Kleine stappen

Ondernemen is niet iets dat mij ‘in het bloed zit’ en het is ook niet iets dat je op school leert. Tegenwoordig kun je online de ‘schade’ gelukkig behoorlijk inhalen. Er zijn allerlei ondernemerscoaches te vinden die graag hun kennis delen, en zo kun je heel wat boeken lezen en challenges, webinars of online trainingen volgen, op zoek naar nieuwe stukjes van jouw ondernemerspuzzel.

Want een pasklaar antwoord is er natuurlijk niet (wat sommigen je misschien ook beloven). Het is iets dat je helemaal voor jezelf moet uitvogelen. En vooral niet denken dat je moet doen wat de rest ook doet.  

Tips

Twee tips die op dit moment voor mij de rode draad vormen zijn:

‘Volg de broodkruimels’. Daarmee wordt niet bedoeld dat je allerlei laagbetaald werk moet gaan doen, maar dat je op zoek moet gaan naar de eerstvolgende logische stap. Je volgt het spoor van allerlei kleine stappen, die je in beweging zetten en gaandeweg ontdek je wat wel en niet werkt. 

Dit was een belangrijke voor mij. Ik realiseerde me op een gegeven moment dat ik in te grote stappen dacht, die ik niet durfde te zetten en waardoor ik dus stil bleef staan. Dan kun je natuurlijk zeggen: doe het gewoon, maar zo blijkt dat dus niet te werken. Tenminste niet bij mij. 

De andere tip was iets dat James Clear mooi verwoord heeft:

“You’re bound to feel uncertain, unprepared, and unqualified. But let me assure you of this: what you have right now is enough. You can plan, delay, and revise all you want, but trust me, what you have now is enough to start. (…) who you are, what you have, and what you know right now is good enough to get going.”

Je hoeft niet nóg meer te weten. Je weet op dit moment genoeg voor datgene dat je nu moet doen. Pas toen dat echt tot mij doordrong, in combinatie met het denken in kleinere stappen, lukte het om in beweging te komen: Gewoon datgene gaan doen waarvan ik zeker wist dat ik het kon. 

Het betekende dat ik veel dichter bij mezelf moest beginnen. Eerst maar eens gewoon doen wat ik al kan en van daaruit zullen de volgende stappen vanzelf logisch volgen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top