Een maand lang iedere dag bloggen

De afgelopen maand heb ik iedere dag een blog geschreven. De meeste blogs publiceerde ik op deze site, en soms maakte ik een uitstapje naar één van mijn andere sites DidactAdvies en OrganizeFlow en plaatste ik op dit blog alleen een linkje naar dat bericht. 

Wat heeft het opgeleverd?

In elk geval een hoop minder slaap, want het bloggen deed ik vrijwel altijd ‘s avonds. Ik merkte daarbij dat de tijd op mijn blog een uur achterloopt, dus had ik nog tot 1:00 uur de tijd om een blog te posten voor de vorige dag. En af en toe heb ik de publicatietijd gewoon een beetje terug gezet 😉 . Maar de meeste blogs stonden er wel voor die tijd. Of ik nou om 20.00 uur begon, om 21.00 uur of om 22.00 uur. En ik heb zelfs een paar keer overdag al een groot deel geschreven of de dag ervoor doordat ik in een ander blog iets schreef waar ik eigenlijk beter een aparte blog van kon maken. En dan toch ‘s avonds nog zitten klooien tot 00.30 uur of later. Dat wordt ook wel de wet van Parkinson genoemd. Dingen nemen zo lang in beslag als je er tijd voor hebt. 

Ook ben ik nog niet tevreden over de diepgang van de blogs. Dat zal nog wel even tijd nodig hebben. Misschien lag het ook wel aan het tijdstip waarop ze geschreven zijn. Dat het dan toch een soort haastklus is, waardoor ik niet meer de tijd neem om beter na te denken. 

Ik vind het wel bijzonder dat het toch iedere dag gelukt is om ergens over te schrijven. En dat allemaal terwijl ik nog steeds geen lijst heb gemaakt van mogelijke onderwerpen. Het zoeken van een onderwerp was ook zo’n vreemd proces. Dan zat ik een beetje op andere sites of in mijn RSS-feeds te lezen en dan deed een bepaald artikel mij ineens ergens aan denken en dan had ik weer een onderwerp. 

Wat het extra lastig maakte is dat ik ook graag schrijf over onderwerpen zoals productiviteit en online leren, maar die blogs plaats ik liever op mijn zakelijke site. En dáár wil ik wél graag die diepgang houden, dus hield het mij tegen om ‘s avonds laat nog over die onderwerpen te schrijven. Daar maak ik liever geen haastwerk van. 

Uiteindelijk valt het mij alleszins mee. Ik moet alleen wel een oplossing vinden voor het tijdstip waarop ik schrijf.

Hoe nu verder?

Mijn ervaring leert dat er ‘s ochtends vroeg geen letter uit mijn toetsenbord komt. Mijn creatieve brein heeft blijkbaar een paar uur nodig om echt op te starten. ‘s Ochtends kan ik wel informatie tot mij nemen (ik word zelfs kriegelig als ik helemaal niets hoor), maar er komt nog weinig terug. Toch zou ik dat nog wel eens willen proberen. Door ‘s ochtends gewoon te beginnen met schrijven. Want dat is wat ik ‘s avonds ook vaak doe, zodra ik  onderwerp maar weet. 

Wellicht dat een lijstje met onderwerpen daar ook weer uitkomst voor biedt. Maar als ik niets weet zou ik altijd nog gewoon kunnen beginnen met typen en kijken welke ideeën er in me op komen. 

Of ik het nog eens een maand ga volhouden? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik twijfel of ik ermee moet doorgaan, maar aan de andere kant vind ik het zonde om het op te geven. Er zijn er genoeg die echt IEDERE dag een blog schrijven; al jarenlang. Dan zou ik dat toch ook moeten kunnen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top