Personal bookmarking

Ik zag vandaag een blog voorbij komen genaamd ‘The Unexpected comeback of social bookmarking‘, waarin gerefereerd werd naar Delicious. Ooit was dat (toen nog gespeld als Del.icio.us, wat ook het adres van de site was), een belangrijke speler op het gebied van social bookmarking. 

Bookmarks

Voor wie het niet (meer) weet: bookmarks zijn opgeslagen adressen van websites, artikelen, video’s, audio’s en documenten. Je kunt je bookmarks opslaan in je browser, maar daar kun je niet op al je apparaten gebruik van maken. Daarom is het handig om een online bookmarktool te gebruiken. Jaren geleden gebruikte ik zelf ook Delicious, maar inmiddels gebruik ik Diigo

Social bookmarking

Via social bookmarking tools kun je je eigen bookmarks vastleggen en met anderen delen. In Delicious kon je destijds volgens mij ook zien hoeveel anderen dezelfde link hadden vastgelegd. Daardoor kreeg je eigenlijk een soort ‘social proof’ van websites. 

Inmiddels worden links vooral gedeeld via sociale media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn; ongecategoriseerd en gewoon in de timeline. En als je een website zoekt dan Google je die. Voor social bookmarking worden eigenlijk geen specifieke bookmarktools meer gebruikt. 

Personal bookmarking

Toch vind ik het ook nog steeds mooi om echt een verzameling van gecategoriseerde links te hebben. Personal Bookmarking, zoals het artikel ook vermeldt. Eigenlijk heb ik bookmarks aanleggen altijd voor mezelf gedaan. Natuurlijk mochten anderen een kijkje nemen, maar ik legde ze vooral voor mezelf vast. 

Het is ook leuk om zo’n verzameling af en toe eens door te kijken. Daardoor kom je weer sites tegen die je eigenlijk al lang vergeten was, en je bent niet afhankelijk van wat Google of sites zoals Facebook aan je laten zien. 

Diigo

In Diigo kun je meer dan alleen bookmarks vastleggen. Je kunt ook highlights maken in een tekst die je online leest. Zodra je je eerste highlight maakt wordt ook de bookmark aangemaakt in Diigo. En de gehighlighte tekst wordt bij die bookmark in je collectie opgeslagen (zie afbeelding). Ook kun je opmerkingen toevoegen aan een opgeslagen pagina. Daarmee heeft Diigo zich meer ontwikkeld als een onderzoekstool, maar je kunt het nog steeds prima alleen voor bookmarks gebruiken.

Ik heb zélfs wel eens de neiging gehad om het te gaan gebruiken voor het opslaan van al mijn artikelen. Dat ben ik echter toch gewoon blijven doen in Evernote, omdat ik dan het hele artikel direct kon opslaan en het niet zomaar kon verdwijnen als bijvoorbeeld de website verdween waarop het gepubliceerd was. 

Toch was het nooit een succes als ik ook mijn bookmarks van complete websites in Evernote wilde opslaan. Dat vond ik echt iets voor een bookmarktool zoals Diigo. Op een gegeven moment heb ik dus dát onderscheid gemaakt: bookmarks van websites gaan naar Diigo, artikelen gaan naar Evernote. 

Het bijhouden van die bookmarks gaat bij mij nogal wisselend. Zoals je zult zien als je mijn bookmarks bekijkt, heb ik er al een tijdje niets aan toegevoegd. Maar eerlijk gezegd heb ik nog wel een lijstje klaar liggen van interessante websites die ik de laatste tijd ben tegengekomen. Die ga ik nu toch maar weer toevoegen aan Diigo. 

Waar bewaar jij je bookmarks? Gebruik je ook een bookmarktool of bewaar ze je alleen in je browser? Gebruik je ze überhaupt nog? Of zoek je alleen nog websites via Google?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top