Leren via podcasts

Ik luister heel veel naar podcasts. Al jarenlang. Tijdens het hardlopen, strijken en andere huishoudelijke klusjes en tijdens lange autoritten. 

Een podcast kun je vergelijken met een opgenomen radio-uitzending die je achteraf kunt downloaden en beluisteren. De meeste podcasts hebben één keer per week of per twee weken een nieuwe aflevering, maar het kan ook vaker of juist minder vaak. Dat verschilt per podcast. 

De eerste podcasts die ik beluisterde waren daadwerkelijk opnames van de radioshow van mijn favoriete Radio DJ Rob Stenders op zijn eigen internetradiostation KX-radio. Daar zonden zij de radioshow gewoon live uit, maar later kon je ook alle shows downloaden. Die luisterde ik dan als ik naar mijn werk fietste. 

Tegenwoordig kun je je via een podcast-app (zoals iTunes of Podcast Addict) abonneren op je favoriete podcasts. Je krijgt dan automatisch een melding dat er een nieuwe aflevering is en afhankelijk van je instellingen wordt die aflevering ook automatisch gedownload en in je playlist gezet. 

Allerlei onderwerpen en lekker de diepte in

Inmiddels zijn de podcasts al lang niet meer alleen uitzendingen van radioshows, maar gaan ze echt over van alles: lifestyle, persoonlijke ontwikkeling, productiviteit, ondernemen, marketing, sociale media, bloggen, nieuws, filosofie, geschiedenis, technologie, instructieontwerp, de lijst is eindeloos. 

Het mooie van een podcast is, dat je echt diep op een onderwerp in kunt gaan. Een podcast van 30 tot 40 minuten is meer regel dan uitzondering. Probeer iemand maar eens een artikel van een half uur te laten lezen… Bij een podcast lukt het wél om iemands aandacht zo lang vast te houden.

Wat steek je ervan op?

Toch kun je een podcast ook niet echt voor alles gebruiken. Met name als je iets stap voor stap wilt uitleggen, of als je bijv. ‘5 manieren om…’ wilt bespreken, is het als luisteraar lastig om deze informatie later terug te halen om er echt iets mee te doen. Ook als je het het snel opschrijft is het meestal niet uitgebreid genoeg om er echt iets mee te doen. 

Ik merk dat het leren via een podcast vooral werkt als je het gebruikt als een soort bewustwordingsproces. Met mensen die over hun ideeën en ervaringen vertellen, waardoor je anders over dingen na gaat denken.

Sommige podcasters laten hun afleveringen woordelijk uitschrijven. In dat geval kun je later de transcriptie bekijken om terug te zoeken welke stappen of acties je nu precies moest nemen om iets voor elkaar te krijgen. Podcastafleveringen zijn vaak ook te beluisteren via de website van de maker. Daar vind je per uitzending dan meestal ook de links naar boeken, tools, personen of andere websites die zijn genoemd in de podcast, ook wel ‘shownotes’ genoemd. 

Om zelf te leren van podcasts kwam ik deze week ook nog een ander goed idee tegen: je blogt gewoon over je favoriete podcasts. Waar ging het over en wat vond je er zo goed aan? Wat heb je ervan opgestoken?  

Het lijkt mij erg waardevol om dit ook te gaan doen. Ik wil sowieso graag wat meer vastleggen van wat ik zo links en rechts allemaal leer van de dingen die ik lees, kijk en luister en dit past daar goed bij. 

Maar vanavond niet meer, want inmiddels vallen mijn ogen bijna dicht 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top