Multipotentialites

Het is nog niet zo lang geleden dat ik het onderstaande filmpje tegenkwam van Emilie Wapnick: “Why some of us don’t have one true calling”. 

In onze wereld wordt er vooral specialisatie van ons verwacht. Je moet ‘op zoek naar je passie’, je ‘one true calling’… Als je dat niet kunt vinden, of je wordt gek van de gedachte dat je dit je hele leven lang moet blijven doen, heb je geen vreemde afwijking, maar ben je misschien wel een ‘multipotentialite’: 

  • iemand met veel verschillende interesses en creatieve bezigheden;
  • iemand die niet ‘één unieke missie’ heeft, zoals dit bij specialisten het geval is. Een multipotentialite heeft vele paden en volgt ze het liefst allemaal tegelijk of achtereenvolgens of beiden.
  • iemand die leeft om nieuwe vaardigheden te leren, verkennen, en eigen te maken en om verschillende ideeën op een creatieve manier samen te brengen, wat hen tot echte innovators en probleemoplossers maakt. 
  • als iemand wiens onverzadigbare nieuwsgierigheid ertoe leidt dat ze alle informatie die in hun handen komt buitengewoon snel in zich opnemen. 

En Emilie stelt ons gerust: Specialisten zijn inderdaad belangrijk, maar degenen die niet voor één specialisme kunnen kiezen zijn zeker net zo belangrijk. Zij zien namelijk de verbanden tussen verschillende vakgebieden. En dát is waar de echte innovatieve ideeën ontstaan. 

Ik vond dit ook heel erg herkenbaar. Als ondernemer kun je namelijk alles doen dat je maar wilt, maar het gaat er uiteindelijk om dat je datgene doet waar je supergoed in bent en waar je anderen het beste mee kunt helpen. Dán kun je onderscheidend zijn. En de laatste tijd heb ik me wel eens afgevraagd of er echt één ding is waar ik supergoed in ben. Ik heb een brede interesse en ben vrij snel in nieuwe onderwerpen thuis, maar ik heb eigenlijk nooit de drive om écht ALLES van een bepaald onderwerp te willen weten.

De TED-talk van Emilie Wapnick gaf heel veel rust en herkenning. Een gevoel van vrijheid en dat het er allemaal gewoon mag zijn. Dat het allemaal gewoon bij mij hoort. 

Ik zie dit ook terug binnen mijn bedrijf DidactAdvies dat ik ooit begonnen ben om als freelancer te werken. De ‘subtitel’ van mijn site werd (en is nog steeds): Slimmer werken, leren en opleiden, en ik wilde mensen helpen met productiever worden, zelfgestuurd leren en organisaties helpen met kennisdeling en het bieden van flexibele opleidingsmogelijkheden. Maar ja, dat is nogal breed en valt ook niet allemaal onder de naam DidactAdvies… 🙄

En EIGENLIJK wil ik ook gewoon nog steeds heel graag teksten corrigeren, redigeren en herschrijven voor anderen. En het liefst ook bloggen over schrijven, schrijftips geven en anderen leren hoe ze minder spelfouten maken. Maar ja, hoe kan ik dát nu weer inpassen? Wordt het dan Slimmer werken, leren, opleiden en schrijven? What’s next??

En ondertussen doe ik ook nog steeds klussen als freelance instructieontwerper, dus óók dat moet ik ergens onderbrengen. 

Op dit moment betekent het dat ik drie websites heb: DidactAdvies*, OrganizeFlow en TekstEffect*. Het is niet echt ideaal te noemen, maar zo is het voor bezoekers en klanten in elk geval minder verwarrend, hoewel ik de teksten op de sites nog wel echt moet bijschaven, met name op DidactAdvies. 

*) Update: 30-11-2019: Inmiddels heb ik de site TekstEffect verwijderd en zijn de blogs die ik had geschreven op DidactAdvies verdeeld over dit persoonlijke blog en OrganizeFlow.

Oh ja, en ik heb natuurlijk ook nog deze website. Daar kan ik lekker schrijven over van alles en nogwat en lekker helemaal mijn multipotentialite-zelf zijn. Want ik vind het ook heerlijk om in nieuwe onderwerpen te duiken en vooral om verbanden te leggen tussen verschillende onderwerpen en zo creatieve oplossingen te vinden. 

Nu alleen nog even uitzoeken hoe ik anderen dáár het beste mee van dienst kan zijn.
Iemand ideeën?  😁

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top