Productiviteit

Ik ben zelf een enorme chaoot. Sommigen die mij kennen vallen misschien van hun stoel als ze dit lezen, maar het is echt waar. Ik heb een systeem nodig om me te herinneren aan de dingen die ik moet doen. Zonder zo’n systeem kan ik niet alleen afspraken vergeten, maar ook complete projecten waar ik al aan was begonnen, omdat er altijd weer nieuwe ideeën zijn, nieuwe interessante dingen om me mee bezig te houden, om uit te zoeken of uit te proberen. 

Jaren geleden ben ik begonnen mij te verdiepen in Productiviteit. Voor veel mensen klinkt het misschien als een ‘kil’ woord en denken ze alleen aan ‘zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd’. Maar, zoals Vickie van de podcast Productivity PowerUp ooit al eens zo treffend zei: “Als productiviteit alleen zou draaien om het doen van meer werk, dan zouden lang niet zoveel mensen hier supergepassioneerd over zijn. Als je alleen al kijkt naar hoe veel mensen hierover bloggen, twitteren et cetera…” (boeken schrijven, vloggen, podcasten, …). 

Productiviteit gaat over veel meer dan effectief en efficiënt zijn in je werk. Het gaat erom dat je meer ruimte creëert voor de dingen die je belangrijk vindt. Dat kan van alles zijn. Vaker contact met vrienden of meer doen voor je gezin, (vaker) gaan sporten, nieuwe dingen leren of je maatschappelijk inzetten. Eindelijk die belangrijke projecten doen die je steeds maar op de lange baan schoof, of de kwaliteit in je werk kunnen leveren die je eigenlijk zou willen.

Appropriately engaged

David Allen, de schrijver van de wereldberoemde productiviteitsmethode Getting Things Done beschrijft het als: “…being appropriately engaged with your work and life.”

Appropriately engaged. Vertaal dat maar eens naar het Nederlands. 

Voor mij betekent het niet alleen structuur en overzicht, vertrouwen, rust en focus, en ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit, maar ook stap voor stap jezelf ontwikkelen, telkens beter worden. 

Ik schrijf dit volledig toe aan de methode Getting Things Done, die ik in 2008 ontdekte, van de hierboven al genoemde David Allen. Ik was direct verkocht en kon niet wachten tot ik het boek thuisgestuurd kreeg. Ik voelde aan alles dat de methode klopte. En toen ik me er echt in ging verdiepen bleek hij nog veel omvattender te zijn dan ik ooit had kunnen vermoeden. 

Life changing

Het was life changing. Het heeft mij er bewust van gemaakt dat ik echt zelf achter het stuur kan zitten en dat ik stap voor stap voor stap de dingen kan realiseren die ik wil. Door te denken in areas of focus, doelen, projecten en eerstvolgende acties.

En door te werken met lijstjes, door alles op te schrijven, expliciet te maken en overzicht te creëren. “Your mind is for having ideas, not for holding them.” zei David Allen. Door ervoor te zorgen dat alles wat je bezighoudt ergens in je systeem is opgeslagen zodat je er op het juiste moment weer aan wordt herinnerd, krijg je een ‘Mind like water’: een brein dat kan reageren zoals water. Als er iets kleins in valt is er slechts een kleine deining en keert binnen no-time de rust weer terug, en als er iets groots in valt duurt dat wat langer en is het effect groter, maar keert uiteindelijk ook weer de rust terug. Dat is ‘being appropriately engaged’. 

Het helpt me om overzicht te houden over wat er moet gebeuren ondanks mijn neiging om telkens weer chaos te creëren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top