Leren is niet hetzelfde als ‘Naar school gaan’

Waar denk jij aan bij het woord ‘leren’? Veel mensen denken bij het woord ‘leren’ alleen aan ‘naar school gaan’ of ‘een cursus volgen’. En dat is jammer want hierdoor denken ze vaak dat de mogelijkheid om te leren afhangt van wat er door anderen wordt aangeboden.
Om trouwens nog maar te zwijgen van de ervaringen die de gemiddelde persoon heeft met school of een cursus: veel saaie onderwerpen waarvan je je afvroeg wat je eraan had, weinig eigen inbreng, stil zitten, luisteren, zo min mogelijk fouten proberen te maken, lange teksten, of een e-learningmodule waar je verplicht ‘doorheen moest klikken’.

Herkenbaar?
Wat mij betreft is het de hoogste tijd om eens op een andere manier naar ‘leren’ te kijken.

Leren doe je zelf, en niet alleen als het verplicht is of georganiseerd wordt aangeboden. Leren doe je continu:

  • Doordat je continu nieuwe informatie tot je neemt en probeert deze te begrijpen. Bijvoorbeeld als je een boek of artikel leest, tv of een (YouTube) video kijkt of als je met een ander in gesprek bent of toevallig een gesprek hoort bij familie, kennissen, op televisie of radio.
  • Over vanalles en nogwat, zoals de opvoeding en ontwikkeling van je kinderen, maatschappelijke issues die je bezighouden, over het onderhoud van je huis, tuin, auto of fiets, over je financiën, gezondheid, sport, situaties op je werk, of over je carrière en professionele ontwikkeling.
  • Bij dingen die je voor het eerst doet, alleen of met iemand die met je meekijkt of meehelpt, zoals iets bouwen, repareren, onderhouden, koken, een probleem oplossen, of nieuwe apparaten of software gebruiken.
  • Door zelf te beoordelen hoe je een situatie hebt aangepakt of door dit aan een ander te vragen.

Het gaat erom of je open staat om te leren. Om alert te zijn op die situaties waar je van leert en om leren een onderdeel te maken van wat je dagelijks doet.

Iedereen kan leren

En als er vroeger altijd tegen je gezegd is dat je ‘niet zo goed kunt leren’, lees dan nogmaals de titel: Leren is niet hetzelfde als ‘naar school gaan’. Misschien kon je het tempo op school niet bijhouden, paste de volgorde waarin je dingen moest kunnen op school niet echt bij jou, of was het er te onrustig voor je om je te kunnen concentreren. Maar dat wil nog niet zeggen dat je niet goed kunt leren. Bedenk maar eens een onderwerp waar je graag meer over zou willen weten of wat je wilt kunnen. Of misschien is er al wel iets waar je je de laatste tijd in hebt verdiept. Wat heb je vandaag eigenlijk allemaal al geleerd?

School geeft alleen een basis

Welke school of studie je ook hebt gedaan, het is altijd een beginpunt en geen eindpunt. Onderwijs helpt je op weg. Het geeft je een bepaalde basis, maar meer ook niet. Daarna bepaal je zelf wat je daar verder mee doet.
Als je stil blijft staan word je op den duur voorbijgelopen; hoe groot je voorsprong ook was.
Een diploma is vooral handig. Het is nog steeds erg belangrijk bij het krijgen van een (nieuwe) baan, maar het zegt lang niet alles. Pas geleden luisterde ik naar een podcast van Lee Cockerell (Walt Disney) en die zei: “Als ik iemand aanneem doe ik dat op basis van houding, passie en vaardigheden. In die volgorde. Iemand met de juiste houding staat open om nieuwe dingen te leren”. Een ‘Growth-mindset’ wordt die houding ook wel genoemd. Geloven dat je altijd kunt blijven groeien en veranderen.

Leren op je werk

Ook op je werk kun je veel meer bepalen wat je leert dan je zou denken. Laat je dat nieuwe project over aan een collega of neem je zelf een keer het voortouw? Doe jij die presentatie of dat lastige gesprek of laat je het aan een ander over? En begin tóch eens een keer in dat boek over leiderschap, invloed, timemanagement of projectmanagement, zoek naar nieuwe informatie over je vakgebied en maak contact via Twitter of Google+ met experts en anderen die in hetzelfde onderwerp geïnteresseerd zijn als jij.

Ook als je al wat ouder bent?

Ja, juist dan! Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je blijft begrijpen wat er gaande is in de snel veranderende wereld om je heen. Volwassenen denken vooral zelf dat ze minder goed kunnen leren dan toen ze jonger waren. Het is inderdaad zo dat het wat moeilijker wordt om iets letterlijk te reproduceren (wie wil dat trouwens nog?), maar door je ervaring kun je gemakkelijker verbanden leggen en daardoor juist zelfs iets beter onthouden. Ouder worden is dus zeker geen reden om het leren op te geven. Je kunt altijd nieuwe dingen bijven leren.

Bewuster zijn van wat je leert

Hopelijk zijn dit voldoende argumenten voor je om voortaan anders te denken over leren en over je eigen ontwikkeling. Neem je eens voor om iedere dag even bewust na te denken over wat je hebt geleerd. En vraag je dan af waar je qua kennis behoefte aan hebt of waar je beter in wilt worden. Je kunt dan je leerproces gaan sturen. Met de huidige online resources en de mogelijkheden om contact te leggen met experts en met anderen die hetzelfde willen leren, zal er al snel een wereld voor je opengaan. En kijk ook eens goed om je heen op je werk welke mogelijkheden zich voordoen om iets te leren. Of overleg met je manager of HR-/opleidingsafdeling hoe zij je kunnen helpen om je verder te ontwikkelen tijdens je werk.

Leren doe je niet alleen op school of in een cursus. Het begint bij jezelf en er zijn altijd nieuwe mogelijkheden om iets te leren.

Hoe kijk jij naar leren en zie je het als iets dat je dagelijkse doet? Bewust, of vooral onbewust? Hoe lijkt het je om bewuster om te gaan met mogelijkheden om te leren? Om meer gebruik te maken van mogelijkheden om te leren tijdens je werk en niet naast je werk? En om minder afhankelijk te zijn van cursussen en trainingen die wel of niet gegeven worden. En hoe kijk je naar leren in je vrije tijd, voor je eigen ontwikkeling?

Laat het weten door hieronder te reageren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top