Motivatie (Vrijdaginspiratie)

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Bloggen gaat voor mij om het delen van kennis en inzichten. Een groot deel daarvan doe ik op via artikelen, boeken, podcasts en video’s van anderen die ik lees, luister en bekijk. Daarom wil ik proberen om één keer per twee weken hier op mijn blog een overzicht te plaatsen van interessante resources die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen, onder de categorie ‘Vrijdaginspiratie’.

De afgelopen tijd heb ik verschillende blogs gelezen over motivatie. Hoe komt het dat we voor sommige doelen met gemak het werk doen dat nodig is, terwijl we met andere maar niet in beweging lijken te kunnen komen?

Motivation and Willpower – Erick Cloward

“Motivation is the reason why you want to do something. It’s the fuel that gets going. It is not the thing that actually propels you. The engine that actually gets you to do something is willpower.”

“Usually, the motivation to do something comes after we get started.”

In het artikel somt hij een aantal vragen op die je kunnen helpen om een plan van aanpak te maken om je doel te bereiken. Met name het identificeren van obstakels is volgens mij een belangrijk deel van de oplossing. Het is eigenlijk een eerlijke manier van naar jezelf kijken en je afvragen: “Ik weet wat ik moet doen, maar waarom doe ik het niet? Wat staat er in de weg en hoe zou ik dat kunnen omzeilen/veranderen?”

What motivates getting things done – Mary Lamia

Dit was een ander interessant artikel over motivatie. Mary Lamia stelt dat uitstelgedrag (procrastination) niet persé in de weg staat van succes. En dat ‘op tijd beginnen’ niet per definitie leidt tot de gewenste uitkomst.

“Often what motivates us to get something done has to do with our response to negative emotions, such as in the avoidance of shame or in an attempt to seek relief from anxiety about an uncompleted task.”

Zij maakt tevens onderscheid tussen de ‘task-driven non-procrastinator’ versus de ‘deadline-driven procrastinator’. Er wordt vaak neerbuigend gedaan over de laatste. Deze begint pas als de deadline heel dicht bij komt, waardoor alles met ‘stoom en kokend water’ gedaan moet worden.

Echter, zegt Lamia: Deze persoon heeft de deadline nodig om voldoende gefocust te zijn. Een succesvolle procrastinator doet het werk vaak in minder tijd en doet het meestal direct de eerste keer goed. Terwijl degene die al heel vroeg is begonnen meestal niet direct met de beste versie komt.

Een bijzonder interessant artikel.

Tiago Forte van @fortelabs stelt regelmatig interessante vragen op Twitter, waarbij ik altijd weer denk: tot welk inzicht gaat dit nu weer leiden?

Vorige week stelde hij deze vraag:

Deze week ging het over Evernote:

Over Evernote kwam ik ook nog een interessante video tegen over het gebruik van Evernote voor het stellen van doelen. Dit heeft me aan het denken gezet over mijn eigen indeling in Evernote voor projecten.

Ik heb een tijd lang gebruikgemaakt van 3 notitieboeken voor projectnotities: Projecten (met alleen de project-keynote), Actionsupport (voor acties) en Projectsupport (voor achtergrondinformatie). Ik kon de notities per project opvragen door het label van het project aan te klikken. Dit label was gekoppeld aan alle notities van het project, waardoor ik alle projectnotities ineens in beeld kreeg.

Door deze video denk ik er toch over om weer een notitieboek per project te gaan gebruiken.

Wat ik ook mooi vond is dat zij gebruikmaakt van een soort ‘verzamelnotities’ waarop ze allerlei links opneemt naar andere notities. Door hier meer gebruik van te maken, geef je eigenlijk meer betekenis aan de notities die je verzamelt. Er is meer samenhang zichtbaar tussen de notities van één project.

Nou, tot zover mijn eerste Vrijdaginspiratie. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top