Multitasken met podcasts

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op de site didactadvies.nl, daarna verplaatst naar organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Ruim voordat ik me begon te verdiepen in slimmer werken en productiever worden, was ik er al van overtuigd dat wij niet kunnen multitasken (nee, ook vrouwen niet), alleen misschien heel snel heen en weer schakelen. Tóch is er iets wat ik regelmatig doe, dat vrij dicht bij multitasken in de buurt komt: podcasts luisteren.

Een podcast is een soort radio-uitzending die je kunt downloaden en op elk gewenst moment kunt beluisteren. Naast uitzendingen van echte radioshows, zijn er steeds meer podcasts die informeren over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld door experts te interviewen, doordat de maker zelf vertelt wat hij weet over het onderwerp of door vragen van luisteraars te beantwoorden.

Normaal gesproken wordt er met een bepaalde regelmaat een nieuwe aflevering gepubliceerd, bijvoorbeeld maandelijks, één- of tweewekelijks, of zelfs meerdere keren per week, waardoor je nooit lang op een nieuwe aflevering hoeft te wachten. En als je meerdere podcasts volgt, heb je continu genoeg materiaal om naar te luisteren.

De lengte van een podcast kan verschillen. Dertig tot veertig minuten vind ik zelf optimaal, maar er zijn ook veel podcasts die een uur duren. Het is aan de maker zelf om te bepalen hoe lang zijn uitzendingen worden, en uiteraard verschilt het ook per uitzending.

Foto van: StockSnap via Pixabay

De eerste podcasts die ik zelf beluisterde waren van KX-radio. Dat is een internetradiostation dat ooit is opgezet door Rob Stenders, een radio-DJ waar ik vroeger veel naar luisterde. Ik downloadde de afleveringen en luisterde ze terug terwijl ik naar of van mijn werk terug naar huis fietste. Trouwens, over radio-DJ’s gesproken: ik hoorde pas geleden (in een podcast) dat Adam Curry, die ook lange tijd in Nederland op de radio is geweest, wereldwijd als één van de eersten wordt gezien die podcasts maakte.
In de Verenigde Staten zijn podcasts trouwens veel populairder en is het aanbod vele malen groter dan hier in Nederland. Maar ook in Nederland krijgt het langzamerhand wel meer bekendheid.

Het grote voordeel van podcasts is, dat je ernaar kunt luisteren terwijl je andere dingen doet, zoals autorijden, sporten, wandelen, fietsen, tuinieren, strijken, of andere huishoudelijke klusjes (behalve stofzuigen ;-)). Op deze manier kun je dus twee nuttige bezigheden met elkaar combineren. Bovendien, als je podcasts in een andere taal luistert, leer je die taal ook nog eens veel beter.

Waar vind je podcasts en hoe kun je ernaar luisteren?

Luisteren via je browser

Uiteraard kun je gewoon googelen op het woord podcast en de naam van je onderwerp. Je vindt dan waarschijnlijk mensen die podcastuitzendingen maken en die op hun site een lijst zetten van alle afleveringen. Deze afleveringen kun je rechtstreeks beluisteren via je internetbrowser, maar dat is niet zo handig. Je moet dan namelijk zelf bijhouden wanneer er een nieuwe is aflevering verschijnt en welke afleveringen je al hebt beluisterd. Bovendien kun je vanachter je laptop niet zoveel andere dingen doen terwijl je luistert. Daarom kun je beter naar podcasts luisteren via een smartphone of iPod.

Luisteren via smartphone of iPod

Als je een iPhone of iPod hebt, kun je met iTunes podcasts zoeken in de iTunes Store en je er op één of meerdere abonneren. Ik ben overigens volgens mij nog nooit een podcast tegengekomen waarvoor ik moest betalen. Net als bij RSS-feeds zie je het automatisch wanneer er nieuwe afleveringen zijn en kun je deze automatisch of handmatig downloaden. Daarna kun je ze afspelen in de player van iTunes. iTunes houdt ook bij welke afleveringen je gedeeltelijk of helemaal hebt beluisterd.
Op mijn Android-telefoon gebruik ik de app ‘Podcast Addict‘, waarmee ik hetzelfde kan als met iTunes. Er zijn meer apps voor Android, maar aangezien deze prima werkt en gratis is, heb ik niet verder gekeken naar andere apps.

Hoe vind je interessante podcasts?

Waar te beginnen? Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van podcasts die ik zelf volg of gevolgd heb, maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan, door:

  • via Google te zoeken naar het woord ‘podcast’ in combinatie met het onderwerp waarover je een podcast wilt vinden.
  • in iTunes te zoeken op een onderwerp of woord. Als je vervolgens een interessante podcast vindt, kijk dan ook eens bij ‘Gerelateerd’ 🙂
  • te luisteren naar podcasts die je leuk vindt. Grote kans dat zij andere interessante podcasts noemen of zelfs mensen interviewen die zelf een interessante podcast hebben.

Zoeken via iTunes

iTunes is ingedeeld in verschillende soorten media, zoals muziek, films, apps, audioboeken en dus ook podcasts. In het plaatje zie je het icoon voor podcasts. Het kan zijn dat deze niet direct zichtbaar is, maar verstopt zit achter het icoon met de drie puntjes dat je ook in het plaatje hiernaast ziet.

Podcast-icoon in iTunes

iTunes store openen
Podcasts zoeken in iTunes

Vervolgens kun je naar podcasts zoeken via de iTunes Store. Deze vind je midden bovenaan in iTunes.

Rechts bovenaan in het venster kun je zoeken op onderwerpen en iets lager kun je ook zoeken op categorieën door op Alle categorieën te klikken.

Zoeken in PodcastAddict

In PodcastAddict (Android) kun je ook zoeken op categorie, maar ik vind het toch handiger om daar gewoon de titel van de podcast in te typen die ik zoek. In PodcastAddict zit volgens mij ook geen functie waarmee je gerelateerde podcasts kunt vinden, dus echt nieuwe podcasts ontdekken doe ik liever via iTunes.

Podcasts waar ik zelf naar luister

Hieronder zie je een lijstje met podcasts waar ik zelf regelmatig naar luister. Door op de naam van een podcast te klikken ga je naar de website. Onder de naam staat het adres van de podcast-feed. Deze kun je kopiëren en plakken in iTunes of PodcastAddict. Uiteraard kun je ook zoeken op de naam van de podcast zoals hierboven is uitgelegd.

Op de website van een podcast worden vaak ‘Show notes’ gepubliceerd. Hierin staan bijvoorbeeld interessante boeken, tools, websites of andere resources die in de uitzending zijn genoemd, zodat je deze later gemakkelijk terug kunt vinden. Sommigen laten zelfs een hele transcriptie maken van de uitzending, waardoor je deze woord voor woord na kunt lezen.

Als je nog meer goede podcasts kent, laat het dan vooral weten via de reacties hieronder. En mocht je een manier weten om podcastlijsten in iTunes automatisch te synchroniseren met PodcastAddict of een andere goede Android app voor podcasts, dan kon je wel eens mijn ‘held van de dag’ worden! Tot die tijd overweeg ik om bepaalde podcasts alleen te gaan luisteren op mijn iPod (voornamelijk tijdens het hardlopen), of om bij nieuwe podcasts de nieuwste afleveringen via mijn telefoon te luisteren, en de oudere afleveringen via mijn iPod. Dan gaat het in elk geval niet meer door elkaar lopen.
Buiten dit kleine probleempje dat ik heb omdat ik zowel iOS als Android-apparaten gebruik, heeft het luisteren van podcasts eigenlijk alleen maar voordelen. Je kunt in feite je tijd dubbel gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top