Ontvang automatisch de nieuwste artikelen van je favoriete websites

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op de site didactadvies.nl, op 24 augustus 2019 verplaatst naar organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Hoe volg jij interessante blogs? Heb je een lijstje van websites die je dagelijks of wekelijks bezoekt? Of abonneer je je op de nieuwsbrief van een site, zodat je er via e-mail aan wordt herinnerd?

Wist je dat er apps zijn die voor je kunnen bijhouden of er een nieuw artikel is gepubliceerd op een blog dat jij volgt? Je hoeft dan niet eens meer naar de website te gaan om het artikel te lezen, want deze tool kan de artikelen zelf ophalen en ze voor je verzamelen in een lijst. Het heet een RSS-lezer en in deze blogpost beschrijf ik wat dit is en wat je ermee kunt.

RSS bestaat al heel lang, maar nog lang niet iedereen kent het. Vandaar dat ik er toch eens over schrijf. Mocht je het al wél kennen, dan vind je in dit artikel hopelijk nog een aantal handige tips.

Wit 3D-poppetje met de oranje letters NEWS onder zijn arm
Afbeelding van 3D_Maennchen via Pixabay

Wat betekent RSS?

RSS betekent Real Simple Syndication, een term die verder niet zo interessant is, maar ik wilde het even benoemen, omdat je het je anders vast af blijft vragen (dat zou ik zelf tenminste wel doen…).

Wat het doet is echter wél heel interessant: Elk artikel dat wordt gepubliceerd via een blog, komt in de berichtenstroom van een website te staan. Die berichtenstroom wordt een RSS-feed genoemd. En er zijn apps waarmee je je kunt abonneren op die berichtenstromen. Dat worden RSS-lezers genoemd.

RSS-feeds

Een RSS-feed kun je vergelijken met een berichtenstroom op Twitter, Facebook of andere social media.

Stel, ik publiceer een Facebookbericht op mijn eigen pagina. Als je een ‘vriend’ bent van mij op Facebook, dan zorgt Facebook ervoor dat mijn bericht wordt getoond op jouw ‘Startpagina’, je weet wel, die pagina waarop alle Facebookberichten voorbijkomen van je Facebookvrienden.

Hetzelfde geldt voor Twitter. Stel dat ik een tweet publiceer. Als je mij volgt via Twitter, dan laat Twitter mijn bericht zien in jouw berichtenlijst op je Twitter-startpagina. In die berichtenlijst staan allemaal berichten van mensen die jij volgt.

Een RSS-feed is eigenlijk precies zoiets, maar dan voor blogberichten. Elk blog heeft zo’n RSS-feed waarin alle gepubliceerde berichten van het blog komen te staan, net als de berichtenstroom op Twitter of Facebook. Je hebt dus alleen nog een app nodig die de berichten kan lezen. Dat heet een RSS-lezer.

De belangrijkste RSS-lezers zijn momenteel Feedly en Inoreader. Zij hebben zowel een Android-, iOS-, als een webversie. Het voordeel daarvan is, dat je lijst met artikelen overal gesynchroniseerd blijft. Dus als je een artikel gelezen hebt in de webversie van de app die je opent in de browser op je laptop of PC, wordt het artikel ook als ‘gelezen’ gemarkeerd in de app op je telefoon of tablet, en vice versa.

Berichten van een blog ophalen

Vierkant oranje icoon met linksonder een een witte stip en twee bogen er rechts naast.
Icoon voor RSS

Om de berichten van een blog te kunnen lezen in een RSS-lezer, moet je (de RSS-feed van) het blog eerst aanmelden in de RSS-lezer. Dit kun je op verschillende manieren doen:

Laat je RSS-lezer het werk doen

De gemakkelijkste manier is gewoon het adres van de website invullen in je RSS-lezer. De meeste RSS-lezers doen niet moeilijk en zoeken zelf de RSS-feed op van het blog:

Inoreader met links bovenin het ingevoerde adres van een website. In het midden wordt aangegeven dat er twee feeds zijn gevonden voor deze site.

