Scanners

Eergisteren schreef ik over Multipotentialites, de term die Emilie Wapnick bedacht voor mensen die een brede interesse hebben en zich niet met één vakgebied bezig kunnen houden. De TED-Talk van Wapnick stamt al uit 2015, maar ik had er echt nog nooit van gehoord. 

Toen ik vervolgens ging googelen op deze term, vond ik al vrij snel de naam Barbara Sher en haar boek Refuse to choose

Sher gebruikt zelf vooral de term ‘Scanners’, maar ook ‘Renaissance people’ of ‘The Universal Man’. Daarmee verwijst zij naar mensen zoals Leonardo da Vinci. En dat legt direct een verschil bloot met de tijd van vroeger en die van nu. Het grootste deel van de geschiedenis werd iemand zeer hoog aangeslagen als hij kennis en vaardigheden had op veel verschillende terreinen. “Vergeet dat niet,” zegt Sher. Scanners kunnen zich in de huidige maatschappij van specialisten nogal eenzaam en onbegrepen voelen. Ze kunnen zelfs het idee hebben dat er iets mis is met hen, omdat ze maar geen keuze kunnen maken. Ook Emilie Wapnick vertelde over dit gevoel in haar TED-talk.

In haar boek ‘Refuse to Choose’ benoemt Barbara Sher verschillende typen scanners, en per type geeft ze tips hoe dergelijke scanners productief kunnen en in welke beroepen ze zich waarschijnlijk fijn zouden voelen. Zij onderscheidt de volgende typen:

 • Cyclical Scanners (kiezen uit een vast aantal onderwerpen die regelmatig terugkeren)
  • Double agents: hoeven vaak maar te kiezen uit twee vakgebieden
  • Sybil scanners: je wordt heen een weer getrokken tussen verschillende vakgebieden, waardoor je vaak totaal niet beweegt. Je hebt daardoor nooit echt bewijs voor al je interesses en wát je ook doet, je hebt altijd het gevoel dat je op een ander gebied nog iets mist.
  • Plate spinners: houden meerdere projecten tegelijkertijd draaiend.
 • Sequential scanners (keren niet terug naar een onderwerp als ze er éénmaal klaar mee zijn)
  • Serial specialists: doet een aantal jaren hetzelfde en beginnen vervolgens aan iets geheel nieuws. 
  • Serial masters: zijn bezig met één onderwerp totdat ze er voldoende over weten en schakelen dan over naar een nieuw onderwerp. 
  • Jack-of-all-trades: Je bent goed in heel veel dingen, maar je bent nergens echt geweldig in. 
  • Wanderers: Iedere week krijg je weer nieuwe inspiratie voor een project en die projecten liggen in zeer uiteenlopende vakgebieden. 
  • Samplers: Je hebt een leuk leven, leuke vrienden, leuke familie, maar het gevoel dat er iets mist, blijft aanwezig. Als je gaat zoeken naar wat dat kan zijn, lijken veel dingen leuk, maar niets is echt interessant.
  • High speed indecisive: Je begint heel vaak met nieuwe dingen en stopt ook net zo snel weer, wat ervoor zorgt dat je je een mislukkeling voelt. Alles is interessant. Je kunt volledig opgaan in één ding en je plotseling afvragen wat je verder nog zou kunnen doen. 

Ik vind het nog best lastig om te bepalen welk type ik precies ben, ook al geeft Sher in haar boek per type een vrij gedetailleerde beschrijving. Zelfs kiezen tussen Cyclical scanners en Sequential scanners valt nog niet mee. Ik heb een vast aantal terugkerende onderwerpen, maar aan de andere kant ook heel veel andere dingen die ik interessant vind, waarbij de lijst eindeloos lijkt. 

Ik ga er nóg maar eens mee aan de slag. 

 

One thought on “Scanners

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.