Blog op je eigen platform

Ik blog al jaren, maar wel zeer onregelmatig en met lange tussenpozen. Ik ben ooit begonnen omdat ik graag dingen wilde delen, maar ook omdat ik op dat moment nog geen betere manier had om allerlei tips en handigheidjes voor mezelf te bewaren. Losse Wordfiles vond ik onhandig. Gelukkig heb ik daar sinds 2008 Evernote voor, maar het bloggen is gebleven. 

Omdat ik aan het begin van mijn studie al had geleerd hoe ik zelf een website kan bouwen, heb ik sindsdien altijd een eigen site gehad. Eerst alleen op mijn eigen computer. Gewoon om een site te bouwen. Om mijn eigen collecties te verzamelen (songteksten en sites over mijn favoriete series). Later leerde ik ASP en PHP (programmeertalen), en maakte ik een eigen bookmarkswebsite, totdat ik Del.icio.us vond, en later Diigo, die er veel mooier uitzagen en veel beter werkten. Daarna maakte ik met PHP mijn eigen blogsite. Een site waarop ik zelf via een teksteditor blogs kon schrijven die in een database werden opgeslagen en die vervolgens op mijn site werden getoond; vergelijkbaar met zoals WordPress nu werkt (het framework van mijn huidige blog). 

Totdat ik op een gegeven moment heel veel spam-comments kreeg. Ik had het niet zo vernuftig geprogrammeerd dat die comments werden tegengehouden. Ik besefte dat ik zelf niet zodanig kon programmeren dat ik iets beters kon maken dan blogplatforms zoals web-log.nl en WordPress. Dat was het moment dat ik besloot om over te stappen op een blogplatform. Ik koos toen voor web-log.nl (bestaat inmiddels niet meer). Later stapte ik over naar WordPress.org. Niet wordpress.com? Nee. Via WordPress.org kun je de bestanden downloaden en die installeren op je eigen webruimte, die je samen met een echte domeinnaam kunt kopen bij een webhost. 

Dan heb je dus een eigen domeinnaam én webruimte die je (mits je het netjes houdt én gewoon legale content aanbiedt), helemaal mag gebruiken zoals je dat zelf wilt. Ik koos er dus voor om er een WordPress-website te installeren. 

Dit betekent dat alles dat ik daarop schrijf helemaal van mij is. 

Waarom ik dit zo expliciet zeg? Omdat ik zo vaak ondernemers of bloggers voorbij zie komen die alleen bloggen op een platform zoals Facebook of LinkedIn. Ook Medium is tegenwoordig erg populair. Ja, je krijgt direct veel bezoekers als je via zo’n platform blogt, maar datgene wat je hebt geschreven is niet meer van jou. En zo’n platform kan morgen ineens uit de lucht zijn. En dan doel ik niet op een technische storing. LinkedIn zou best kunnen bepalen dat zij Pulse (daar waar je je artikelen kunt plaatsen) niet langer gaan ondersteunen. Ook Facebook sleutelt telkens weer aan het algoritme dat bepaalt welke content aan wie wordt getoond. 

Op een eigen website blijft je content altijd staan, tenzij je deze zelf weggooit of terugzet naar ‘Concept’. Jij bepaalt. 

Blog dus altijd op je eigen website. En als je meer aandacht wilt hebben voor je blogs,  gebruik dan sociale media om mensen op je blogs te attenderen. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top