Productiviteit gaat niet over zoveel mogelijk doen

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Ik merk dat veel mensen bij de term Productiviteit denken aan zo veel mogelijk werk doen in zo weinig mogelijk tijd, zoals dat in fabrieken gaat. Dat het gaat om het maken van takenlijsten en vervolgens zoveel mogelijk taken op een dag af te vinken, en te proberen er dan nóg een paar meer te doen.

Voor mij is dat echter absoluut niet waar het om gaat.

Photo by rawpixel on Unsplash

Het gaat erom wat jij wilt bereiken

Vandaag las ik een blog van Deb Knobelman waarin zij volgens mij de spijker op de kop slaat. Ook Knobelman merkt op in haar blog dat het veel te vaak gaat over meer gedaan krijgen, meer uit je dag halen, meer doen en meer zijn.

Knobelman zegt dat we de plank echter volledig misslaan als we proberen om dingen te doen die volgens anderen productief zijn. Volgens haar willen we een systeem en een lifestyle creëren waarmee we de beste resultaten kunnen bereiken, maar:
the truth is, those results can be anything we want them to be. “

Ze geeft daarbij een mooi voorbeeld:
“For some people, productivity might mean creating a balanced lifestyle which includes downtime (…) so they are free to binge watch Netflix all day on Sunday.
For others, productive might mean creating a day that results in some family time. How would a journal and a cross fit gym and meditation help create that family time? It won’t.”

Dit is ook waar het wat mij betreft om gaat. Er zijn allerlei tips, tools en strategieën die je kunnen helpen om productiever te zijn, maar uiteindelijk gaat het erom wat je wilt bereiken en welke strategieën daar het beste bij passen.

Of, zoals Knobelman het zegt:
In the end, you need to decide who you want to be. What identity you’re striving for. You get to choose. No one else. And then set your sights on moving toward that identity. Closer to the person you want to be, each day. If the output of your day, your choices, your life, is moving you closer to where you want to be, you’re productive.”

Ik vind het mooi dat zij hier ook het woord identity noemt. Pas geleden schreef ik een aantal blogs over gewoonten en daarin kwam het concept identiteit ook aan de orde. Het gaat om een compleet patroon van de dingen die je doet (of juist niet doet), die ervoor zorgen dat je komt waar je wilt zijn.

Ik wil hier ook graag nog het volgende aan toevoegen: Er is namelijk geen einddoel. Er zijn alleen volgende stappen. En je doelen bereik je vaak vrijwel ongemerkt, omdat je dan al lang weer met het volgende bezig bent.

En niet alleen het resultaat, maar ook de tools en strategieën die je gebruikt zijn persoonlijk. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken.

Stel jezelf dus de vraag: Waarom wil ik productiever worden? Wat wil ik daarmee bereiken? Waar gaat het om en wat vind ik belangrijk?
En zoek naar tools en strategieën die dát faciliteren en die bij jou passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top