volgens mij voor zich:

De IFTTT-trigger 'Any phone call missed'
De trigger ‘oproep gemist’
IFTTT action fields ingevuld voor het aanmaken van een taak in Todoist, met Inbox als project en o.a. het telefoonnummer in de omschrijving
Action fields voor de Todoist-taak

Elke ochtend om 6:00 uur een journal-notitie in Evernote

Dit doe je met een service die al aanwezig is in IFTTT, namelijk Date & Time. Door de trigger Every day of the week te selecteren in plaats van Every day, kun je ook DayOfWeek als ingrediënt gebruiken in de titel van je notitie.

Tijdstip invullen en weekdagen selecteren voor de IFTTT-trigger
Selecteer tijdstip en weekdagen
Velden in vullen voor de titel, inhoud en notitieboek waarmee IFTTT de journalnotitie aanmaakt in Evernote
Ingevulde velden voor de journalnotitie in Evernote

Eenvoudige code gebruiken voor opmaak

De notitie voor mijn journal bestaat uit een vast aantal vragen. Door deze al in het veld Body te zetten in de IFTTT-applet, worden deze vragen automatisch iedere dag toegevoegd aan de notitie die klaar wordt gezet in mijn jounal-notitieboek.

En door ook een paar eenvoudige opmaakcodes op te nemen in de tekst die wordt klaargezet, worden de vragen vetgedrukt en de tekst die ik eronder typ, normaal weergegeven. Daardoor blijven deze notities overzichtelijk.

Om tekst vetgedrukt weer te geven zet je direct vóór het eerste woord dat vetgedrukt moet worden de code <b> (van bold), en direct na het laatste woord zet je </b>

Om de antwoorden op de vragen vervolgens in een normaal lettertype weer te geven, dus niet vetgedrukt, kun je het beste elke vraag in een nieuwe alinea zetten. Dat doe je door vóór de <b> ook nog een <p> toe te voegen (van paragraph) en achter de </b> een </p>

Wat daarbij belangrijk is, is dat je eerst de alinea begint en dan pas de vetgedrukte tekst, en dat je vervolgens eerst het einde van de vetgedrukte tekst aangeeft en dan pas het einde van de alinea. Dus:

<p><b>Vraag 1</b></p>

Iedere nieuwe paragraaf wordt automatisch op een nieuwe regel begonnen dus de code <br> die je zag in een eerder voorbeeld, heb je hier niet nodig.

De bovenstaande code resulteert een notitie in Evernote die er zo uitziet:

Evernote-notitie met een aantal vaste, vetgedrukte vragen erin, en met datum, tijd en weekdag in de titel
Dagelijkse journalnotitie in Evernote

Op het moment dat ik deze notitie invul, wijzig ik de titel in:
2019-05-26 – Zondag , dus volgens het format:
jjjj-mm-dd - Weekdag.

Dit maakt het gemakkelijker om de notities te sorteren.

Voeg tweets die ik leuk vind toe aan een Evernote-notitie

Deze applet maakt gebruik van de actie Append to note. Dat betekent dat in plaats van telkens een nieuwe notitie aan te maken, elke gelikete tweet aan dezelfde notitie wordt toegevoegd. Dit gebeurt totdat de notitie groter is geworden dan 2 Mb. Dan wordt er een nieuwe notitie aangemaakt om volgende gelikete tweets in te verzamelen.

De IFTTT-trigger 'New liked tweet by you' selecteren
Trigger selecteren

Velden invullen voor de IFTTT-action om gelikete tweets te verzamelen in één Evernote-notitie
Velden invullen om gelikete tweets te verzamelen in een Evernote-notitie

Voeg artikelen die ik opsla in Pocket ook toe aan een Google Spreadsheet

Voor deze applet heb je de services Pocket en Google Sheets nodig. Pocket is, net zoals Instapaper, een app waarin je artikelen kunt bewaren die je later wilt lezen.

In het veld Formatted row geef je aan welke eigenschap van het opgeslagen artikel in Pocket, in welke kolom van de spreadsheet komt te staan. Tussen elke kolom zet je drie pipelines ||| met een spatie ervóór en erachter. Het pipeline-teken vind je op je toetsenbord direct links naast de entertoets.

