Beter focussen met de Pomodorotechniek

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op de site didactadvies.nl, op 21 maart 2019 verplaatst naar organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Je kent het vast: Je bent hard aan het werk of aan het studeren. Je probeert je continu te blijven focussen, maar op een gegeven moment gaat het niet meer en werkt je hoofd gewoon niet meer mee. Je houdt even pauze, maar daarna is het toch lastig om weer te starten. Je komt niet meer terug in die flow.

Of: Je bent tijdens het werken zomaar van de ene in de andere taak beland en als je niet uitkijkt dan ben je zo een uur (of langer) bezig met iets dat je helemaal niet gepland had en erger nog: dat er ook helemaal niet zoveel toe doet. Zonde van je tijd!

Hoe voorkom je nu dat je lange tijd verzeild raakt in irrelevant werk? En hoe voorkom je dat je na een ochtend hard werken of studeren al helemaal uitgeput bent?
Daarvoor gebruik je de Pomodorotechniek.

Wat houdt deze techniek in?

Zoals je misschien weet is Pomodoro Italiaans voor tomaat. Francesco Cirilio, de uitvinder van deze techniek, gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat om zich beter te kunnen concentreren voor zijn studie.

Tomato-shaped kitchen timer
Bron: Pomodoro Kitchen Timer for Action Logging by Andy Roberts, via Flickr – CC2.0

Na wat experimenten kwam hij erachter dat voor hem 25 minuten de optimale tijd was om zich te concentreren, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Dat was het begin van de Pomodorotechniek. Inmiddels wordt deze techniek door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt om met meer focus te werken of te studeren.

Gedoseerd focussen

25 minuten lijkt misschien heel kort, maar als je al die tijd geconcentreerd achter elkaar kunt werken en ook de volgende blokken van 25 minuten gemakkelijk volhoudt, zijn het 25 hele effectieve minuten.

Bovendien zul je merken dat je hoofd na een bepaalde tijd geconcentreerd werken, haast vanzelf even wordt afgeleid. Je ziet ineens of denkt ineens aan iets anders dan datgene waar je op dat moment mee bezig bent.

Probeer het eens en vergelijk het bijvoorbeeld met het werken in blokken van 1,5 tot 2 uur. Dat houd je misschien een ochtend vol, maar ‘s middags wordt het veel lastiger. Werken in blokjes van 25 minuten kun je wel een dag volhouden. Als je je tenminste ook houdt aan de 5 minuten pauzes.

Die korte pauzes zijn belangrijk, want die zorgen ervoor dat je het langer volhoudt om geconcentreerd te blijven werken. Het is alsof je brein dan even op adem komt. Het heeft even rust, maar omdat de pauze zo kort is raak je niet helemaal uit je focus. Op de achtergrond blijft je brein bezig met datgene wat je aan het doen was.

Korte en lange pauzes

Ook raadt Cirilio aan om na 3, 4 of 5 pomodoro’s een langere pauze te houden van 15 tot 30 minuten. Dat is een beetje afhankelijk van je dagindeling.

Stel dat je ‘s ochtends werkt van 8:30 tot 12:30, dan zou je dit in kunnen delen in 1 set van 4 pomodoro’s en 1 set van 3. ‘s Middags doe je vanaf van 13:00 tot 17:00 nog eens een set van 4 en een set van 3 pomodoro’s.

Als je meerekent dan kom je op 14 pomodoro’s van 25 minuten, wat iets minder is dan 6 uur effectieve werktijd. Zoals je echter zult merken, zijn deze 6 uren veel effectiever de normale 8 uur die je werkt. Bovendien is het maar de vraag of je altijd echt 8 volle uren werkt.

Focussen op de juiste dingen

Met de Pomodorotechniek voorkom je ook dat je lange tijd met de verkeerde dingen bezig bent. Door na iedere pomodoro even kort te pauzeren, heb je de tijd om je af te vragen of dit inderdaad het werk is dat je nu moet doen en of je aanpak goed is. Met name voor mensen die zo een paar uur volledig ergens in op kunnen gaan, is het goed om regelmatig weer even terug te keren naar het ‘hier en nu’ en te evalueren waar ze mee bezig zijn.

Wat doe je in de 5 minuten pauze?

Bron: HannahWells via Pixabay

Kom achter je bureau vandaan en loop wat rond om het bloed weer beter door je aderen te laten stromen.

Je kunt dat nog meer stimuleren door een korte oefening te doen, zoals push-ups, sit-ups of de trap een paar keer op- en aflopen. Je zult merken dat als je je kort even flink inspant, je hoofd helderder voelt omdat er daardoor meer zuurstof naar je hersenen gaat.

Een glas water drinken of je waterflesje bijvullen is ook een absolute aanrader tijdens je break. Mocht je vanuit huis werken dan kun je in die paar minuten ook even iets opruimen, planten water geven of de was aanzetten.

