Gebruik Twitter om te leren

[27-9-2020] Dit blog is overgezet van mijn site DidactAdvies die binnenkort wordt verwijderd.

Er wordt vaak neerbuigend gedaan over Twitter. Alsof je er alleen maar beroemdheden mee kunt volgen of alleen maar kunt lezen wat mensen aan het eten zijn of hoe iemand zich aan het vervelen is. Ik ben het daar totaal niet mee eens. Deze week hoorde ik een mooie uitspraak:

“If you think Twitter is boring, you’re following the wrong people.”

Blauwe Twitter-vogel

Twitteren om te leren

Ik zie Twitter juist als een bron van informatie en inspiratie, waarmee ik experts van over de hele wereld kan volgen op mijn vakgebied of andere onderwerpen waar ik me in interesseer en waar ik over wil leren, of waar ik graag het laatste nieuws over wil weten.
Wat ik ook heel krachtig vind is dat ik helemaal zelf kan bepalen wie ik volg. Ik ben niet, zoals op Facebook, verplicht om mensen die mij willen volgen ook ’terug te volgen’.
Bovendien zijn mensen via Twitter vaak heel erg benaderbaar en krijg je snel een reactie, terwijl dat bijvoorbeeld via e-mail lang niet altijd het geval is.

Informatief zijn in 140 tekens

Het heeft bij mij wel even geduurd voordat ik Twitter ging gebruiken, maar in maart 2009 ging ik toch overstag. Ik twijfelde vooral over wat je nou kon zeggen in 140 tekens. Hoe informatief kan dat zijn?

Mijn ervaring is echter dat die limiet van 140 tekens je juist helpt om echt tot de kern te komen van wat je wilt zeggen. Bovendien kun je altijd naar artikelen verwijzen door een link toe te voegen aan je tweet, of je geeft met 1/x  en 2/x aan dat er nog een paar tweets aan komen die bij elkaar horen (meestal niet meer dan 4 a 5). Door de /x te gebruiken hoef je niet precies vooraf te weten hoeveel tweets het worden, en bij de laatste vermeld je het totaal (bijvoorbeeld 3/3).

Waarover kun je zoal Twitteren om het leerzaam te maken?

Ten eerste: Je hoeft helemaal niet persé iets te vertellen op Twitter. Ga eerst maar eens rondkijken naar wat anderen zeggen. Ga eerst maar eens ‘luisteren’ (of de vaker gebruikte, maar minder charmante term ‘lurken’).
Je ziet dan vanzelf een keer iets voorbijkomen dat je wilt herhalen voor je eigen volgers (‘retweeten’), of waar je op wilt reageren. Die kans wordt groter naarmate je meer mensen volgt die over je vakgebied en interesses tweeten.

Op Twitter kun je bijvoorbeeld ook:

 • een gesprek voeren (zichtbaar via tweets of onzichtbaar voor anderen via privéberichten, ook wel: ‘direct messages’)
 • artikelen en links naar handige websites delen
 • tips geven
 • vragen stellen en vragen van anderen beantwoorden
 • discussiëren
 • een Twitterchat volgen (zie onderaan)

Hoe werkt Twitter?

Een twitteraccount aanmaken

 1. Ga naar www.twitter.com.
 2. Vul je naam en e-mailadres in, en het wachtwoord dat je wilt gebruiken voor Twitter en klik op ‘Registreren op Twitter’.
 3. Wijzig eventueel de gebruikersnaam die Twitter voorstelt. Probeer een naam te kiezen die mensen gemakkelijk kunnen onthouden, zodat mensen je gemakkeijk kunnen vinden op Twitter of vermelden in een tweet.
 4. Klik op ‘Maak mijn account aan’. Je komt dan op de pagina met jouw ’Timeline’ (leg ik straks uit).
 5. Als het goed is heeft Twitter je nu een e-mail gestuurd om je account te bevestigen. Doe dat door op de link in de e-mail te klikken in de e-mail die je van Twitter hebt ontvangen.

Wat zie je als je bent ingelogd op Twitter?

Ik ga er even vanuit dat je achter je laptop of pc zit en via je browser bent ingelogd op twitter.com. Je komt dan eerst op je ‘Startpagina’. Daarop zie je onder andere:

Twitterprofiel met duiding van de profielinformatie
Informatie van een Twitter-profiel
 • Je timeline: Dat is de lijst met berichten in de volgorde waarin ze zijn geplaatst of geretweet door de mensen die jij volgt.
 • Je profielfoto en je gebruikersnaam
  Via je profielfoto laat je zien wie je bent. Bedrijven plaatsen hier vaak hun logo.Een foto is belangrijk als mensen je proberen te vinden op Twitter. Zorg ervoor dat je geen ‘ei’ blijft 🙂
  Je gebruikersnaam (ook wel: ‘twitter handle’) begint met een @ en bevat geen spaties. Het is de naam waarmee je via Twitter bereikt kunt worden.Je kunt deze gegevens wijzigen door op je naam te klikken en dan op de knop ‘Profiel bewerken’.
 • Jouw tweets / volgend / volgers
  Tweets: Klik hierop om je eigen tweets en retweets te zien.
  Volgend: Klik hierop om te zien we jij volgt.
  Volgers: Klik hierop om te zien wie jou volgen.