IFTTT-trigger is een nieuw item in Pocket
Trigger: een nieuw item in Pocket
IFTTT-action is de titel en link van het Pocket-item toevoegen aan een Google Spreadsheet
Action: o.a. titel en link van Pocket-item toevoegen aan een Google Spreadsheet

Naast artikelen die je doorstuurt naar Pocket of Instapaper, kun je met IFTTT ook artikelen die je via de webclipper van Evernote opslaat, toevoegen aan deze sheet.

Om dat te doen voeg je een herkenbaar label (tag) toe aan elk artikel dat je via de Evernote Webclipper opslaat. Vervolgens stel je bij de trigger in IFTTT in dat alle notities in Evernote die dat label hebben, ook moeten worden toegevoegd aan de spreadsheet.

Dit doe je door bij de instellingen van de Webclipper een label tte selecteren dat standaard wordt gekoppeld bij elke pagina die je vastlegt via de Webclipper. Je stelt dit in door op het icoon van de Webclipper in je browser te klikken. De Webclipper wordt dan getoond, en onderaan klik je op het tandwiel Instellingen. Daar selecteer je één of meer labels die voortaan standaard worden geselecteerd bij elke nieuwe notitie die je via de webclipper vastlegt:

Evernote Webclipper-instellingen met het label /webclipper geselecteerd als standaardlabel
Label als standaard instellen in Webclipper-instellingen

Daarnaast maak je deze applet in IFTTT:

IFTTT-trigger: een notitie met het label /webclipper
Trigger: een notitie met het label /webclipper
IFTTT-action: Datum, titel, tags en link van de notitie toevoegen aan een Google Spreadsheet
Datum, titel, tags en link van de notitie toevoegen aan een Google Spreadsheet

Let erop dat beide applets dezelfde gegevens in dezelfde kolommen van de sheet zetten, zodat alles netjes onder elkaar komt te staan. Bij de artikelen die vanuit Pocket worden doorgestuurd kun je daarom de kolommen voor de ingrediënten Excerpt en ImageUrl verwijderen:

{{CreatedAt}} ||| {{Title}} ||| {{Tags}} ||| {{Url}}

Of je zou twee lege kolommen kunnen toevoegen in de applet voor de webclipper-artikelen:

{{CreatedAt}} ||| {{Title}} ||| *** ||| *** ||| {{Tags}} ||| {{PublicUrl}}

Ook artikelen die je vanuit een RSS-reader zoals InoReader hebt doorgestuurd naar Evernote, kun je door IFTTT toe laten voegen aan de spreadsheet. Deze krijgen namelijk automatisch het label from Inoreader, zodat IFTTT ze gemakkelijk kan herkennen.

Zo krijg je één overzicht met alle artikelen erin die je bewaard hebt.

Maak een nieuw item in Trello als ik een notitie toevoeg in Books to Read in Evernote

Tips die ik krijg noteer ik normaal gesproken in mijn Evernote-inbox. Dat geldt voor alle tips, dus ook als ik een tip of idee krijg voor een boek. Mijn boekenlijst houd ik echter bij in Trello, en ik vergeet telkens dat ik een nieuwe boekentip niet alleen in Evernote in het notitieboek Books to Read moet toevoegen, maar ook aan mijn Trellobord Boeken. Daarom gebruik ik de volgende IFTTT-applet:

IFTTT-trigger: nieuwe notitie in Evernote-notitieboek Books to read
Trigger: nieuwe notitie in Books to read

Als er een nieuwe notitie wordt toegevoegd aan het notitieboek Books to Read in Evernote, dan zorgt IFTTT er dus voor dat er op het Trellobord Boeken, bovenaan de lijst Inbox een kaart wordt toegevoegd met de titel van de notitie in Evernote, en in de beschrijving onder andere de inhoud van de notitie (BodyHTML).

IFTTT-action: Trello-kaart aanmaken in de lijst Inbox op het bord Boeken
Action: Trello-kaart aanmaken in de lijst Inbox op het bord Boeken

Bij deze actie kun je ook nog personen, labels en een bijlage toevoegen aan de kaart in Trello. Echter, aangezien ik die velden in deze situatie niet gebruik, heb ik ze weggelaten in de afbeelding.

Applets van anderen gebruiken

In dit artikel heb ik een aantal voorbeelden gegeven van zelfgebouwde applets in IFTTT. Daarnaast kun je kijken naar wat een ander heeft gebouwd en deze overnemen naar je eigen account.

