Technisch schrijven saai?

Technical writer - paperclipDe afgelopen twee jaar heb ik als technisch schrijver bij een ICT-bedrijf gewerkt. Als technisch schrijver zorg je ervoor dat klanten zelf kunnen opzoeken hoe zij met de software van jouw bedrijf kunnen werken en je zorgt ervoor dat die informatie up-to-date blijft als er onderdelen aan de software zijn toegevoegd of gewijzigd. Ook beschrijf je de wijzigingen zelf in de vorm van ‘releasenotes’.

Saai?
Als ik dit uitlegde aan familie, vrienden of bekenden had ik altijd het idee dat hen dit ongelooflijke saai leek. Een beetje teksten typen…
Uiteindelijk komt het daar op neer ja, teksten typen. Vergelijkbaar dus met het schrijven van boeken… en dat is dan ineens wél interessant, niet waar?

‘Technisch’?
Het zal dus het woordje ‘technisch’ wel zijn… een woord dat ik trouwens niet eens echt van toepassing vind. Een technisch schrijver schrijft namelijk zo min mogelijk in technische termen en zoveel mogelijk in termen die iedere gebruiker van de software begrijpt.

Het gaat daarbij om mensen zoals jij en ik, die zo goed mogelijk bepaalde software proberen te gebruiken voor hun werk of hobby. Dat kan word, excel of outlook zijn, een boekhoudprogramma, project-, klant- of cliëntadministraties, reserveringssystemen, documentgenererende systemen, voorraadadministraties, enzovoort.

Puzzel
Ik heb het altijd een erg leuke uitdaging gevonden en zeker niet saai. Het is iedere keer weer een mooie puzzel om de juiste informatie te geven op een begrijpelijke manier en in zo weinig mogelijk woorden. Eerst schrijf je iets zo duidelijk mogelijk uit en daarna haal je de ‘onzin’ weg. Schrijven is schrappen en hoe meer ervaring je krijgt, hoe efficiënter dit proces verloopt.

Technisch schrijven nieuwe stijl
De laatste tijd waren we ons ook aan het oriënteren op het maken van instructiefilmpjes en het bieden van eenvoudig aanpasbare gebruikersinformatie via klantenportals. Het zal nog wel even duren voordat de traditionele handleidingen (tegenwoordig al vrijwel niet meer op papier, alleen in PDF) helemaal worden verdrongen door online materiaal, maar het is duidelijk dat de toekomst ligt in het online aanbieden van instructiefilmpjes waarmee gebruikers de basisvaardigheden van een systeem gemakkelijk onder de knie krijgen, aangevuld met direct online gepubliceerde gebruikersondersteuning in een vorm die gemakkelijk en snel aan te passen is.  Dit zal weer een hele interessante, nieuwe dimensie geven aan het vak technisch schrijven en zal het voorgoed uit het stoffige hoekje van de software-ontwikkeling halen.
Dat merk ik nu al, want als ik vertel over die nieuwe technieken geven mensen ineens positieve reacties 🙂
Schrijven is dus toch saai…?

Job description
Tot slot nog een leuk plaatje over de ‘job description’ van een technisch schrijver:

Technical writer - Job description

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top