Deel je favoriete sites via social bookmarking

Voor je werk zoek je regelmatig, misschien wel dagelijks, naar nieuwe informatie via Google of een andere zoekmachine. En als je een goede site of goed artikel hebt gevonden, dan wil je deze natuurlijk graag bewaren, zodat je er later naar terug kunt gaan. Waar bewaar je deze dan? En deel je ze ook met anderen? Je collega’s vinden sommige van die sites misschien ook wel erg handig. Hoe zorg je er dan voor dat ze de link krijgen? Of dat ze überhaupt weten welke mooie sites jij allemaal gevonden hebt? Kortom: hoe sociaal ben jij als het op je bookmarks aankomt?

Foto door Geralt via Pixabay

Bookmarks opslaan in je browser

Je weet waarschijnlijk dat je interessante sites in je browser kunt opslaan als ‘Bookmarks’, ‘Bladwijzers’ of ‘Favorieten’. Je kunt ze daar categoriseren in verschillende mapjes, waardoor je ze gemakkelijk terug kunt vinden via het menu of via de werkbalk van je browser. Dat werkt op zich prima.

Er zijn echter twee nadelen:

  • Tenzij je een Chrome-browser gebruikt en je je bookmarks synchroniseert via je Google-account, zijn ze alleen maar beschikbaar op die specifieke computer of laptop waar je ze vastlegt.
  • De bookmarks die je in je browser bewaart zijn alleen voor jezelf beschikbaar. Anderen hebben er niets aan. Ja, je kunt ze stuk voor stuk delen door ze bijvoorbeeld naar iemand te mailen, of je kunt een export maken van al je bookmarks, maar dat is maar een momentopname. Morgen heb je vast alweer een nieuwe interessante site gevonden.

Bookmarks online bewaren én delen

Er zijn echter ook tools waarmee je je verzameling van bookmarks online kunt opslaan én kunt delen. Je geeft anderen toegang door ze het adres van je verzameling te geven. Uiteraard kun je zelf bepalen welke links ‘openbaar’ zichtbaar zijn en welke niet.

De twee belangrijkste tools om je bookmarks te delen zijn voor zover ik weet op dit moment Diigo en Evernote.

Diigo

Diigo is ooit gebouwd voor het vastleggen en delen van bookmarks en is daar dus in gespecialiseerd. Als je een link vastlegt, worden de titel en de url (het adres) automatisch ingevuld. Deze kun je zelf nog wijzigen en ook kun je een omschrijving en ‘tags’ (labels) toevoegen.

Deze tags maken het een stuk gemakkelijker om de link later terug te vinden. Je hoeft namelijk niet meer te bedenken wat nu precies dat ene specifieke mapje was waarin je hem hebt opgeslagen, maar je kunt hem terugvinden via één of meer van de verschillende tags die je eraan gekoppeld hebt.

Een link vastleggen in Diigo

Bij het vastleggen van een link (zie afbeelding) kun je direct aangeven of je deze openbaar wilt maken of niet (vinkje ‘Private’). Via de opties van de Diigo browserextensie kun je aangeven of ‘Private’ standaard aan- of uitgevinkt moet zijn.

Als je iemand de link naar je account geeft kan die persoon al je openbare links bekijken.

Je kunt ook een link geven naar al je bookmarks met een specifieke tag. Hier zie je bijvoorbeeld alle links die ik op Diigo heb bewaard over Productiviteit, of over ‘Growth mindset‘, waar mijn vorige artikel over ging. Zo kun je je collega’s of andere geïnteresseerden gemakkelijk naar de bookmarks verwijzen die voor hen het meest interessant zijn.

De afgelopen jaren heeft Diigo er ook allerlei mooie functies bijgebouwd. Je kunt bijvoorbeeld highlights en opmerkingen  (zie oranje tekstwolkje in onderstaande afbeelding) toevoegen aan een pagina die je hebt opgeslagen in Diigo:

Ook kun je artikelen opslaan met de optie ‘Read later’.

En je kunt zelf een Outliner maken, waarin je een aantal links naar opgeslagen pagina’s onder elkaar plaatst, waarbij je tussendoor ook teksten toevoegt. Zo maak je een informatieve pagina op basis van jouw links. Zo’n Outline is wel vergelijkbaar met de ‘Boards’ die je bijvoorbeeld met Learni.st bouwt.

Om het allemaal nóg socialer te maken kun je ook links over een bepaald onderwerp verzamelen met een groep van andere Diigo-gebruikers. Je maakt dan op jouw account een groep aan nodigt anderen uit om in jouw groep links toe te voegen.

