Nieuw hardloopdoel

Al een tijdje ging het hardlopen niet zoals ik graag wilde. Begin vorig jaar was ik wat verkouden/grieperig en kreeg ik last van een spiertje in mijn zij door een hoestbui. Na een paar dagen te hebben gewacht tot de griep lang genoeg voorbij was ging ik weer lopen, maar halverwege ging het spiertje in mijn zij ineens weer pijn doen. Ik heb toen geprobeerd om toch nog een beetje door te lopen naar huis, wat het waarschijnlijk nog iets erger heeft gemaakt. Al met al heeft het behoorlijk wat weken geduurd voordat ik weer kon beginnen. Ik had immers geen zin om er weer na een half rondje achter te komen dat het toch niet ging. 

Sindsdien heb ik telkens vrij korte afstanden gelopen, maximaal zo’n 8 km, en een paar keer 10 of 11 km. En sinds ik begin februari ook een paar dagen grieperig was, lukte het opbouwen niet meer. Vrijwel elk rondje, ook al was het maar 5 km, wandelde ik wel een keer. 

Er moest dus iets veranderen. 

Ten eerste heb ik nieuwe schoenen gekocht. Uiteraard ligt het daar niet aan, maar die van mij waren echt aan vervanging toe. Ik koop ze altijd bij Runner’s World omdat ik jarenlang gelopen heb bij een loopgroep van de eigenaar. Hij kent mij dus als loper en weet van de verschillende blessures aan mijn schenen die ik jarenlang heb gehad. 

Overigens is het kopen van nieuwe schoenen voor mij momenteel heel gemakkelijk: Ik weet welk merk en welk type ik moet hebben, en welke maat. Ik neem altijd mijn huidige loopschoenen mee, zodat hij kan zien op welke plekken ze zijn afgesleten; wat ook weer iets zegt over de manier waarop ik loop. Daarna is het even zoeken naar het nieuwe paar in de de juiste maat, mijn podologische zooltjes overzetten, schoenen aandoen, een keer heen en weer op het loopbaantje waar een videorecorder de beelden opneemt van de stand van mijn voet en enkel bij de landing, de constatering dat het er prima uitziet bij deze schoen en dan inpakken en betalen.

Bij het kopen van de nieuwe schoenen informeerde ik naar de loopgroep en de eigenaar stelde voor dat ik weer een keer mee zou doen op de woensdag. Dan deden ze vaak intervaltraining. Dat zijn vaak pittige trainingen om je snelheid te verhogen. Je loopt dan een korte periode (bijvoorbeeld 1, 2 of 3 minuten) op een stuk hoger tempo dan normaal. Daarna wandel je of ga je rustig joggen en dan doe je weer een versnelling van een paar minuten. Dat doe je een keer of 4 tot 10, telkens met een pauze ertussen om te herstellen. Van zo’n training kan je snelheid aanzienlijk verbeteren, maar je moet er ook mee uitkijken als je blessuregevoelig bent zoals ik. 

Ik zei dat ik dat wel een goed idee vond, maar dat ik even moest kijken of het uitkwam. 

Thuisgekomen heb ik natuurlijk direct een rondje gemaakt op de schoenen. Zoals verwacht ging het lopen nog niet echt goed, maar de schoenen zaten verder prima. 

In het weekend dacht ik er nog eens over na om op woensdagavond bij de loopgroep te gaan lopen, maar ik bedacht me dat ik op woensdagavond ook af en toe iets anders heb, waardoor ik dan een training zal moeten overslaan. Dat vond ik wel jammer. 

Maar het idee van die intervallen leidde wel tot een goed nieuw idee. Ik bedacht me dat ik gewoon weer een schema nodig had voor een aantal weken. Dan loop je geen doelloze trainingsrondjes meer, maar doe je afwisselende trainingen die echt leiden tot een bepaald doel. De vraag was echter: wat wordt het doel? De marathon van Enschede, waar je ook een 10 km kunt lopen, kwam waarschijnlijk te snel want die is al over 2 weken. Dus dacht ik even verder over een andere wedstrijd die ik erg mooi vond en toen kwam ik uit op de Parelloop in Vasse. Deze is op vrijdag 13 juli. Dat was toen over 15 weken (inmiddels 14). Een mooie periode om aan de hand van een schema weer echt iets op te bouwen. Ik kon kiezen uit 5, 8,5 of 12,5 km. Twee jaar geleden heb ik daar ook al eens gelopen en toen hadden ze een 10 km. Die was wel behoorlijk pittig, maar ik wil nu tóch voor de 12,5 km gaan, want de omgeving is zo mooi daar; daar wil ik eigenlijk helemaal niets van missen! 😁

Vervolgens zocht ik op hardlopen.nl een schema dat ongeveer daar begint waar ik nu ben, en dat ver genoeg opbouwt om een loop van 12,5 km te kunnen voltooien. Na wat puzzelen kon ik een schema dat in 12 weken opbouwt van 3 naar 10 km, ombouwen naar een schema dat in 15 weken opbouwt van 5 naar een kleine 13 km. Het is een schema met 3 trainingen in de week. 

Eén training per week met lange intervallen (die loop je niet zo snel als de korte waarover ik hierboven schreef), één dag met korte intervallen en één dag met een rustige duurloop met soms een paar hele korte versnellingen.

En ineens had ik er weer helemaal zin in! Ik had écht zin in de eerstvolgende training: inlopen en daarna 3 keer 8 minuten met tussendoor 2 minuten wandelen. Een mooi begin voor een nieuwe opbouw. Dat was afgelopen dinsdag en de training ging erg lekker.

De tweede training (15 minuten rustig met 4 x 1 minuut snel) heb ik overgeslagen omdat ik de volgende dag met een vriendin 10 km zou gaan wandelen. Het leek mij niet slim om ineens van 2 naar 3 trainingen per week te gaan en dan ook nog eens 10 km erbij te wandelen in de heuvels en in een redelijk tempo. 

De 4 snelle intervallen van 1 minuut heb ik daarom vandaag tijdens de derde training, een rustige duurloop van 30 minuten, gedaan. Dan heb ik in elk geval het snelheidswerk van deze week wel gedaan.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om elke week zo te schuiven met de trainingsactiviteiten, maar de wandelafspraak stond al lange tijd en ik vond het ook zonde om die te moeten verschuiven. Eigenlijk kwam het wel goed uit dat het nu was, nu ik nog helemaal aan het begin van het schema zit. 

Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan. Ik heb er in elk geval weer heel veel zin in en dat is eigenlijk het belangrijkst.

2 Comments

 1. Jan Wullink

  Hallo Mascha,

  Wij hopen dat je er bij bent op 13 juli in Vasse. Mooi verhaal, mooi doel en hopelijk een mooie ervaring.

  Groet,
  Jan Wullink
  ParelloopVasse

  • Mascha

   Hallo Jan,
   Wat leuk dat je reageert op dit blog.
   Ik hoop zeker ook dat het gaat lukken. Het gaat nog steeds goed met het trainingsschema al zitten er soms best pittige trainingen tussen. Het lopen gaat in elk geval alweer een heel stuk beter en dat was het belangrijkste doel. Ik hoop dat ik er in Vasse straks gewoon lekker van kan gaan genieten.
   Succes met de organisatie!
   Groet,
   Mascha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top