Een andere zoekmachine instellen in je adresbalk

Vandaag kwam ik deze tweet tegen:

Het triggerde mij om DuckDuckGo eens in te stellen als de standaardzoekmachine in mijn (Chrome)browser. Hoe? dat vertel ik je in deze blogpost.

Zoeken via je adresbalk

Zoals je hopelijk weet hoef je niet meer eerst naar de website van Google.com te gaan om te kunnen zoeken. Tegenwoordig kun je dit gewoon doen vanuit de adres balk van je browser:

Zodra je je zoekterm(en) hebt ingetypt en op <Enter> drukt, worden de zoekresultaten van Google getoond. 

Google is normaal gesproken ingesteld als de standaardzoekmachine, maar je kunt ook een andere zoekmachine instellen om mee te zoeken via je adresbalk. En dat is wat ik vandaag heb gedaan. 

DuckDuckGo instellen als standaard zoekmachine

Om DuckDuckGo in te stellen klik je in de Instellingen van je browser op Zoekmachines beheren (ervan uitgaande dat hij nog niet in het lijstje staat dat je daarboven aan kunt klikken bij ‘Zoekmachine die wordt gebruikt in de adresbalk’). 

In Chrome zie je dan een lange lijst met ‘Andere zoekmachines’, waarin ook allerlei sites waar je een keer iets hebt gezocht via het zoekveld. Het zou kunnen dat DuckDuckGo hier al tussen staat. In dat geval klik je op de drie puntjes aan de rechterkant, en selecteer je de optie Instellen als standaard

Dan wordt de zoekmachine verplaatst naar het bovenste lijstje en kun je hem selecteren als zoekmachine voor de adresbalk. 

DuckDuckGo toevoegen als zoekmachine

Als DuckDuckGo er nog niet tussen staat, klik je onder het lijstje met ‘Standaardzoekmachines’ op Toevoegen en voeg je deze zoekmachine als volgt toe:

Het zoekwoord

Het zoekwoord dat je invult heb je alleen nodig als DuckDuckGo niet je standaardzoekmachine is. Door dat zoekwoord in te typen kun je toch heel gemakkelijk vanuit de adresbalk van je browser zoeken met  DuckDuckGo:

Op dezelfde manier kun je ook ‘google’ intypen terwijl je DuckDuckGo als standaardzoekmachine hebt ingesteld, om snel via Google te zoeken:

De URL

In het laatste veld type je de URL in van de zoekmachine, inclusief de zoekopdracht die wordt gebruikt om te zoeken. Je kunt zien wat dit is door naar de DuckDuckGo.com te gaan en een eenvoudige zoekopdracht te geven. Hieronder heb ik bijvoorbeeld gezocht op ‘organizeflow’.

Zoals je ziet komt er in de adresbalk een soort code te staan. Deze is nodig voor DuckDuckGo om de zoekopdracht uit te voeren. Het enige dat DuckDuckGo echt nodig heeft, is de URL met daarachter ?/q=

 

Daar achter typ je %s
Dat geeft aan waar je browser de term(en) moet plaatsen die je in je adresbalk hebt ingetypt. 

De volledige URL die je moet instellen om met DuckDuckGo te kunnen zoeken via je adresbalk is dus:   https://duckduckgo.com/?q=%s

Alles dat verder nog in de afbeelding te zien is in de adresbalk, is niet relevant.

Zodra je op Opslaan hebt gelikt staat DuckDuckGo in de lijst ‘Andere zoekmachines’ en kun je hem Als standaard instellen, zoals ik hierboven al heb uitgelegd.

Ik ga het eens een tijdje proberen. Als ik dat wil dan kan ik ook vrij snel weer zoeken via Google (door ‘google’ <spatie> in te typen in de adresbalk en daarna de zoektermen), en als het echt niet bevalt dan stel ik Google gewoon weer in als de standaardzoekmachine.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top