Half-baked ideas

Gisterochtend luisterde ik naar een podcast van Seth Godin waarin hij vragen van luisteraars beantwoordde. 

Eén van de luisteraars vroeg waar hij zijn ideeën vandaan haalt voor zijn dagelijkse(!) blogs

In zijn antwoord legde Seth uit dat we bij het schrijven meestal te kritisch zijn. Dat ideeën zich pas vormen naarmate je er langer over nadenkt, maar dat we niet moeten wachten tot we het antwoord kennen, maar alvast beginnen bij een antwoord. “You don’t solve a problem. All you do is contribute.” 

Het deed me denken aan de ‘half-baked’ ideas van Harold Jarche. Jarche blogt ook een aantal keer per week en in zijn online cursus Personal Knowledge Management word je aangemoedigd om een blog over een ‘half baked idea’ te schrijven. En vervolgens om een bijdrage te schrijven als reactie op een idee van een ander. Een reactie dus waarmee je een idee van een ander verrijkt, niet afkraakt.

Terug naar Seth:

“This process of quietly putting yourself into a state where something unfounded, unknown, unproven shows up. That’s the work each of us needs to do.
Be open to a possibility. To something that maybe isn’t going to work.
If you want to do good writing, good insight; begin by doing bad writing, bad insight.
As you keep up, your brain (the ‘resistance’ as Steven Pressfield calls it) will step down and get out of your way.
It’s not about innate talent. I think innate talent is dramatically overrated.
It’s about making a choice. Deciding that you’re going on this journey to do things.”

Het deed me denken over de manier waarop ik schrijf op dit blog en over de manier waarop ik hier zou willen schrijven. Half baked ideas. Als je terugkijkt in de archieven van Harold Jarche en ongetwijfeld ook in de archieven van Seth, dan zie je duidelijk hoe zijn ideeën geëvolueerd zijn in de loop der tijd. Prachtig om terug te lezen.

Ik weet nog niet hoe ik het ga doen, maar ik wil graag een poging wagen om meer van die ‘halfbakken ideeën’ hier te plaatsen. Eens kijken waar dat toe leidt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top