Carnaval 2018

Dit weekend is het carnaval. Zoals je misschien weet wordt dit niet alleen onder de rivieren gevierd, maar ook erboven. In Twente wordt het grootste carnaval gevierd in Oldenzaal, de stad waar ik toevallig woon 🙂 . Op de zondag, vandaag dus, is de grote optocht in Oldenzaal met de meest fantastische praalwagens en grote loopgroepen. Ongeveer 6000 mensen lopen mee en er staan tussen de 80.000 en 100.000 mensen langs de route te kijken. 

Op de zaterdag hebben de omliggende steden en dorpen elk hun eigen optocht. Die zijn veel kleiner en met minder publiek (want velen lopen zelf mee 😄 ), maar voor de inwoners van het dorp is het een heel gezellig feest. Ook in die dorpen worden praalwagens gemaakt en voor velen is het doel om uiteindelijk op de zondag mee te mogen doen in de grote optocht van Oldenzaal. Daar is een strenge selectie voor, maar tegenwoordig zijn er diverse dorpen die met één of zelfs twee praalwagens meedoen, met elk een grote loopgroep. Op de zaterdag behalen die praalwagens in het eigen dorp met gemak de eerste plaats(en), maar de volgende dag in Oldenzaal is het bijzonder spannend wie er uiteindelijk wint. En hoe geweldig is het dan als je met een mooie prijs aan het eind van de dag weer terug kunt keren naar je eigen dorp? (zie onderaan voor nog een paar mooie filmpjes)

Zelf hebben wij jarenlang in Weerselo gewoond, zo’n 8 km van Oldenzaal. Onze familie woont er nog steeds en één van hen was dit jaar de ‘sik’ (secretaris) van de Jonker (ofwel de ‘prins’) van de jongerenvereniging van het dorp. 

Natuurlijk is het leuk als je hoort dat er iemand uit de familie bij de carnavalshoogheden hoort. Kort daarna komt echter het besef: “Oh oh, dan moeten we de dus ook meelopen in de optocht!” Dat is namelijk een goed gebruik: de familie loopt mee, de buurt en bijvoorbeeld teamgenoten van een sportvereniging. Het is natuurlijk niet verplicht, maar je weet hoe dat gaat. Het is een beetje net als een ‘stukje’ opvoeren als iemand gaat trouwen: Het wordt min of meer verwacht en dus begin je eraan met frisse tegenzin, maar hoe meer vorm het krijgt hoe leuker het wordt. En sommigen gaan het pas op de dag zelf leuk vinden, maar uiteindelijk doet iedereen lekker mee. 

Voor mij was het de eerste keer dat ik meeliep in een carnavalsoptocht en ik heb me eerlijk gezegd prima vermaakt. Ik heb heerlijk lopen zingen, hossen en dansen (mijn stappenteller telde aan het eind van de optocht ruim 20.000 stappen!). 

Ik heb helaas nog niet veel foto’s want ik had mijn eigen camera laten liggen op de plaats waar we geschminkt werden. Ik kon hem namelijk nergens goed kwijt. Ik heb wel alvast deze foto (waar ik zelf overigens niet op sta). Ter toelichting: de jongerenvereniging heet ‘De Pearse Köp’. 

Foto: TC Tubantia

Hoog op de wagen in het blauw de ‘aanstichter’ van ons feestje 😄

Zodra ik meer foto’s heb zal ik een selectie hier toevoegen. 

Na de optocht gaat overigens het hele dorp naar een feestzaal en wordt daar het feest verder gevierd met verschillende kapellen en een band. Omdat wij zelf jarenlang in Weerselo hebben gewoond is dat altijd weer een leuk weerzien met oude bekenden. Uiteindelijk hebben wij zelf de avond afgesloten in de binnenstad van Oldenzaal (met een Smartcab uiteraard). 

En vandaag? Nou, we zijn lekker thuisgebleven want ik had een denderende hoofdpijn (stond echt niet in verhouding, want qua drank viel het gisteren allemaal nog best wel mee). Bovendien was er slecht weer voorspeld. We hebben de optocht dus lekker via de tv bekeken want die wordt altijd live uitgezonden door RTV Oost. 

Morgen nog een extra vrije dag, want alle winkels en veel bedrijven in Oldenzaal zijn morgen dicht en dat geldt ook voor het bedrijf waar Tom werkt. Een lekker lang weekend dus!

 

Tot slot nog even een paar mooie filmpjes van de bekendmaking van de eerste prijs in Oldenzaal en de intocht van de winnaars later op de avond in het eigen dorp:

Het moment van de bekendmaking:

En de intocht in Ootmarsum:

 

Alaaf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top