Evernote

Over Evernote heb ik al vaker geschreven. Dat is een applicatie waarin je notities kunt vastleggen. Zo’n notitie kan echter ook een bookmark zijn: een paginatitel, beschrijving, een url, met eventueel een plaatje erbij.

In feite kan in Evernote ook ALLES dat hierboven over Diigo is beschreven. Het enige verschil is dat je bij Evernote de highlights en opmerkingen alleen terugziet in het opgeslagen artikel in Evernote, terwijl je deze bij Diigo ook live terugziet op het adres waar de pagina zich bevindt. Dat betekent wél dat je in Diigo in feite altijd online moet zijn, tenzij je een betaald Standaardabonnement hebt van $40,- per jaar. In Evernote zul je de opmerkingen overigens gewoon als tekst moeten toevoegen, eventueel met een andere kleur en/of lettertype. Je ziet daar niet zo’n ‘tekstwolkje’ zoals in Diigo.

Met de Evernote webclipper kun je heel eenvoudig complete artikelen opslaan in Evernote. Ook het adres en de titel worden daarbij goed vastgelegd.
Als je geen artikel maar een verwijzing naar een website wilt vastleggen, dan kan dat ook via de webclipper, namelijk door de optie ‘Bladwijzer’ aan te klikken. In de preview die getoond wordt zie je dat de bookmark ook netjes met titel, plaatje, url en beschrijving in Evernote komt te staan.

In Evernote kun je een notitieboek delen of publiceren. Daarmee geef je anderen toegang tot alle notities die in dat notitieboek staan. Je kunt overigens ook losse notities delen in Evernote.

  • Als je een notitieboek publiceert kan iedereen met de link naar het notitieboek zien wat erin staat, maar niets wijzigen.
  • Als je een notitieboek deelt kun je aangeven wie er bij het notitieboek mag en of deze persoon alleen mag bekijken, of ook bewerken of deze zelfs met anderen mag delen. Op deze manier zou je dus net als in Diigo samen een collectie van links kunnen beheren.

Waar is Delicious gebleven?

Lange tijd was Deli.cio.us dé site om je bookmarks op te slaan en te delen. De laatste jaren heeft deze site echter verschillende problemen gehad en is er meerdere keren van eigenaar gewisseld. Ook nu zitten ze weer in een ‘transitiefase’ zoals ook op de voorpagina van hun site staat. Deze onbetrouwbaarheid heeft ervoor gezorgd dat ik enige tijd geleden definitief ben overgestapt op Diigo. Diigo was overigens al lange tijd veel beter dan deli.cio.us, maar het duurde me gewoon te lang voordat ze hun zaken weer op orde hadden.

Pinterest

Wat momenteel sterk in opkomst is als tool om interessante links op te slaan en te delen, is Pinterest. Aanvankelijk werd Pinterest vooral gebruikt om afbeeldingen te delen die inspiratie geven, bijvoorbeeld voor reizen, recepten, quotes, dieren, huis- en tuininrichting, gebouwontwerpen, etc.
Maar inmiddels wordt Pinterest ook gebruikt om artikelen op te slaan, bijvoorbeeld op een ‘Board’ dat je bijvoorbeeld ‘Read Later’, ‘Later lezen’ of ‘Leesvoer’ noemt. Of om allerlei interessante informatie over één onderwerp bij elkaar te zetten, wat wel een beetje op de ‘Outliner’ van Diigo lijkt.

Delen, delen, delen

Uiteindelijk gaat het erom dat je de informatie die je via internet vindt en interessant genoeg vindt om zelf op te slaan, ook deelt met anderen. Dat wordt steeds belangrijker, omdat er steeds meer informatie beschikbaar komt op internet. Als iemand anders je dan kan vertellen “Kijk eens hier, dít is interessant!” dan scheelt dat veel tijd en zoekwerk. Zo kunnen we met elkaar de informatie op internet beter toegankelijk maken.

Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik zelf gemerkt dat ik nog wat orde op zaken moet stellen in Diigo, met name ten aanzien van het taggen van links en het verwijderen van links die niet meer werken. Verder heb ik er ooit voor gekozen om in Diigo alleen nog maar links naar websites en portals te bewaren, en om al mijn artikelen alleen nog maar in Evernote te bewaren. Nu besef ik echter dat die artikelen daardoor niet meer automatisch beschikbaar zijn voor anderen. Ik ben inmiddels dus begonnen om ook weer artikelen in Diigo te zetten.

En, heb jij in al die jaren op internet veel bookmarks verzameld, en wat doe je er eigenlijk mee? Deel je ze met anderen en welke tool(s) gebruik je daarvoor en waarom?
Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top