Zelf aan de slag met Personal Knowledge Management

Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op de site didactadvies.nl, daarna verplaatst naar organizeflow.nl en sinds 3 mei 2024 staat het hier op maschavandeweer.nl.

Een paar dagen geleden schreef ik over Personal Knowledge Management en het framework dat Harold Jarche hiervoor heeft benoemd: Seek > Sense > Share.


Mijn PKM-routine (2015)

Tijdens het lezen van Jarche’s paper, kwam ik tot de conclusie dat ik mijn eigen ‘Personal Knowledge Management’-structuur eigenlijk al grotendeels had staan: Ik volg veel blogs via Feedly en interessante personen via Twitter en ik bewaar allerlei interessante websites in Diigo en artikelen in Evernote. Ook heb ik een eigen blog waarop ik mijn bevindingen en nieuwe kennis kan delen.

In zijn blogpost ‘What’s your PKM-routine?‘ daagt Jarche zijn lezers uit om te laten zien wat hun routine is en in zijn artikel staan enkele mooie voorbeelden. Natuurlijk triggerde dit mij om mijn eigen proces ook in een plaatje samen te vatten (zie rechts) en deze te posten op zijn blog. Hieronder geef ik er meer tekst en uitleg bij.

SEEK

Met ‘Seek’ bedoelt Jarche het verkrijgen van nieuwe kennis en up-to-date blijven in je vakgebied. Qua social media vind ik met name Twitter en Google+ daar erg geschikt voor. Wat ik op Facebook lees is meestal niet erg inhoudelijk, hoewel het er natuurlijk aan ligt wie of wat je volgt.

In plaats van de normale Twiter-app gebruik ik Hootsuite. Daarin kun je niet alleen heel gemakkelijk meerdere accounts beheren, maar het is ook heel eenvoudig om iets retweeten via account Y, dat je in de feed van account X hebt gelezen. En, belangrijk voor ‘Seek’: je kunt in Hootsuite kolommen maken voor je twitterlijsten (zie afbeelding). Zo zie je naast elkaar bijvoorbeeld je lijst met tweets van vrienden, naast een lijst met tweets van collega’s, een lijst met tweets over je vakgebied en een lijst met tweets over nieuws, politiek, sport, entertainment, etc. Een ideale app dus om twitterfeeds te volgen over verschillende onderwerpen. De twitterlijsten die je naast elkaar kunt zetten, kunnen trouwens ook van verschillende accounts zijn.

Lijsten in Hootsuite

Ook luister ik veel podcasts. Vooral in de auto en ‘s ochtends in plaats van het nieuws. Ik gebruik daarvoor de Android-app Podcast AddictDeze kan automatisch nieuwe afleveringen downloaden van podcasts waarop ik geabonneerd ben, en zet deze vervolgens in mijn playlist. Soms download ik ook podcasts op mijn iPod via iTunes en beluister ik ze tijdens het hardlopen.

Daarnaast gebruik ik Pocket om artikelen die ik tegenkom, maar pas later wil lezen, in op te slaan. En in Feedly komen iedere dag tientallen blogposts binnen via RSS-feeds. Deze scan ik en ik lees de interessantste artikelen. Natuurlijk vind ik regelmatig ook interessante artikelen door zelf te googelen. Feedly is voor mij, naast Twitter, één van de belangrijkste nieuwsbronnen.

Evernote Webclipper

Verder krijg ik via e-mail een aantal nieuwsbrieven binnen (niet mijn favoriete manier trouwens, maar soms is het niet anders) en samenvattingen van posts in LinkedIn-groepen. Mocht trouwens iemand weten hoe je de LinkedIn-updates via RSS (en dus Feedly) binnen kunt krijgen dan houd ik me aanbevolen!

Alle artikelen die ik wil bewaren stuur ik door naar Evernote. Vanaf mijn telefoon en iPad gaat dat via de ‘Delen’-functie die je in de meeste applicaties vindt (mits je de Evernote-app geïnstalleerd hebt) en vanuit mijn browser gaat dat via de Evernote-webclipper (zie afbeelding), een superhandige extensie in je browser waarmee je heel gemakkelijk artikelen kunt doorsturen naar Evernote.

