Start je dag met een Miracle Morning

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Mist boven een weiland en een opkomende zon
Bron: Splashi via Pixabay

“Your level of success, will rarely exceed your level of personal development, because success is something you attract by the person you become.” ~ Jim Rohn

Boek: The Miracle Morning van Hal ElrodDeze zin hoorde Hal Elrod, schrijver van het boek ‘The Miracle Morning‘, toen hij naar een podcast luisterde tijdens het hardlopen; zijn eerste rondje sinds jaren. Hij besefte dat hij meer tijd moest maken voor zijn persoonlijke ontwikkeling en kwam, aanvankelijk met tegenzin overigens, tot de conclusie dat ‘s ochtends het beste moment was om daar aan te werken:

  • Werken aan jezelf is een positief, motiverend begin van de dag.
  • Je voelt je de rest van de dag energieker en kunt je beter concentreren.
  • In de loop van de dag gebeuren vaak allerlei dingen die je ‘s avonds als uitvlucht kunt gebruiken om niets te doen.
  • “Het eerste uur bepaalt de koers van je dag.” Een uitspraak van Steve Pavlina, waar Elrod naar verwijst. Pavlina is auteur van Personal Development for Smart People.

Hal Elrod koos zes activiteiten waarvan hij dacht dat ze een spectaculair effect zouden hebben op zijn leven, maar die hij nog nooit structureel in zijn leven had kunnen brengen, en noemde het ‘The Miracle Morning’.

De 6 activiteiten van de Miracle Morning: SAVERS

De beginletters van de activiteiten van de Miracle Morning vormen samen het woord SAVERS, een woord dat gemakkelijk te onthouden is. Misschien ken je de afzonderlijke activiteiten al, maar heb je er nog nooit aan gedacht om ze allemaal uit te voeren aan het begin van je dag.

  • S – SILENCE: Beginnen in stilte. Dat kan zijn met mediteren, door heel eenvoudig je aandacht te richten op je ademhaling, of door te luisteren naar een geleide meditatie. Je kunt de stilte ook gebruiken voor een gebed of om te denken aan dingen waar je dankbaar voor bent.
  • A – AFFIRMATION: Affirmaties zijn gedachten waarmee je je mindset (gedachten, overtuigingen, focus) kunt ontwikkelen. Door jezelf te vertellen wat je wilt bereiken, hoe je wilt zijn, wat je wilt doen om je leven te veranderen, en door dit vaak voor jezelf te herhalen, beïnvloeden ze je onderbewustzijn. Zo kun je de overtuigingen die je hebt (over jezelf of over anderen), die je eigen ontwikkeling in de weg staan, stuk voor stuk vervangen door overtuigingen die je gaan helpen om te bereiken wat je wilt.
  • V – VISUALIZATION: Door te visualiseren wat je wilt bereiken word je beter gemotiveerd om te doen wat ervoor nodig is. Het wordt ook veel gebruikt door atleten. Zij visualiseren regelmatig het verloop van hun race zodat zij nóg beter gefocust raken op een perfecte uitvoering. In feite laat je aan je brein zien wat je wilt doen. Hoe het eruit moet zien. En je brein, oneindig creatief in het bedenken van oplossingen, zal je vervolgens helpen om het te doen. Hoe realistischer de visualisatie voor je voelt, hoe gemakkelijker dit zal gaan.
  • E – EXERCISE: Door te bewegen versnelt je bloedsomloop en wordt je lichaam wakker. Ook je geest wordt er helder van en je hebt de hele dag meer energie. Dat betekent niet dat je iedere dag moet gaan hardlopen of een flink stuk wandelen – hoewel je zult merken dat de buitenlucht al deze positieve effecten nog eens extra versterkt. Yoga, push-ups, sit-ups, werken aan je core-stability; er zijn allerlei oefeningen die je thuis kunt doen zonder apparaten. Eventueel kun je een paar losse gewichtjes kopen voor wat afwisseling.
  • R – READING: Er zijn talloze boeken geschreven over van alles dat je wilt bereiken. Ervaringen, tips en voorbeelden, do’s en don’ts, stappenplannen en methoden. Sommige boeken moet je zelfs meerdere keren lezen om telkens een laag dieper te komen in de inhoud. 10 minuten lezen iedere ochtend is niet veel, maar het is meer dan niets. Bovendien is het JOUW Miracle Morning, dus kun je er ook gewoon voor kiezen om langer te lezen en andere activiteiten misschien iets korter te doen.
  • S – SCRIBING: Eigenlijk zou er Writing moeten staan, maar SAVERW is nu eenmaal geen fijn woord om te onthouden. Dus werd het Scribing. Je zou iedere ochtend aan blogs kunnen werken of aan een boek. Hal Elrod stelt zelf Journaling voor, oftewel ‘dagboekschrijven’. Dit wordt nog vaak gezien als iets dat alleen tienermeisjes doen, maar als je al meer hebt gelezen over persoonlijke ontwikkeling dan weet je misschien dat het één van de belangrijkste methoden is om meer inzicht te krijgen in jezelf. Door op te schrijven wat er in je hoofd omgaat, wordt het veel helderder en gestructureerder. Bovendien is het heel waardevol om bijvoorbeeld na een jaar nog eens terug te lezen wat je het jaar daarvoor allemaal bezighield.

