Bullet Journal: Een papieren systeem

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Hierbij heb ik een tip voor je die je productiviteit ófwel een enorme boost gaat geven, óf je raakt er net zoals ik, ME-GA door afgeleid. Niet door het systeem overigens, want dat zit echt wel goed in elkaar, maar vooral door de fantastische creaties die gemaakt worden door de Bu-Jo’s, oftewel de Bullet-Journalers. Ja, ik ga zometeen uiteraard wat linkjes geven, maar nu nog niet want dan lezen jullie de rest van dit artikel niet meer… ?

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is in de basis een notatiesysteem op PAPIER van je afspraken en taken. De taken worden genoteerd aan de hand van bulletpoints, vandaar de naam ‘bullet journal’.

Het mooie van dit systeem is, dat je er geen speciaal notitieblok of agenda voor aan hoeft te schaffen. Het kan in elk schrift, gelinieerd, ruitjespapier, wit, of met kleine puntjes, groot, klein, het maakt niet uit. Het gaat erom wat je zelf het handigst vindt. Het meest wordt echter gewerkt met een notitieboek op A5-formaat, met witte, gestippelde of geruite pagina’s.

Het bijzondere aan deze methode is dus dat je geen pagina’s hoeft te reserveren voor bepaalde overzichten. Je begint gewoon in de huidige maand, ook al is dat december, en werkt van daaruit verder. Alleen de eerste paar pagina’s hebben een vaste bestemming, want die gebruik je gewoonlijk als index.

Veelgebruikte overzichten

In een Bullet Journal kun je allerlei overzichten maken. De oorspronkelijke methode bevat de volgende:

  • De Future Log: een overzicht waarin je op twee pagina’s je afspraken van de komende 6 maanden kunt noteren. Of als je wilt, op vier pagina’s voor de komende 12 maanden.
  • De Monthly Log: een overzicht waarin je aan de linkerkant alle dagen van de huidige maand van boven naar beneden noteert en aan de rechter kant de taken waar je deze maand aan wilt werken.
  • De Daily’s: Dit is een overzicht dat je elke dag maakt. Je begint met je eerste Daily links bovenaan een pagina, door daar de naam van de dag en de datum van vandaag neer te zetten. Of dat nou een maandag is of een andere dag, dat maakt niet uit. Gisteren is geweest, dus daar hoef je niets meer mee te doen. Tenzij je graag nog even wilt noteren wat je gisteren hebt gedaan (alles mag 🙂 ).
    Daaronder zet je de taken die je vandaag wilt of moet doen en je afspraken. Voor taken gebruik je een dichte bullet, voor afspraken een open bullet.

Dit zijn de basics. In het onderstaande filmpje legt Ryder Carroll, de bedenker van dit systeem het heel duidelijk uit. Het ziet er misschien wat saai uit, maar deze basics zijn wel belangrijk voor je begrip. Straks komt de fun!

Als je meer wilt leren over de basics kun je op zijn YouTube-kanaal de playlist ‘How to bullet journal‘ bekijken en kijk dan op de (21/5/2024 – reeds gearchiveerde) ‘Get Started’-pagina van bulletjournal.com.

Ready for some fun?

Eigenlijk zou ik nu moeten stoppen en je eerst wat laten oefenen met het basissysteem, maar dan bestaat de kans dat je het te saai vindt. Dat vond ik zelf ook toen ik het jaren geleden al eens tegenkwam.

Dus gaan we het wat leuker maken:

Dit was een video van Kara Benz, die onder de naam Boho Berry op YouTube heel veel video’s heeft gepost over de manier waarop zij te werk gaat in haar bullet journal.
Ze heeft verschillende afspeellijsten, waaronder:

Zoals je zult zien als je de YouTube-video’s bekijkt, zijn er nog meer super creatieve bullet journalers, maar ik vind Boho Berry de meest toonaangevende. Zij refereert zelf overigens regelmatig aan Kim Alvarez die onder de naam Tiny Ray of Sunshine publiceert.

Nog meer inspiratie nodig?
Zoek eens op Pinterest op de woorden Bullet Journal 😃

Gebruik ik het zelf?

Nee, ik gebruik het zelf niet, maar ik vind dat het Bullet Journal systeem absoluut genoemd moet worden. Productiviteit is persoonlijk en ik denk dat dit een van de belangrijkste papieren systemen is, die bovendien bij heel veel mensen aanslaat die voorheen hun draai niet echt konden vinden met to-do-lijstjes en taakmanagers.

Ik vind het écht heel mooi en als ik nu ook weer tijdens het schrijven van dit blog naar de verschillende filmpjes kijk, dan begint het alweer helemaal te kriebelen. Zelf merk ik echter telkens na een paar maanden dat ik het te veel werk vind. En dan ziet het er bij lange na nog niet zo mooi uit als bovenstaande voorbeelden. Bovendien houd ik ervan om een digitaal systeem te hebben dat ik gemakkelijk kan doorzoeken en dat ik ook op mijn telefoon kan raadplegen.

Een tijdje geleden was ik nog aan het kijken of ik een geïntegreerd systeem kon maken van Getting Things Done (op papier) en Bullet Journal. Op YouTube staan wel een paar video’s waarin over beide methoden wordt gesproken, maar ik heb tot nu toe nog nergens een echt goede combinatie gevonden. Ik zie vooral veel dubbele gegevens ontstaan, omdat je dan één taak op meerdere lijsten zou moeten zetten (lijst per project, per context en op het lijstje in je Daily).

Wat ik óók zie zijn mensen die als basis een digitaal systeem hebben en die daarnáást een Bullet Journal gebruiken voor hun wekelijkse en dagelijkse planning. Dat vind ik wel een interessante optie om eens verder te onderzoeken.

Laatste update: 21 mei 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top