Lange blogs schrijven

Gisteren schreef ik over de lange blogposts op de site van DidactAdvies over slimmer werken, en tijdens het schrijven viel ik BIJNA in de valkuil die er juist voor zorgt dat mijn blogs soms zo lang zijn. 

Het grappige was dat ik precies daarover wilde schrijven: die valkuil. Terwijl ik er dus zelf op dat moment voluit intrapte. Ik kan dat.

Wat is nu die valkuil?

Heel simpel: zijpaden volgen. Uitstapjes maken in je verhaal. 

Afgelopen weekend luisterde ik naar een podcast van Darren Rowse (Problogger) over het bedenken van nieuwe onderwerpen om over te schrijven. Helemaal aan het eind (20:15) zei hij iets heel herkenbaars. Vrij vertaald: “Als je aan het schrijven bent dan komen er soms zijpaden in je op die raakvlakken hebben met datgene wat je aan het schrijven bent, maar die zijpaden wil je op dat moment niet nemen.” Aha, dacht ik. NIET nemen dus. Daar ligt de oplossing voor die lange blogs van mij. Ik bewandel te veel zijpaden. Rowse gaf aan dat hij heel bewust kiest wanneer hij dit wel of niet doet. 

Op zich zijn uitgebreide blogs misschien waardevol, maar als veel lezers halverwege afhaken, dan vind ik het toch zonde om zulke lange blogs te schrijven. Ze kosten ook veel tijd en uitzoekwerk en dan is het toch leuker als een ander er ook echt iets aan heeft. Zelfs al blog je helemaal voor jezelf, als je het online zet dan vind je het toch leuk als anderen het lezen. Als dat niet zo is kun je ook wel gewoon een journal bijhouden in Evernote ofzo. 

Dus: als ik voortaan merk dat ik nog iets wil toevoegen dat zal resulteren in meerdere nieuwe alinea’s, dan zet ik die gewoon alvast klaar in een nieuwe blogpost. Net zoals ik dat gisteravond heb gedaan.

Van valkuil naar voordeel

Ok, nog een kleine toevoeging dan, voor deze keer ­čśë 

Rowse zei direct daarna nog iets anders herkenbaars. Hij zei (en luister ook naar het ongemak waarmee hij het zegt): “Het is alsof je tijdens het schrijven praat met je lezer. Je hoort haast welke vragen je lezer gaat stellen. En door te voorspellen welke vragen je lezer gaat stellen heb je z├│ weer een aantal nieuwe onderwerpen.” 

Dus ook al weet je dat je in je blog nog een aantal vragen openlaat: het is ook leuk om die via de reacties te beantwoorden als die vragen echt komen. Dan heb je ook leuke interactie onder je blog. Of je schrijft ze op in je inbox voor blogidee├źn en maakt er later nieuwe blogs van. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top