Ik heb overigens gemerkt dat dit niet in alle gevallen werkt. Soms heeft een blog wel een RSS-feed, maar kan de RSS-lezer die zelf niet vinden. In dat geval moet je zelf het adres van de RSS-feed opzoeken.

Zoek zelf het adres van de RSS-feed op

 • Dit is vaak het adres van de website met daarachter /feed
 • Op sommige sites vind je een link naar de RSS-feed of staat deze achter het oranje RSS-icoon.
  Klik met de rechter muisknop op de link (of op het icoon) om de link te kopiëren en plak deze in de RSS-lezer.

Gebruik een browserextensie

Bekende RSS-lezers zoals Feedly en Inoreader hebben een eigen extensie voor browsers. Zelf gebruik ik Inoreader en in de onderstaande afbeelding zie je rechts bovenaan het blauwe icoon van InoReader. Zodra je op het icoon klikt, zie je het adres van de site waar je bent in het veld Add Feeds. Daarachter kun je op de + klikken (1). Dan worden direct de RSS-feeds van de website opgehaald en eronder getoond. Door ook dáárachter op de + te klikken (2), wordt de RSS-feed automatisch toegevoegd aan InoReader. Let op dat je de normale feed (2) selecteert, en niet de feed waarin alleen reacties staan.
Met zo’n extensie hoef je niet eerst je RSS-lezer te openen om je te abonneren op het blog van de site waar je op dat moment bent, maar kun je gewoon het blog toevoegen via een knop in je browser.

Velden die getoond worden als je via de browser extensie een feed toevoegt.
RSS-feed toevoegen aan Inoreader via browserextensie

Artikelen lezen in de RSS-lezer

De RSS-lezer houdt alle berichtenstromen waar je op geabonneerd bent in de gaten. Zodra er een nieuw bericht gepubliceerd wordt op één van die blogs, haalt de RSS-lezer dit binnen enkele minuten op en zet hij het bericht in je lijst met ongelezen artikelen. Zo worden automatisch alle artikelen van blogs die je interessant vindt, op één plaats voor je verzameld.

Categorieën

Je kunt daar wat structuur in aanbrengen door de blogs waarop je geabonneerd bent te categoriseren. Ik heb bijvoorbeeld categorieën zoals ‘Productivity’, ‘Tools’, ‘Bloggen’ en ‘Social learning’.

Kaartjes of een lijst

Van oudsher werden de berichten altijd in een lijst onder elkaar getoond, maar je kunt er ook voor kiezen om te werken met Kaarten (‘Cards’). De artikelen worden dan in rechthoeken naast en onder elkaar gepresenteerd, waarin je ook direct de afbeelding kunt zien die bij een artikel hoort. Enerzijds kan het je meer informatie geven, anderzijds kan het zijn dat het je afleidt van de titel. Kijk dus zelf wat je het fijnst vindt. Zowel Feedly als Inoreader kunnen de artikelen in de vorm van een lijst en in de vorm van Cards presenteren.

Artikelen in Inoreader, gepresenteerd in de vorm van 6 kaarten met daarop in de meeste gevallen een afbeelding.
Artikelen als ‘cards’ gepresenteerd in Inoreader
Lijst met artikelen in Feedly
Artikelen in een lijst gepresenteerd in Feedly

Gebruik sneltoetsen

Als je Inoreader of Feedly gebruikt op je iPad of smartphone kun je de titels die je niet interessant vindt direct als ‘gelezen’ markeren door er met je vingers overheen te vegen. Als je de webversie gebruikt van de RSS-lezer kun je het beste met sneltoetsen werken. Dit zijn de meest gebruikte:

 • n: focus op volgende artikel
 • v: focus op vorige artikel
 • m: artikel markeren als gelezen/ongelezen
 • o: artikel openen/sluiten
 • w: hele artikel ophalen (alleen in InoReader)*
  * leg ik hieronder uit.