Maar kijk wel uit. 5 minuten zijn ook zo weer voorbij. Probeer je te houden aan die 5 minuten, zodat je in de flow blijft.

Probeer ook vooral ontspannende dingen te doen voor je hersenen én voor je ogen. Kijk bijvoorbeeld naar dingen die verder weg zijn dan het beeldscherm dat voor je neus staat en laat ook je hersens even kort terugschakelen. Ga dus ook geen artikelen zitten lezen op je telefoon, hoe interessant en leerzaam die misschien ook zijn. Om van het scrollen door je timeline op social media maar helemaal niet te spreken.

Hoe ga je om met taken die korter of langer zijn dan 25 minuten?

Je taken duren natuurlijk niet allemaal 25 minuten. Sommige duren wel een paar uur en andere zijn binnen 5 minuten klaar.
Een taak van 2 uur knip je dus op in 4 pomodoro’s en een taak van 5 minuten doe je samen met andere korte taken in een andere pomodoro.

Dat kunnen hele verschillende taken zijn, maar je kunt ook gebruikmaken van de contexten zoals David Allen aanraadt in zijn methode Getting Things Done.

Het werkt namelijk erg effectief om al je telefoontjes te bundelen of alle taken waarbij je bepaalde apps of andere tools nodig hebt, bijvoorbeeld alle offertes of facturen die je moet invoeren of alle mailtjes die je moet versturen.

E-mail en sociale media

Bron: Geralt via Pixabay

Je kunt de Pomodorotechniek ook gebruiken voor het verwerken van je e-mail en zelfs voor sociale media. Het eerste kwartier gebruik je bijvoorbeeld voor je e-mail en de laatste 10 minuten voor een rondje op sociale media. Aangezien de timer na een totaal van 25 minuten gewoon afloopt, hoef je niet bang te zijn dat je daar te lang blijft rondhangen.

Ook ‘s avonds thuis als je bijvoorbeeld even wat aandacht wilt besteden aan LinkedIn, zou je een Pomodorotimer kunnen gebruiken, zodat je niet eindeloos bezig blijft.

Timers

Niet alleen de tijdlimiet, maar ook het getik van de kookwekker hielp Francesco Cirilio, de uitvinder van de Pomodorotechniek, om te focussen tijdens het studeren. Zelf word ik daar helemaal gek van en gelukkig kan ik bij de timer die ik zelf gebruik instellen of deze wel of geen geluid mag maken. Dat is de gratis versie van Be Focused voor de Mac. Op mijn smartphone (Android) heb ik OK Timer. Ook zijn er apps die werken in Windows of in je browser.

In sommige van deze tools (zoals Be Focused) kun je bij elke pomodoro ook een omschrijving invullen en ze van tevoren plannen door te bepalen hoeveel pomodoro’s je aan een taak wilt besteden. Ook de lengte van de korte en de langere pauzes kun je instellen in de app. Net zoals na hoeveel pomodoro’s je de langere pauze wilt en hoeveel pomodoro’s je op een dag wilt voltooien.

Laat je niet afleiden

Om goed te kunnen blijven focussen tijdens je Pomodorosessies is het belangrijk dat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Zorg er dus voor dat je geen meldingen krijgt op je telefoon of laptop en werk zoveel mogelijk full-screen.

Zorg er ook voor dat je ideeën die spontaan in je opkomen (wat altijd kan gebeuren), snel kunt noteren in een papieren notitieboek of een leeg document. Of kijk hoe je taken aan je taakmanager kunt toevoegen zonder dat je het scherm van je taakmanager hoeft te openen.

Zelf proberen

Francesco Cirillo heeft de techniek inmiddels uitgebreid beschreven in zijn boek dat ook vertaald is naar het Nederlands.

De methode die in het boek wordt beschreven gaat overigens veel verder dan het werken in blokken van 25 minuten met 5 minuten pauze. Het gaat bijvoorbeeld ook over het maken van een tijdinschatting en het registreren van het werkelijke aantal pomodoro’s. Er zijn sjablonen die je daarbij kunt gebruiken. Ook worden in het boek allerlei strikte regels beschreven van de methode, zoals: een pomodoro vervalt als deze wordt onderbroken.

Op de website van Cirillo vind je nog veel meer informatie.

Of je ervoor kiest om alle regels van de methode op te volgen zoals ze in het boek zijn beschreven, of dat je gewoon eens gaat testen met het werken in blokken van 25 minuten met 5 minuten pauze, dat is helemaal aan jezelf.

Zelf merk ik dat alleen al het werken in blokken van 25 minuten, voor heel wat meer focus zorgt. Ik zou zeggen, probeer het ook eens een dagdeel uit en vergelijk zo’n ochtend of middag dan met wat je normaal doet op vergelijkbare dagen. Ik lees hieronder graag wat je ervaringen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top