Uitstelgedrag

En opnieuw is het een tijd geleden dat ik voor het laastst heb geblogd. 

Deze keer komt het omdat ik momenteel twee (eigenlijk drie) blogs heb en ik niet goed wist over welke onderwerpen ik op welk blog zou schrijven. 

Ik had al een waslijst van onderwerpen, maar ik twijfelde welk onderwerp op welk blog moest. En die twijfel zorgde ervoor dat ik niet ging bloggen. Wel heb ik het uiterlijk van mijn site aangepast (twee keer zelfs) en heb ik voor OrganizeFlow zelfs netjes alles uitgezocht voor de nieuwe privacywet die vorige week vrijdag is ingegaan. Kun je nagaan: zelfs het uitpluizen van al dat juridische spul was nog aantrekkelijker dan het schrijven van een blog. Puur uitstelgedrag dus!

Helderheid

Vanmiddag luisterde ik (tijdens huishoudelijke klusjes) naar een podcast van Hal Elrod over uitstelgedrag (‘procrastination’). 

Een belangrijke reden die hij noemde om iets uit te stellen is het gebrek aan helderheid: “Our energy flows in the area where we have the clarity.” 

Inderdaad! Ik was er inmiddels zelf ook achter dat voor mij hier het grote probleem zat en was al bezig met het verdelen van onderwerpen over de verschillende blogs. Ja je leest het goed: ik had verschillende onderwerpen, ik wist hoe ik ze wilde verdelen, en dus ging ik ze verdelen in plaats van daadwerkelijk een blog te schrijven. 

Aaaargh! Waarom? Waarom? Waarom??

Ik ging op zoek naar nóg meer helderheid en kwam erachter dat ik al zó lang niet had geschreven, dat ik niet meer wist met welk onderwerp ik wilde beginnen. Ik kon gewoon geen keuze maken. Er was zoveel om over te schrijven. 

Dus ging ik onderwerpen sorteren, in de hoop dat ik kon besluiten waar mijn volgende blog over zou gaan. Sorteren… nog meer helderheid scheppen dus, maar nog steeds geen blog. 

Begin gewoon

Totdat Hal Elrod nog een andere belangrijke tip gaf in het kader van uitstelgedrag: “Begin gewoon”.  

Dat lijkt nogal voor de hand liggend, maar ik wist nog steeds niet waarover. Het grappige is echter dat dit met schrijven niet zo erg is. Je kunt namelijk gewoon beginnen met schrijven. Al schrijf je ‘ik heb op dit moment geen idee waarover ik wil schrijven’, het brengt het schrijfproces op gang en na een paar zinnen met onzin komt er echt wel een keer iets interessants uit je toetsenbord of pen. 

Wat voor sommigen ook helpt is tegen jezelf zeggen dat je een ‘snelle, slechte kladversie’ gaat schrijven. Ook dit geeft ruimte om gewoon maar te beginnen met schrijven.

De 5-minutenregel

Als ook die tactieken je nog niet in beweging zetten, dan heb je nog de 5-minutenregel (die geldt overigens voor elke klus die je uitstelt):

  • Stel een timer in op 5 minuten en begin met de taak.
  • Als na 5 minuten het alarm van de timer gaat, mag je stoppen, maar je mag ook doorgaan. Meestal zul je doorgaan met datgene waar je mee bezig bent. Tenzij je echt bent vastgelopen en er eerst iets anders moet gebeuren.

Een nieuw blog!

En zo is het dus toch gelukt. Er is weer een nieuwe blog post, met zelfs een zeer acceptabel aantal woorden. 

Wat hieruit ook nog maar eens blijkt, is dat ik het toch het leukst vind om over iets te schrijven dat die dag of die week gebeurd is. Een blogplanning maken, wat ik ook al een aantal keren heb overwogen, gaat mij dus waarschijnlijk niet verder helpen; hooguit een lijst met ideeën voor als ik echt even niets weet, mits goed gesorteerd… 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top