Opscheppen over onzin (Vrijdaginspiratie)

Twee weken geleden plaatste ik op dit blog voor het eerst een overzicht van interessante resources die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen, onder de categorie ‘Vrijdaginspiratie’. Deze keer gaat het over opscheppen over onzin, oftewel: groot doen over iets terwijl je het helemaal verkeerd begrepen hebt.

Waarom je eigenlijk helemaal niet alle mailtjes uit je inbox wilt opruimen

Why you’re probably avoiding clearing your email backlog, door Frankie Rain.

“Many people equate a full inbox with being terribly busy and important. We tie up our ego in our email inbox, convinced that the more emails we receive each day, the more important we must be.

The logic of this argument is clearly flawed. Anyone can accumulate hundreds or even thousands of emails, but only an organised, professional, and efficient person who can keep their inbox under control. Instead of thinking about your 3,000 unread emails as a bragging right, change your mindset and think about it as a time management failing on your part. For bonus points, keep this mindset when listening to other people boast about how many emails they receive on a daily basis and how full their inbox currently is.”

The Sleep Revolution

Het vorige artikel deed me denken aan een video die ik een tijd geleden heb gezien van Marie Forleo waarin zij Arianna Huffington (van The Huffington Post) interviewt over haar boek ‘The Sleep Revolution’. Daarin zegt Arianna:

“We’ve been living under the collective delusion that sleep is optional. That, in fact, in order to succeed, to achieve, we had to sacrifice sleep. And it even became like a badge of honor. People, especially men, but then women started emulating them, would brag: I only need four hours of sleep or I’m too busy to sleep, which became like a code for I’m too important to sleep. ”

“If we don’t change our minds about the importance of sleep, it’s much harder to change our habits.”

In de video worden verschillende inzichten en tips besproken. Ook al kende ik het belang van slaap al, ik vond het alsnog fijn te luisteren naar Arianna die alles zo helder uiteenzet. Bij mij leidde het zelfs nog weer tot een nieuw inzicht (rond 8 min 45). Daar legt ze namelijk uit hoe het komt dat je misschien prima in slaap valt als je net naar bed gaat, maar moeilijk weer in slaap kunt komen als je ‘s nachts een keer wakker bent geworden.

Ook vertelt ze over het inzicht dat onze hersencellen worden gereinigd tijdens het slapen. Dat ze worden ontdaan van giftige stoffen die zich er gedurende de dag ophopen.

“We used to be told that sleep is a time of inactivity for the brain. That it’s like putting your car in the garage and turning off the ignition key. And now we know that sleep is actually a time of frenetic activity for the brain. It’s more like your car is becoming a driverless car and running essential errands for you. And one of the most essential errands is cleaning up the toxins that accumulate during the day.”

Dit zijn slechts enkele van de inzichten die Arianna Huffington deelt. De video is echt de moeite van het bekijken waard.

 

Multitasken

Tot slot mag deze natuurlijk ook niet ontbreken in het kader van ‘Opscheppen over onzin’:

Waarom we niet kunnen multitasken (nee: ook jij niet)

“Als mensen het hebben over multitasken, dan spreken ze eigenlijk over ‘task switching’: van de ene taak naar de andere taak schakelen. Dát is namelijk wat we doen als we e-mailen en bellen tegelijk. Of als we appen en live kletsen op hetzelfde moment. Dat schakelen kán heel snel gaan. Kirschner: ‘We kunnen het niet tegelijkertijd doen, maar we kunnen wél van de ene naar de andere taak switchen.’ ”

Het leuke van dit artikel is dat er ook in wordt uitgelegd waar het idee vandaan komt dat vrouwen beter zouden zijn in multitasken dan mannen.

Ben je nog steeds niet overtuigd dat multitasken niet bestaat?

Doe dan de volgende test (lees de oefening eerst helemaal door):

 1. Pak pen en papier en een timer.
 2. Start de timer.
 3. Schrijf eerst de zin: “M u l t i t a s k e n  b e s t a a t  n i e t” .
 4. Schrijf direct daaronder de getallen 1, 2, 3, etc zodat onder elke letter en elke spatie een getal staat:
  M u l   (etc)
  1  2 3
 5. Stop de timer en schrijf op hoe lang je hierover gedaan hebt.

Draai het papier nu om zodat je op de achterkant kunt schrijven en begin met deel 2 van de test (lees eerst weer de oefening helemaal door):

 1. Start de timer.
 2. Schrijf de eerste letter van de zin uit de vorige oefening en schrijf direct daaronder het getal 1, schrijf dan de tweede letter van de zin met daaronder het getal 2. Doe dit totdat de hele zin er weer staat met de bijbehorende getallen eronder.
 3. Stop de timer en schrijf op hoe lang je hierover gedaan hebt.

Uiteraard is dit geen sluitend bewijs, maar het geeft je wel een gevoel van het verschil tussen het uitvoeren van één taak of meerdere taken tegelijk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top