Volledig artikel in plaats van alleen een samenvatting

Sommige blogs laten alleen een samenvatting of de eerste paar zinnen van hun blog zien in de RSS-feed. Ze willen dat je dan alsnog naar hun site gaat om het artikel verder te lezen. In Inoreader kun je via de sneltoets w of door te klikken op het koffiekopje, alsnog het hele artikel binnenhalen. Op je smartphone of tablet doe je dit door even van boven naar beneden over je scherm te vegen. Artikelen van het platform Medium kun je op deze manier zelfs onbeperkt gratis lezen! (mail me en ik vertel je hoe)

Icoon van een koffiekopje onder de titel van een artikel in Inoreader.
Hele artikel binnenhalen in Inoreader i.p.v. alleen een samenvatting

Meer over Inoreader en Feedly

Wil je meer weten over wat je allemaal kunt met deze RSS-lezers? Hier vind je meer informatie.

Over Inoreader:

Over Feedly:

RSS-feeds lezen in Evernote

In plaats van een RSS-lezer te gebruiken kun je er ook voor zorgen dat nieuwe artikelen direct worden doorgestuurd naar Evernote. Dit doe je via IFTTT, If This Then That. Doe dit overigens alleen als je een betaald account hebt in Evernote; anders zit je waarschijnlijk al snel aan de 60 Mb opslagcapaciteit die je per maand hebt in een gratis account.

Als je dit wilt instellen klik je in IFTTT op het icoontje van je profiel en dan op Create. Als trigger selecteer je dan RSS en vul je het adres van de RSS-feed in:

Veld in IFTTT waarin je de url van de RSS-feed invult, en een knop 'Create trigger'.
RSS-feed als trigger instellen in IFTTT

Selecteer vervolgens Evernote en de actie Create a note. IFTTT doet zelf al een vrij goed voorstel voor het invullen van de velden.

Let er wel op dat je bij notitieboek een notitieboek kiest dat daadwerkelijk bestaat in Evernote app. Dit is het notitieboek waarin alle artikelen van deze RSS-feed binnen zullen komen. Als je dit veld leeg laat komen de artikelen in je standaardnotitieboek (mogelijk heb je deze Inbox genoemd). Je kunt deze bijvoorbeeld ook RSS of Artikelen noemen. Ik zou wel al je RSS-feeds in één notitieboek laten binnenkomen, en de artikelen die je wilt houden later zelf verplaatsen naar het juiste notitieboek, voorzien van de juiste tags die je er na het lezen zelf aan koppelt. Het veld Tags kun je bij het instellen van de actie gewoon leeg laten.

Velden in IFTTT waarin je o.a. de titel, de inhoud en url van de RSS-feed invult, en een knop 'Create trigger'.
Actie in IFTTT voor het bewaren van een artikel in Evernote

Als je je RSS-feeds direct in Evernote binnen laat komen, zullen er natuurlijk ook veel artikelen binnenkomen die je niet wilt lezen en dus ook niet wilt bewaren. Die notities verwijder je dan gewoon.

Een nadeel ten opzichte van Inoreader is wel, dat als een RSS-feed alleen een samenvatting van het artikel bevat, je ook alleen de samenvatting in Evernote te zien krijgt. Wel zie je daarbij een link naar het oorspronkelijke artikel. Als dat de moeite waard is kun je deze alsnog via de webclipper bewaren in Evernote. De notitie met de samenvatting gooi je dan weg. Overigens verschilt die werkwijze niet van Feedly. Ook daarin kun je alleen de samenvatting lezen of doorklikken naar het oorspronkelijke artikel.

Een voordeel van RSS-feeds in Evernote is dat je geen extra tool nodig hebt om RSS-feeds te lezen. Ook kun je in Evernote direct highlights aanbrengen in de tekst, of woorden een andere kleur geven of vetgedrukt maken om ze te markeren.

Ik ben benieuwd hoe jij verschillende blogs bijhoudt. Vooral de blogs die je écht interessant vindt en eigenlijk niet wilt missen. Gebruik jij ook een RSS-lezer? Schrijf je je in voor hun nieuwsbrief? Volg je ze via sociale media en hoop je zo geen artikel van hen te missen? En raak je dan niet te veel afgeleid door alle andere berichten die daarop voorbij komen?

Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.

Laatste update: 20 mei 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top