Better than Before (Gretchen Rubin) – Deel 1: Self Knowledge

Gisteren schreef ik al dat ik momenteel het boek ‘Better than before‘ aan het lezen ben van Gretchen Rubin. Het boek gaat over gewoonteverandering. Rubin merkte op dat sommige mensen vrij gemakkelijk nieuwe gewoonten lijken aan te nemen, terwijl anderen er juist heel veel moeite mee hebben, en vroeg zich af hoe dat kwam. 

Leer jezelf beter kennen

Om daar achter te komen begon Rubin met het zoeken naar verschillen in persoonlijkheidskenmerken. In het hoofdstuk ‘Self-Knowledge’ beschrijft zij een aantal van die eigenschappen. Allereerst maakt zij onderscheid in de manier waarop iemand probeert te voldoen aan verwachtingen (zowel die van zichzelf als de verwachtingen van anderen) en op basis daarvan definieert zij de ‘Four Tendencies’:

 • Upholders: Voldoen zowel aan hun eigen verwachtingen als aan die van anderen. Zij zijn over algemeen vrij goed in het veranderen van gewoonten. Het nadeel is dat zij heel ver kunnen gaan en heel strikt kunnen zijn in het nakomen van verwachtingen.
 • Obligers: Kunnen prima hun afspraken met anderen nakomen, maar hebben moeite om aan hun eigen verwachtingen te voldoen. Voor hen is het belangrijk dat ze een bepaalde druk van buitenaf creëren door zich aan anderen te verantwoorden over hun eigen vooruitgang.
 • Questioners: Voldoen alleen aan een verwachting als dit volgens hen zin heeft. Zij vragen zich altijd af of iets echt moet gebeuren en of het vandaag moet gebeuren. Zij zullen zich alleen aan een nieuwe gewoonte houden als het voor hen echt zin heeft.
 • Rebels: Hebben weerstand tegen alle verwachtingen, zowel hun eigen als die van anderen. Zij willen vooral vrijheid en werken op hun eigen manier aan hun doelen. Ze ‘vertikken’ het om iets te doen ‘zoals het wordt verwacht’, of ‘omdat anderen op hen rekenen’. Een rebel neemt zijn eigen beslissing, het liefst op een moment dat niemand erop zit te wachten. 

Daarnaast benoemt zij nog een aantal onderscheidende eigenschappen:

 • Lark / Owl: Wanneer ben je op je best: ‘s ochtends of ‘s avonds?
 • Marathoner / Sprinter / Procrastinator: Ben je iemand die gestaag aan iets werkt, of houd je van deadlines en werk je liever in korte intense perioden? Of ben je iemand die alles telkens maar uitstelt en druk is met onbelangrijke dingen om niet aan het echte werk te hoeven beginnen?
 • Underbuyer / Overbuyer: Ben je een iemand die het lastig vindt om te investeren in zichzelf en de nieuwe gewoonte, of heb je daar helemaal geen moeite mee en ben je iemand die al flitsende hardloopkleding, schoenen, horloge, etc. heeft, terwijl je nog geen stap hebt gerend?
 • Simplicity / Abundance: Houd je van eenvoud en weinig keuzes, of houd je van overvloed en wil je graag iets te kiezen hebben?
 • Finisher / Opener: Maak je eerst af waar je mee bezig bent of begin je al snel aan iets nieuws?
 • Familiarity / Novelty: Wil je graag vertrouwd met iets raken en houd je ervan om dingen op dezelfde manier te doen? Loop je graag telkens hetzelfde rondje? Heb je wekelijks hetzelfde eetpatroon? Of heb je juist wat variatie nodig in het uitvoeren van je gewoonte en vind je het anders te saai worden?
 • Focused on promotion / prevention: Wil je graag iets bereiken of verbeteren, of wil je iets voorkómen? De één focust liever op het positieve, de ander op het negatieve.
 • Kleine of grote stappen: Maak je liever telkens een kleine aanpassing (beginnen met 3 keer opdrukken, dan 4, dan 5, etc.) of werkt het voor jou beter om het ineens een grote verandering door te voeren?

Dit laatste is precies waar ik het gisteren over had: Ik houd blijkbaar van radicale wijzigingen. En dat terwijl ik altijd dacht dat juist het verbeteren in kleine stapjes me uiteindelijk daar zou brengen waar ik wilde. 

Wat ook een eye-opener voor mij was, is dat ik moet zorgen voor afwisseling (‘novelty’). Hoewel ik al jarenlang 6 dagen per week hetzelfde ontbijt eet, besefte ik ineens dat eentonigheid ook vaak ‘killing’ is geweest als ik nieuwe gewoonten probeerde aan te leren. 

Ik hoop dat jij ook een aantal inzichten hebt gekregen bij het lezen van deze persoonlijkheidskenmerken. 

Tot zover voor nu over dit boek, want verder ben ik nog niet. Ik ben benieuwd welke inzichten er nog gaan volgen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top