Een voornemen zonder plan…

Jarenlang heb ik niet aan goede voornemens gedaan aan het begin van een nieuw jaar. Ik zei tegen mezelf dat ik het onzin vond om op 1 januari met iets te beginnen. Wat maakt die datum nou uit? Ik vond het gewoon een smoes om iets uit te stellen dat je aan jezelf wilt veranderen. 

Ik ben overigens nog steeds van mening dat het echt niet uitmaakt op welke dag je begint met een gewoonte, maar ik denk dat er ook nog een andere reden was waarom ik niet aan goede voornemens deed.

Eigenlijk had ik namelijk sowieso helemaal niets met het stellen van doelen, ook niet tijdens de rest van het jaar, waarschijnlijk omdat ik gewoonweg niet wist hoe ik zo’n doel kon bereiken. Pas toen ik mij ging verdiepen in productiviteit leerde ik dat je een plan moest maken als je een doel wilde bereiken. Het klinkt misschien vreemd, maar voor mij was het echt een eye-opener dat zoiets groots als een doel moest opknippen in fysiek uitvoerbare acties. Tot die tijd zag ik een doel als iets heel groots en kon ik alleen naar dat geheel kijken. 

“A goal without a plan is just a wish.” ~ Antoine de Saint-Exupéry

Toch ben ik gisteren zonder een plan met een nieuwe gewoonte gestart (dagelijks bloggen), waarmee ik dus ineens tegen twee van mijn eigen ‘regels’ in ben gegaan: Ik startte op 1 januari én ik begon zonder eerst een plan te maken. Het was eigenlijk een gewoon een beslissing die ik nam, zonder dat ik er echt heel bewust mee bezig was. Ik dacht: “Als ik dit jaar echt vaker wil bloggen, maar 1 januari al oversla, wat moet er dan nog van dit jaar terechtkomen?”

Een zeer ongezonde gedachte trouwens, om te denken dat het niet gaat lukken als ik niet op een specifieke datum zou beginnen. En tóch heeft het me geholpen. Waarom? Ik denk dat ik gewoon moest BEGINNEN. Niet eerst mijn site afmaken, of nog langer nadenken of ik in het Engels of Nederlands zou gaan bloggen. Gewoon beginnen. En ik had dus ook nog geen plan. Geen lijstje met blogideeën ofzo. 

Ineens omschakelen

Nu ik er over nadenk gebeurt mij dit vaker bij het omschakelen naar nieuwe gewoonten. Ik ben dan al een tijdje met de gedachte aan het spelen om een gewoonte te veranderen, maar heb nog geen concreet plan, en dan ineens DOE ik het gewoon. Zo ben ik ook ooit gestopt met roken. Van de ene op de andere dag. Ik werd wakker en besefte dat ik niet meer zou gaan roken. Ik geloofde het zelf nog niet eens en heb mijn laatste pakje nog een paar dagen bewaard. En zo ging het ook met hardlopen. Op een dag ben ik gewoon begonnen, zonder plan, zonder schema, zonder goede schoenen. Gewoon maar lopen en kijken hoe lang ik het achter elkaar volhield. Daarna even wandelen en daarna weer verder. Pas toen ik merkte dat het wel wat kon worden heb ik een schema opgezocht om het goed op te kunnen bouwen.

Met fitnessen gebeurde het opnieuw. Gewoon sporttas ingepakt en naar de sportschool gegaan. Geen enkel idee wat me daar te wachten stond. En pas geleden kwam het ineens in me op om te stoppen met het eten van allerlei toegevoegde suikers (zoals in snoep, chocolade, koekjes en ik heb gelijk de chips ook maar uitgebannen). Ik dacht: Goh, ik heb vandaag de hele dag nog niets gehad waar suiker in zit. Als ik dat vanavond nou eens volhoud dan heb ik de eerste dag al achter de rug. Dat was op de een of andere manier zo’n stimulerende gedachte dat ik me direct al behoorlijk zeker voelde dat het me de volgende dag ook zou gaan lukken. Het leek veel op het moment dat ik stopte met roken. 

Nou was de decembermaand natuurlijk niet ideaal om helemaal te stoppen met alle extra zoetigheid en vanaf het moment dat Tom thuiskwam met zijn kerstpakket had ik even ‘pauze’ 😉 zonder het overigens al te gek te maken. Maar nu in januari ga ik gewoon weer verder, want het bevalt me veel te goed! Het is overigens niet zo dat ik heel krampachtig doe over alles waar ook maar een beetje suiker in kan zitten. Daar gaat het mij niet om. Ik eet gewoon de meest voor de hand liggende zaken niet meer die ik hierboven al noemde. Dan hoef ik er ook niet de hele tijd bij na te denken. 

Meer inzicht

Maar goed, ook deze gewoonte ben ik dus zomaar ineens begonnen en als ik erover nadenk is dat toch best apart. Ik heb al verschillende boeken en artikelen gelezen over gewoonteverandering, maar hier ben ik tot nu toe nog niets over tegengekomen. Momenteel lees ik ‘Better than before‘ van Gretchen Rubin. Ik ben nog niet zo ver in het boek, maar ik begin te vermoeden dat zij me hier wel een aantal inzichten in gaat geven. Ik laat het je weten!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top