Nog meer opschonen

Hoe volg jij de blogs die je interessant vindt? Heb je een lijstje dat je regelmatig langsloopt of schrijf je je in voor de nieuwsbrief van een aantal blogs? Of volg je ze via sociale media? Of volg je  misschien helemaal geen vaste blogs?

RSS-feeds

Zoals je misschien weet is een blog een stroom van berichten. Het nieuwste bericht wordt bovenaan getoond. Deze stroom van berichten wordt ook wel een nieuws-feed of RSS-feed genoemd. Je kunt het een beetje vergelijken met de berichtenstroom op Facebook. Op het moment dat er een nieuw bericht op een blog wordt geplaatst dan wordt deze automatisch toegevoegd aan de nieuws-feed.

Zoals je Facebookberichten kunt lezen via Facebook, zo kun je nieuws-feeds lezen via een RSS-lezer. RSS betekent trouwens Really Simple Syndication, een afkorting die (mij) op zich niet veel zegt, maar ik wilde het even vermelden omdat je het je waarschijnlijk tóch afvraagt 😉 …

RSS-lezers

Zelf gebruik ik al jarenlang een RSS-lezer. Vanaf het moment dat Google op 1 juli 2013 te stekker haalde uit de zeer populaire GoogleReader, schakelde ik over naar Feedly en tegenwoordig gebruik ik InoReader; met name omdat deze in de gratis versie een koppeling heeft met Evernote en omdat deze RSS-lezer heel gemakkelijk het volledige artikel inlaadt, ook als de nieuwsfeed in eerste instantie alleen maar een samenvatting bevat. 

Het afgelopen jaar heb ik echter nog nauwelijks gebruik gemaakt van InoReader. Ik volgde nog wel blogs, maar meer via hun nieuwsbrief en via social media, in plaats van via mijn RSS-lezer. En dat zat me niet lekker, want ik had toch het gevoel dat ik minder op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen. 

Opschonen

Echter, telkens als ik InoReader weer opende dan wist ik gewoon niet waar ik moest beginnen. Die enorme lijst van allerlei blogs die ik volgde in meer dan twintig verschillende categorieën; het was een wirwar geworden van oude en nieuwe blogs en blogs die ik wél of inmiddels niet meer of minder interessant vond. 

Daarom heb ik vandaag besloten om alle feeds uit InoReader te verwijderen en stuk voor stuk alleen degenen toe te voegen die ik nog steeds heel interessant vind. Misschien is dat een nogal radicale beslissing, maar ik zag zelf even geen andere optie meer. Ik heb uiteraard wel eerst een export gemaakt van mijn huidige feeds. Deze ga ik nu stuk voor stuk langslopen om te bepalen welke ik nog wil behouden. 

Gewoonten

Daarnaast zal ik natuurlijk dagelijks weer een moment moeten vinden om de lijst van nieuwe blogs te scannen op interessante nieuwe artikelen. Dat werkt net als bij het leegmaken van je inboxen, waar ik gisteren al over schreef. Het begint bij de discipline om ze regelmatig te bekijken.

Hopelijk lukt het om op die manier de nieuwste berichten weer te volgen en daarmee de laatste ontwikkelingen op verschillende vakgebieden die ik interessant vind.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top