Om te twitteren via je telefoon of tablet kun je een app downloaden.

Hoe is een tweet opgebouwd?

Een tweet kan, naast de tekst van de tweet (zwart weergegeven in de afbeeldingen), ook de volgende onderdelen bevatten:

Twitter-startpagina waarop de onderdelen van een tweet worden aangewezen en benoemd
Mogelijke onderdelen van een tweet
 • Hashtag: Dit is een # gevolgd door een korte term die vaak een onderwerp of evenement aanduidt. Hierdoor kun je gemakkelijk alle tweets zoeken die over een bepaald onderwerp of (sport)evenement gaan, zoals #elearning, #vacature of #feyaja. Ook televisieprogramma’s worden vaak zo aangeduid: #dwdd, #zg15 (zomergasten 2015). Onderaan deze blogpost gaat ik hier nog veel verder op in.
 • Mention: Je vermeldt iemands gebruikersnaam (ook wel: ’twitter handle’) in een tweet, zoals hierboven is gedaan. Deze persoon wordt er dan op geattendeerd dat hij of zij in een tweet is vermeld.
 • Reply: Als je iemands tweet beantwoordt, komt zijn of haar gebruikersnaam helemaal vooraan in de tweet te staan. Deze tweets verschijnen alleen in de timeline van mensen die zowel jou als de persoon volgen die je beantwoordt.
 • Een geciteerde tweet: Sinds kort kun je ook tweets ‘citeren’. Hierdoor kun je een volledige tweet retweeten, terwijl je zelf nog 116 tekens hebt om er een commentaar bij te vermelden. Voorheen was je afhankelijk van de lengte van de tweet die je retweette. Hoe langer die was, hoe minder ruimte er overbleef voor je commentaar.
 • Een link: Als je een link toevoegt aan een tweet wordt deze automatisch afgekort, zodat hij niet te veel van de 140 tekens inneemt.

Wat kun je doen met een tweet?

Onder iedere tweet staat een aantal iconen.

Aanduidingen bij de verschillende knoppen die je ziet bij een tweet
Acties voor een tweet

Door erop te klikken kun je een tweet:

 • Beantwoorden (reply)
  Als je een tweet beantwoordt, komt de naam van degene die de tweet verstuurd heeft vooraan te staan. Als er anderen in de tweet waren vermeld kun je ook ‘Allen beantwoorden’, waardoor iedereen opnieuw genoemd, en dus geattendeerd wordt. Dit gaat wel ten koste van de 140 tekens die je tot je beschikking hebt.
 • Retweeten
  Als je een tweet retweet, wordt deze getoond in de timeline van je eigen volgers. Zij zien dat jij deze tweet niet zelf hebt geschreven, en van wie de tweet wel afkomstig is. Zo kun je je volgers ook attenderen op mensen die interessant zijn om te volgen.
 • Citeren
  Als je een opmerking toevoegt aan een tweet voordat je deze retweet, dan wordt de oorspronkelijke tweet ook getoond, oftewel: geciteerd (zie ook: ‘geciteerde tweet’).
 • Toevoegen aan je favorieten
  Omdat tweets altijd weer snel worden verdrongen door andere tweets in je timeline, kun je een tweet die je wilt bewaren in een lijstje met ‘Favorieten’ zetten. Daarin kun je ze zo lang bewaren als je wilt. Ook zijn er tools http://ifttt.com die ervoor kunnen zorgen dat een tweet die je toevoegt aan je favorieten, automatisch wordt doorgestuurd naar bijvoorbeeld Evernote. https://ifttt.com/connect/twitter/evernote
  Je kunt de favorieten ook goed gebruiken als je op een later moment even de tijd wilt nemen om een tweet te beantwoorden. In je ‘Favorieten’-lijstje kun je hem dan snel terugvinden, en gewoon weer verwijderen nadat je de tweet hebt beantwoord.
 • Verwijderen
  Hopelijk heb je dit niet vaak nodig, maar het is wel degelijk mogelijk om je eigen tweets te verwijderen (via het menu dat je ziet als je op de drie puntjes klikt) en ook om een retweet ongedaan te maken (klik dan nogmaals op de ‘retweet’-knop).

