Scanner Daybook

Een tijdje geleden blogde ik over Scanners, naar aanleiding van het boek ‘Refuse to choose’ van Barbara Sher dat ik aan het lezen ben. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet veel verder in gekomen, maar ik ben wel bezig geweest met het Scanner Daybook waar Sher het over heeft. 

Een Scanner Daybook is een blanco notitieboek waarin je je ideeën opschrijft. Geen taken of journaling, maar ideeën die je in meer of mindere mate verder uitwerkt. Naar het voorbeeld van Leonardo da Vinci

Ideeën de ruimte geven en waarderen

Je werkt een idee uit voor zolang het je interesseert en daarna stop je en ga je door met andere dingen. Je laat het daar totdat het moment komt dat het je opnieuw interesseert. 

“Writing down these fun ideas in a bound book will subtly teach you to value them.”, aldus Sher. 

Het gaat haar erom dat je je goede ideeën gaat zien als iets waar je niet persé iets mee hoeft, maar waar je je wel lekker in mag verdiepen. Zoekend naar de mogelijkheden die ze in zich hebben, maar zonder verdere verplichtingen. Hierdoor ga je je ideeën weer meer waarderen. 

Someday/Maybe

Wat mij betreft lijkt dit heel sterk op de ‘Someday/Maybe’-lijst die David Allen gebruikt in zijn methode Getting Things Done. Hij raadt ons aan om al onze ideeën op te schrijven (eigenlijk alles waar je nog iets mee moet of wilt; dus ook notities van een vergadering of boekentips, etc). 

Ook Allen benadrukt daarbij dat je op het moment dat je het idee hebt, je niet verder nadenkt of je er iets mee wilt, maar dat je het gewoon in je ‘Inbox’ dumpt. Pas op het moment dat je tijd hebt om beslissingen te nemen over alles dat in je inbox zit (dit is meestal een later moment op dezelfde dag), bekijk je het idee opnieuw en bepaal je op welke lijst je het zet. Als je er op korte termijn iets mee moet of wilt doen dan gaat het naar je takenlijst. Als het iets is waar je ooit of misschien iets mee wilt, zet je het op je Someday/Maybe lijst. 

Op die manier creëer je ruimte voor je ideeën, aangezien je altijd de vrijheid behoudt om er wel of niet iets mee te doen.

Ideeën ook uitwerken

Met het Scanner Daybook van Barbara Sher ga je echter nog een stap verder: je schrijft het idee niet alleen op, je werkt het ook verder uit. Dát was wel een eye-opener voor mij. 

Want hoe vaak heb ik al niet naar één of ander idee zitten kijken dat ik in mijn ‘Inbox’ had gegooid/opgeslagen, terwijl ik mezelf afvroeg: “What was I thinking ?!” 

Door direct de ruimte te nemen om het idee uit te werken geef je het meer body. Dit hoeft niet lang te duren. Bovendien leg je daarmee iets vast waar je na verloop van tijd verder aan kunt werken. 

Wat ik ook mooi vind is dat je met zo’n Scanner Daybook al deze ideeën op één plaats verder uitwerkt. Ik merk dat ik bij sommige ideeën vaak weer opnieuw begin. Misschien omdat ik mijn gedachten opnieuw wil structureren, maar misschien ook omdat ik mijn vorige aantekeningen gewoonweg niet snel genoeg bij de hand heb. Ik hoop dat ik met het Scanner Daybook wat vaker echt vérder kan werken aan mijn ideeën, zodat ze ook meer kans hebben om echt tot iets waardevols uit te groeien. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top