Scanner’s Rewards

Momenteel lees ik samen met anderen via een online bookclub het boek Refuse to Choose van Barbara Sher. Ik heb er al eerder over geblogd, want ik was al eens begonnen in het boek, maar heb het nooit afgemaakt. Dat is overigens nogal typisch voor de mensen die haar boek lezen, aangezien het gaat over ‘Scanners’. Kortgezegd zijn dat mensen die regelmatig overschakelen tussen totaal verschillende onderwerpen. In die korte tijd leren ze er veel over en lijkt het alsof ze er helemaal voor gaan, maar dan stoppen ze er ineens mee en gaat ze iets anders doen. Vaak onbegrijpelijk voor ‘de buitenwereld’. 

“Intense curiosity about numerous unrelated subjects is one of the most basic characteristics of a Scanner. Scanners often describe themselves as being hopelessly interested in everything (although, as you’ll find out, this isn’t so). A Scanner doesn’t want to specialize in any of the things she loves, because that means giving up all the rest.”

Waarschijnlijk denk je nu: Tja er zijn toch wel meer mensen die een tijd lang geïnteresseerd in iets zijn en daarna niet meer? Het verschil zit volgens Sher echter in de intensiteit waarmee een Scanner met iets bezig is. Ook zijn Scanners zeer allergisch voor verveling. Sher: “Almost no one has such a low tolerance for boredom as Scanners. For them, boredom is excruciating.”  (zeer herkenbaar 🙂 )

Het belangrijkste onderscheid zie je volgens Sher in de snelheid van leren. “The typical Scanner runs through her interests in record time because she has a big, hungry brain and her favourite food is learning.”

Op zoek naar de beloning

Het wordt pas écht interessant als Sher begint te verklaren waaróm Scanners in al die verschillende onderwerpen geïnteresseerd zijn. Althans, waarom dat zo lijkt te zijn.

Zij wijst daarbij op het moment dat een Scanner een onderwerp niet meer interessant vindt. Dat moment geeft volgens Sher aan waar de Scanner daadwerkelijk naar op zoek is. Zij noemt het de Reward (beloning).

“You can tell what your Scanner’s Reward is by why you’re drawn to something and why you stop. When you lose interest in something, you must always consider the possibility that you’ve gotten what you came for; you have completed your mission.”

De oefening die ze voorstelt om dat te bepalen is het maken van een lijst van allerlei dingen die je gedaan hebt. Projecten die je gestart bent, ook degene die je nooit hebt afgemaakt, interesses die je een tijd lang had, maar waar je mee gestopt bent (of nog niet). Door ernaast te zetten waarom je ermee begon en waarom je ermee stopte zou je erachter kunnen komen wat je Reward is. 

Ik ben benieuwd 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top