Leren door te doen

Ik ben iemand die heel graag allerlei boeken en artikelen leest en naar audioboeken of podcasts luistert. Ook volg ik verschillende experts via hun blogs en via Twitter, ben ik lid van LinkedIn- en Facebookgroepen en volg ik wel eens online webinars of ‘challenges’. Bij zo’n challenge word je gedurende een aantal dagen door een expert aan de hand genomen en voer je vaak iedere dag één of meerdere opdrachten uit.

Ik krijg dus behoorlijk veel input en heb daardoor een redelijk overzicht van wat er speelt in het vakgebied van productiviteit. Daarnaast vind ik overigens nog heel veel andere dingen interessant, waardoor mijn aandacht gemakkelijk versnipperd raakt. Maar het belangrijkste probleem waar ik tegenaanloop is dat ik op een gegeven moment wel heel veel over een bepaald onderwerp heb geleerd, maar dat dit eigenlijk nog geen verschil heeft gemaakt in wat ik daadwerkelijk doe. Ik weet dus precies wat ik moet doen en kan dat ook vol overtuiging aan anderen uitleggen, maar zelf doe ik vaak iets anders, of ik doe het maar half. 

Ik ben altijd zó nieuwsgierig naar de volgende stap, en de volgende en de volgende, dat ik vergeet om datgene wat ik geleerd heb echt in mijn eigen handelen te verankeren.

Dit begon tot mij door te dringen toen ik laatst voor de zoveelste keer las over ‘evidence of learning’: het bewijs dat je iets geleerd hebt. Dat was het: Ik moet bewijzen dat ik iets heb geleerd. Niet alleen aan anderen, maar vooral ook aan mijzelf. 

Dat betekent dus dat ik een flinke pas op de plaats moet maken. Niet telkens maar doorgaan, met ‘the next shiny new object’, een nieuw stukje kennis, maar eerst ruimte maken voor actie. Hoe kan ik dit zelf toepassen? Wat moet ik dan anders gaan doen? Werkt het of niet? Wat werkt dan wel? Welke resultaten levert dat op?

Veronique Prins, een businesscoach die ik ken, zegt altijd: “Als je iets nieuws leert, doe er dan direct in de eerstvolgende 48 uur iets mee, anders dan gaat het niet meer gebeuren.”
Dat zou best eens een goede vuistregel kunnen zijn. 

Ik ben erg benieuwd of je dit herkent. Of jij ook alleen maar telkens dóór wilt leren, of dat jij wél de tijd neemt om nieuwe dingen direct toe te passen.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top