Wat is jouw GTD-Q?

Als je wilt weten hoe georganiseerd je bent en hoeveel inzicht je hebt in je werk kan het GTD-Q (Q = Quadrant), ontwikkeld door David Allen, je het nodige inzicht geven. Met de GTD-Q kun je bepalen in welk kwadrant je je bevindt in termen van ‘Controle’ en ‘Perspectief’. Is je werk een grote chaos en heb je ook geen idee welke kant het nu op gaat? Of is alles op ‘cruise control’ en recht op het doel af?

De vier kwadranten zien er als volgt uit:

I. Rechtsboven: Je weet precies welke doelen je wilt realiseren en ligt prima op koers.
II. Linksboven: Je hebt allerlei ideeën over welke kant het op moet, maar hebt niet de controle om er te komen.
III. Linksonder: Je hebt geen controle en geen perspectief. Je werk is een chaos en je weet niet welke kant het op gaat.
IV. Rechtsonder:  Je hebt volledige controle over dat wat er nu ‘op je bord ligt’, maar je hebt geen idee wat je wilt bereiken.

Positief (tijdelijk) of negatief (permanent)?
Het kwadrant waarin je je bevindt hoeft niet per definitie een oordeel te zijn over jouw manier van werken. Het gaat er vooral om dat je weet wat er aan de hand is, zodat je je positie kunt verbeteren.
Waarschijnlijk heb je je in alle kwadranten al wel eens bevonden. Want ook al ben je op een bepaald moment de ‘Captain & Commander’, er kan elk moment een e-mail binnenkomen die je hele dag op de kop zet en je ‘teruggooit’ in de Responder-rol. Waar het echter om gaat is hoe lang je daar blijft. Als je te lang in het ‘Responder’-kwadrant blijft, word je vanzelf een ‘Victim’: iemand die altijd achter de feiten aanloopt.
Bij elk van deze kwadranten is een positieve en een negatieve rol gedefinieerd. Zelfs als je te lang Captain & Commander bent schuilt er gevaar… In het kwadrant wordt de positieve rol als eerste genoemd; de negatieve rol staat er tussen haakjes onder.

Kwadrant I (rechtsboven)
Positief: Captain & Commander
Alles loopt op rolletjes. De koersen zijn uitgezet en alles is op ‘cruise control’. Als iedereen gewoon zijn werk doet, kom je precies waar je zijn moet.


Negatief: Autocrat
Je kunt de neiging krijgen om te denken dat het altijd zo zal blijven. Als je vergeet om rondom je heen te blijven kijken naar nieuwe kansen en ideeën of als je niet voldoende in de gaten houdt of bepaalde projecten ook echt op koers blijven, kan het uiteindelijk toch flink mis gaan lopen.

 

Kwadrant II (linksboven)
Positief: Visionary
Je hebt het ene naar het andere goede idee en ziet allerlei kansen en mogelijkheden die je kunt benutten. Je ziet de route er naartoe, maar je moet nog de stappen gaan ondernemen om er te komen..


Negatief: Crazy maker
Je hebt honderden ideeën over wat je allemaal zou kunnen doen. Je vliegt van het ene idee in het andere, maar neemt nooit de tijd om iets af te maken. Je hebt overal ‘dingetjes’ lopen, maar niets leidt echt ergens toe.

 

Kwadrant III (linksonder)
Positief: Responder
In deze situatie bevind je je als er iets onverwachts gebeurt waar je direct op moet reageren. Op dat moment moet de situatie zoals die is gered worden, en zijn er geen hogere doelen te bereiken dan dat.


Negatief: Victim
Je werkt chaotisch en kunt niets terugvinden. Je hebt het idee dat je vanalles vergeet (en doet dat waarschijnlijk ook…) en je hebt geen idee welke kant het op moet. Je bent niet pro-actief en voelt je regelmatig slachtoffer van de situatie.

 

Kwadrant IV (rechtsonder)
Positief: Implementer
Je bent bezig met het uitvoeren van je werk. Je weet wat er moet gebeuren en zorgt ervoor dat het gedaan wordt.


Negatief: Micro-manager
Je bent alléén maar bezig met het uitvoeren van je werk en kijkt niet verder naar nieuwe ideeën en mogelijkheden om je werk te verbeteren.

 

Zoals gezegd kan iedere dag weer anders zijn, maar toch is het goed om regelmatig te bepalen in welk kwadrant je je bevindt. Als je het lastig vindt om dit te doen aan de hand van de bovenstaande beschrijvingen, kun je een testje doen via een website van David Allen: http://www.gtdiq.com/

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top