Een leven lang ontwikkelen

Vanmiddag was ik bij een bijeenkomst van D66 Enschede over ‘een leven lang ontwikkelen’. Er is een video van gemaakt die je terug kunt kijken via facebook.

Er werden zeer inspirerende verhalen verteld door ondernemers en organisaties over om-, her- en bijscholing van medewerkers, over het behouden van talent in Twente (~ 56:20), omgaan met robotisering (~ 53:30) en een inclusieve arbeidsmarkt (~ 50:51).

Over mensen die na vele jaren van negatieve leerervaringen in het onderwijs, eindelijk het onderwijs krijgen dat bij hen past. En die dan ineens liever verder willen studeren in plaats van aan het werk te gaan (~ 43:30). 

Over het opknippen van hbo-opleidingen in kleine modules waarmee je veel beter aan de behoeften kunt voldoen van werknemers die naast hun werk een studie willen volgen (~ 23:50).

Ook het verhaal van Annemieke Koster (vanaf 1:16:05) was heel interessant.

Maatwerk lijkt het sleutelwoord te zijn. De mens als uitgangspunt nemen en niet iedereen door hetzelfde ‘malletje’ willen halen. 

Ook minister van Engelshoven was aanwezig en vertelde aan het slot dat ze bijzonder veel interessante ideeën had gehoord die ze mee terug kon nemen naar Den Haag.

In de discussie aan het eind kwam ook nog het rendementsdenken in het onderwijs ter sprake (begint eigenlijk al bij ~ 1:54:13). Studentenaantallen en de snelheid waarmee leerlingen hun schoolloopbaan afronden vormen verkeerde prikkels en zorgen voor veel van de huidige spanningen in het onderwijs. Het wordt tijd dat we dat gaan veranderen. Mogelijk wordt het vak van leraar dan ook weer aantrekkelijker. 

Een inspirerende middag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top