Schrijf je eerste tweet

Nou, heb je je eerste tweet al geplaatst? Probeer het eens zou ik zeggen! Als je mij vemeldt dan krijg ik daar een melding van en zal ik proberen te antwoorden.
Bijvoorbeeld:

Voorbeeld van een eerste tweet
Voorbeeld van een eerste tweet

Je kunt natuurlijk ook iets heel anders twitteren en iemand anders vermelden die je kent, of niemand vermelden, maar alleen een tekstje plaatsen.

Zoek personen die jíj interessant vindt om te volgen

Begin te zoeken naar onderwerpen die je interessant vindt of zoek interessante retweets in de timeline van mensen die jij volgt. Kijk vervolgens in de timeline van de persoon die geretweet werd om te zien of je het interessant genoeg vindt om die persoon te volgen. Of misschien volgt die persoon wel weer iemand die ook twittert over interessante onderwerpen. Op die manier vind je dus steeds meer mensen om te volgen. Zoek er eerst eens een stuk of 10 en breid het daarna steeds iets verder uit.

De handige hashtag

De hashtag wordt in tweets op allerlei manieren gebruikt. Sommigen vinden het leuk om er een soort commentaar mee te geven op hun eigen tweet, bijvoorbeeld door #zinin, #fail, #omdathetkan of #tjajemoetnoueenmaalietsverzinnen, toe te voegen aan hun tweet of allerlei andere variaties. Maar je kunt een hashtag ook op allerlei zinvolle manieren gebruiken:

Evenementen en televisieprogramma’s volgen

Zoals eerder al gezegd wordt de hashtag ook vaak gebruikt bij evenementen, door bezoekers en door mensen die via tv meekijken #pp15 (pinkpop, pukkelpop, parkpop), #bejing2015 (wk-atletiek), #blend15 (congres over blended learning) en bij televisieprogramma’s, zodat je eenvoudig kunt vinden wat er over dat programma getwitterd wordt, zoals #dwdd, #zg15 (zomergasten), #radartv. Zelfs bij spannende kamerdebatten kun je op Twitter via #debat volgen wat de kijkers ervan vinden. Ook rampen krijgen vaak een eigen hashtag.

Durf te vragen

Gebruik eens #dtv (‘durf te vragen’) in een tweet, als je je volgers om raad wilt vragen:

Voorbeeld van het gebruik van de hashtag dtv in een tweet

Follow Friday

De hashtag #ff of #followfriday wordt vaak gebruikt als je je volgers wilt aanraden om iemand te volgen op Twitter:

Voorbeeld van het gebruik van de hashtag FF (follow friday) in een tweet

Hier kun je lezen waarom het Follow Friday heet.

Tweets over bepaalde onderwerpen zoeken

Hashtags worden ook gebruikt om een specifiek onderwerp aan te duiden, bijvoorbeeld #elearning, #hrd, #mooc, #productivity.
Als je dit zelf ook gebruikt bij je tweets, let er dan wel op dat deze leesbaar blijven en niet helemaal vol staan met hashtags 🙂

Een twitterchat volgen

Tot slot wordt ook de hashtag ook gebruikt bij een twitterchat.  Een twitterchat is een discussie via twitter en een ideale manier om nieuwe personen te vinden die interessant zijn om te volgen. Het gaat over een bepaald onderwerp en vindt vaak op een specifieke dag en tijdstip plaats, bijvoorbeeld (twee)wekelijks of maandelijks. Deelnemers kunnen eigen vragen inbrengen of een moderator bepaalt wat de vragen zijn die worden besproken. Soms worden die vragen van tevoren bekendgemaakt, zodat je er alvast over na kunt denken.
Tijdens de twitterchat gebruikt iedere deelnemer de hashtag van de chat, zodat je alle tweets van de chat kunt volgen, ook al volg je niet iedereen die deelneemt aan de chat.

Voorbeelden van twitterchats zijn:
#lrnchat (leren)
#edchat (onderwijs)
#prodchat (productiviteit)
#blogpraat (bloggen, Nederlandstalig)
#yogachat (yoga)
#runchat (hardlopen)

Aan de slag!

Nou, genoeg manieren volgens mij om je te vermaken met Twitter en vooral om het te gebruiken om van te leren. Ik ben benieuwd naar je eigen ervaringen met Twitter en of deze blogpost je enthousiast heeft gemaakt om Twitter (meer) te gaan gebruiken of om het anders te gebruiken dan je tot nu toe deed. Ook andere tips om Twitter te gebruiken zijn natuurlijk welkom. Laat het weten door hieronder te reageren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top