Kijk maar eens rond op de homepage van IFTTT, of selecteer een service waar je een applet voor zoekt. Je ziet dan allerlei applets die anderen al gemaakt hebben voor deze service. Als er één tussen zit die je handig lijkt, kun je die toevoegen aan je eigen account door op Turn on te klikken:

IFTTT-applet van een ander gebruiken
Applet van een ander gebruiken

Zodra je op Turn on klikt, kun je de applet instellen voor je eigen situatie.

In dit geval selecteer je het Trellobord en eventueel de lijst die in de gaten moet worden gehouden, het project in Todoist waar de taak moet worden aangemaakt en eventueel de einddatum en prioriteit van de taak.

IFTTT-applet van een ander instellen om zelf te gebruiken
Applet van een ander instellen om zelf te gebruiken

Op de website van IFTTT vind je nog veel meer voorbeelden van applets. Deze kun je eenvoudig inschakelen en instellen om zelf te gebruiken.

Soortgelijke diensten

Naast IFTTT is Zapier een soortgelijke dienst en ook Microsoft Flow. IFTTT is gratis te gebruiken. Zapier is gratis zolang je niet meer dan 5 zaps (applets) gebruikt die uit niet meer dan 2 stappen bestaan (net zoals de applets van IFTTT). In de betaalde versie van Zapier kun je workflows maken die uit meer stappen bestaan.

Microsoft Flow heeft ook een gratis versie, naast een betaalde. In de gratis versie zijn niet alle services beschikbaar, wordt er elk kwartier gecontroleerd in plaats van elke 3 of 5 minuten, en kunnen de flows (applets) ‘maar’ 750 keer per maand worden uitgevoerd. En net als bij Zapier is in de gratis versie het aantal acties per applet beperkt tot één.

Zapier is iets complexer om in te stellen dan IFTTT. Tot voor kort gebruikte ik het alleen om voor elke e-mail die ik via de mobiele Gmail-app een ster had gegeven, een taak aan te maken in Todoist. Dat is echter niet meer nodig sinds de nieuwe Gmail-addons.

Microsoft Flow heb ik tot nu toe nog niet gebruikt, maar waarschijnlijk komt daar binnenkort verandering in omdat ik ook voor mijn werk de komende tijd meer en meer gebruik ga maken van de Office365-omgeving. Ik verwacht dat Flow daar beter op aansluit dan IFTTT, omdat Flow van Microsoft zelf is.

Maak jij ook gebruik van dit soort handige workflow-apps? Ik ben benieuwd welke applets, zaps of flows jouw werk regelmatig een stukje sneller en/of gemakkelijker maken. Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten.

2 Comments

 1. Bart D'heere

  Goede middag Mascha,

  Doorklikken en uiteindelijk uitkomen waar ik moet zijn. Dat is de manier hoe ik bij jou ben terechtgekomen.

  Onderaan zie ik verschillende links en zal er straks op klikken om één van de volgers van jouw kanalen te worden.

  Maar eerst mijn vraag.
  Ik ben op zoek naar een manier om onze +/-150 werknemers op de dag van hun verjaardag een persoonlijke sms te sturen. Ik heb een pro-abonnement genomen in IFTTT met de hoop meer te kunnen dat mogelijkheden bij free.

  Is het voor jou veel werk mij te adviseren in deze?
  Ik was al begonnen met het opzetten van een IFTTT-applet, maar moet afhaken als ik aan query en filters kom wegens niet op de hoogte hoe ik verder moet.

  Met heel veel groeten,
  Bart D’heere

  • Mascha van de Weer

   Hallo Bart,

   Ik ben zelf nog niet aan de slag geweest met de nieuwe query en filter opties in IFTTT, dus ik kan je hier helaas niet mee helpen. Als je een Android-telefoon hebt zou je ook eens kunnen proberen of je via IFTTT een SMS kunt laten versturen als een bepaalde agendagebeurtenis zich voordoet in Google Calendar. Via ‘Add ingredients’ kun je het nummer waar de SMS naar toe moet worden gestuurd in de Beschrijving van de afspraak zetten en als je de voornaam in de Titel van de afspraak zet, kun je die ook selecteren als aanhef in je SMS.

   Je kunt ook kijken of er een app is waar je een lijst met verjaardagen en telefoonnummers in kunt plaatsen. Let daarbij wel op hoe ze met privacy omgaan, want het zijn wel gevoelige gegevens.

   Veel succes!
   Mascha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top