Twitter

Ik vind Twitter leuk. Al jaren en nog steeds. Ik heb een account sinds maart 2009 en heb er inmiddels twee bij gemaakt: één voor mijn bedrijf DidactAdvies en sinds deze week ook OrganizeFlow

Je kijkt er misschien vreemd van op, want Twitter krijgt er aardig van langs tegenwoordig. En ik moet zeggen dat het ook af en toe echt belachelijk is als je ziet wat er allemaal wordt gezegd in reacties, met name op politieke tweets. 

Ik vraag me altijd af of het die mensen oplucht als ze van die boze tweets versturen. Ik kan me daar namelijk niets bij voorstellen. Gelukkig zie je een twist ook wel eens veranderen in een mooi gesprek met begrip van twee kanten voor elkaars standpunt. Helaas zijn die er maar sporadisch. 

Inmiddels lees ik nog zo min mogelijk reacties onder politieke tweets. Daar gaat mijn energie alleen maar van naar de galemiezen. Dan kijk ik liever verder naar het echt inhoudelijke werk: interessante artikelen, tips en mooie quotes. Of een vraag waar iemand graag een antwoord op wil (zoek op de hashtag #dtv). 

Zelf bepalen wie je volgt

Het mooiste van Twitter vind ik dat ik zelf kan bepalen wie ik volg. Als iemand besluit om mij te volgen dan hoeft dat nog niet te betekenen dat ik die persoon automatisch terugvolg. Ik bepaal dus grotendeels zelf wat er in mijn timeline komt te staan (in elk geval van wie). 

“If you think Twitter is boring, you’re following the wrong people.” ~ Unknown

Hashtags volgen

Wat toch ook vaak bijzonder is, is het volgen Twitter bij bepaalde gebeurtenissen. Als er iets belangrijks gebeurt of er is een programma op tv dat door veel mensen wordt gevolgd, dan wordt er een afkorting of kort woord bedacht met een # ervoor, dat in elke tweet over de gebeurtenis wordt geplaatst: een hashtag. 

Ik zal nooit vergeten dat ik achter de laptop zat toen Sven Kramer 8 jaar geleden zijn 10 kilometer reed op de Olympische Spelen. We weten allemaal nog hoe dat toen ging: hij wisselde ten onrechte van baan, op aanwijzing van zijn coach, en werd daardoor gediskwalificeerd. Het hele land in mineur. Bij ons was er ook een enorm gevoel van teleurstelling. Maar wat gebeurde er vervolgens op Twitter? Nationale rouwverwerking! (momenteel zie je helaas de afbeeldingen niet meer) De ene na de andere grap over ‘de foute wissel’ vloog over het scherm. Ik heb dubbel van het lachen achter mijn laptop gezeten en ging later in een prima stemming naar bed. 

Twitterlijsten

Om vooral tweets over één bepaald onderwerp te kunnen lezen, kun je een Twitterlijst aanmaken. Zo’n lijst zorgt voor een aparte timeline met daarin alleen tweets van mensen die je hebt toegevoegd aan de lijst. Zo kun je snel kijken wat er allemaal speelt in een bepaald vakgebied. Zo’n Twitterlijst kun je voor jezelf houden, maar je kunt hem ook openbaar maken. Anderen kunnen dan zien wie hebt toegevoegd aan de lijst en bovendien kunnen zij zich ook abonneren op je Twitterlijst, zodat zij niet zelf meer zo’n lijst hoeven te maken.

Ik ben benieuwd wat jij van Twitter vindt. Gebruik je het vaak, en zo ja hoe? En gebruik jij ook Twitterlijsten? Hoe kijk jij naar al die negatieve reacties die je voorbij ziet komen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top