SENSE

‘Sense’ gaat over het laten bezinken van nieuwe informatie, deze verbinden met de kennis die je al had, het testen van veronderstellingen, analyseren van de resultaten en trekken van conclusies. De belangrijkste fase voor het ontwikkelen van (nieuwe) kennis.

Hiervoor is het handig om alle verzamelde informatie bij elkaar te hebben in een gemakkelijk doorzoekbaar systeem. Voor mij is dat absoluut Evernote. Artikelen die ik echt wil bewaren, komen allemaal in Evernote. In Evernote kun je ook allerlei losse notities maken (zelfs audio en handgeschreven), dus ook aantekeningen, concepten en andere informatie die ik niet wil vergeten (ook PDF’s en visitekaartjes) komen daarin terecht.

Af en toe gebruik ik MindMeister om een mindmap te maken van een groot onderwerp waarover ik het overzicht kwijt ben, of als ik wil brainstormen.

Taken die ik moet doen zet ik in de taakmanager Doit.im.

SHARE

Voor berichten waarvan ik direct weet dat ik ze wil delen heb ik twee opties: ik deel ze via het kanaal waar ze binnenkomen (Twitter, Facebook, LinkedIn) of ik zet ze in mijn Buffer-lijst. Dat is een app die op gezette tijden een bericht post dat je klaarzet in een wachtrij, via de door jou gewenste socialmediakanalen. Je voorkomt hiermee dat je de ene dag heel veel post en de andere dag niets. Je kunt vanuit diverse applicaties iets naar Buffer sturen, zoals Twitter, Facebook, Google+, WordPress, etc. en ook Buffer heeft een browser-extensie waarmee je interessante pagina’s direct in de wachtrij kunt zetten. Daarbij heb je altijd de mogelijkheid om zelf de tekst van de post te bepalen.

Het belangrijkste platform om echt kennis te delen is ongetwijfeld een WordPress-blog. Het is erg gemakkelijk op te zetten en te gebruiken. Een WordPress blog kan een aantal ‘statische’ pagina’s bevatten en een pagina waarop telkens nieuwe berichten verschijnen (het blog). De berichten kun je voorzien van tags en je kunt ze onderbrengen in één of meer categorieën. Op die manier kunnen je blogberichten, die op volgorde van publicatie onder elkaar komen te staan, ook op andere manieren worden gevonden op je blog.

Links met highlights bewaren in Diigo

Tenslotte is er Diigo. Een bookmark-app waarmee je ook teksten kunt highlighten. In de afbeelding hiernaast zie je een aantal pagina’s met de teksten die ik daarop gehighlight heb.

Diigo gaat zelfs enigszins de strijd aan met Evernote. Het ziet er heel anders uit en functioneert ook heel anders, maar met beide kun je heel goed informatie verzamelen en voorzien van je eigen aantekeningen.

Eigenlijk zou ik willen dat wat ik met Diigo vastleg en highlight, automatisch (of op mijn ‘commando’) wordt doorgestuurd naar Evernote 🙂

Aan de slag

Ondertussen heb ik het plaatje van mijn PKM-routine al diverse keren aangepast, omdat ik er al schrijvende achter kwam dat ik nog meer bronnen of apps gebruikte dan ik aanvankelijk had gedacht. Een duidelijk bewijs dus weer dat het beschrijven van je werkwijze niet alleen anderen, maar ook jezelf een beter inzicht geeft!

Ik daag je dus graag uit om je eigen PKM-routine te beschrijven en een link achter te laten in de reacties naar een post of afbeelding. Ik zou je ook zeker willen aanraden om die link toe te voegen aan de post van Harold Jarche. Het zou mooi zijn om alles bij de bron te verzamelen, toch?

4 Comments

    • Mascha

      Geweldig! Ik heb de test net gemaakt en het klopt helemaal wat eruit komt. Ik ben vooral betekenisgever en verzamelaar. Ik zou inderdaad graag meer interactie willen en meer willen delen, maar ik merk ook dat mij dat nog steeds best veel tijd kost. Zeker als er ook veel interactie is. Maar ‘practice makes perfect’ laten we maar zeggen 😉

  1. Pingback: Hoe zet je Social Learning in? - nextlearning.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top