Kijk qua tijd en volgorde naar wat het beste bij je past. Sommigen beginnen eerst met bewegen, anderen doen dat juist als laatste. Ik houd me vooralsnog aan de volgorde zoals hierboven is beschreven. Wel maak ik mijn ontbijt vóórdat ik ga lezen en schrijven, en ik eet het op tijdens die activiteiten.

Ook let ik nog niet heel erg op de timing. Ik zet wel een timer voor de meditatie, anders doe ik die waarschijnlijk te kort, en zo hoef ik ook niet tussendoor op een klokje te kijken. Het rustige alarm gaat na 10 minuten vanzelf af. De andere activiteiten doe ik wat meer op gevoel, waarbij ik gewoon de klok een beetje in de gaten houd.

Niet voor jou weggelegd?

Vind je jezelf geen ochtendmens? Bedenk dan toch eens hoe jouw ochtendroutine eruit zou kunnen zien. En dan bedoel ik: in detail. Welke meditatie zou je doen? Welke affirmaties? Probeer voor elk onderdeel een invulling te vinden zodat je precies weet hoe jouw ochtend eruit zou kunnen zien. Het zal mij benieuwen of je dan nog steeds geen zin hebt…

Zie je het niet zitten om echt een uur eerder op te staan? Probeer dan eerst eens 15 of 30 minuten. Dat voelt misschien beter te doen.

Heb je kinderen en denk je dat het daarom voor jou niet kan werken? Daar kan ik je zelf eerlijk gezegd geen advies over geven. Veel mensen delen echter online hun ervaringen met het boek. Even Googelen en je vindt vast er vast een blog over. Ook is er een Facebook Community met meer dan 160.000 leden.

Bovendien heeft Elrod een aantal specifieke versies van zijn boek uitgebracht in samenwerking met specialisten op de betreffende vakgebieden: Miracle Morning for parents and families, for entrepreneurs, for writers, for addiction recovery, for network marketers, for college students, for salespeople, for real estate agents, for transforming your relationship.


Boek: The miracle morning for parents & familiesBoek: The miracle morning for entrepreneursBoek: The miracle morning for college students

 

 

 

 

 

 

 


Gewoon beginnen

Zoals met alle gewoonteveranderingen kun je er nu direct mee beginnen. Of in dit specifieke geval: morgenvroeg. Maar je hoeft niet te wachten tot het begin van de week, het begin van de maand of het nieuwe jaar. Ook hoef je niet eerst alles tot in de details uit te werken. Begin gewoon en dan merk je vanzelf wat je nog mist of wat je anders wilt doen.

Ik begon vorige week maandag en kwam er die ochtend achter dat ik de volgorde niet meer kende van de zonnegroet die je doet bij yoga. Dus ik deed maar iets dat er volgens mij het meest op leek en ik nam me voor om het nog even na te zoeken.

Ook had ik, doordat ik wat later was opgestaan (omdat ik de avond ervoor toch weer te laat naar bed was gegaan ?) en doordat ik niet zo goed op de tijd had gelet, geen tijd meer om nog te schrijven. Nou, dan maar niet; morgen weer een nieuwe kans. En affirmaties lezen op je smartphone is ook niet zo fijn als je net lekker je ogen dicht hebt gehad bij een meditatie. Allemaal dingen waar je pas achter komt als je gewoon maar begint.

Ik ben erg benieuwd naar wat het me gaat brengen. Ik kende het boek al een tijdje, maar ik zag het nog niet erg zitten om ‘s ochtends zo’n compleet voorbedachte, getimede serie van activiteiten achter elkaar te doen.

Inmiddels staat mijn hoofd er wél naar om het uit te proberen. Ik sta al een tijdje behoorlijk vroeg op, maar ik vond dat ik daar tot nu toe te weinig uit haalde. Via de (overigens zéér waardevolle) podcast van Hal Elrod kwam ik weer op het spoor van dit boek en bedacht ik dat wat meer structuur me zou kunnen helpen om die extra tijd volop te benutten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top