MindMaps

Als je geen overzicht meer hebt op je werk, pak je vaak een vel papier en schrijf je van alles op dat in je hoofd opkomt. Het kan zijn dat je dit doet omdat je nog zóveel taken in je hoofd hebt zitten dat je hoofd ‘overloopt’ en je bang bent dat je dingen zult vergeten. Maar het kan ook zijn dat je een lastig onderwerp gaat uitzoeken en je voor jezelf een overzicht wilt creëren van de belangrijkste onderdelen. Of als je bijvoorbeeld een presentatie over een onderwerp wilt houden.
Je zou dan alle onderdelen die je te binnen schieten onder elkaar kunnen opsommen, maar hier is een betere techniek voor: de MindMap. Het woord zegt al wat het is: een kaart van een (deel van) je brein.

Associaties
Het wordt algemeen aangenomen dat je informatie niet onthoudt door middel van puntsgewijze lijstjes, maar door het ‘op te hangen’ in de kennis die je al hebt via ‘associaties’. Je breekt de nieuwe kennis op in allerlei onderdelen en die probeer je met elkaar te verbinden. Daarnaast moet je ergens een punt vinden waar je de nieuwe kennis kunt verbinden met de kennis die je al hebt. Hoe meer van die punten je vindt, hoe beter je nieuwe kennis geïntegreerd zal worden met je bestaande kennis.

Dit klinkt niet echt als een puntsgewijs lijstje, maar meer als een ongeorganiseerd spinnenweb. Hoewel het lang niet zo’n warboel is als eerder werd gedacht. Maar het blijven associaties die de stukjes kennis onderling met elkaar verbinden. Het lijkt dan ook logisch om kennis die je voor jezelf probeert te structureren niet meer lineair op te stellen, maar via associaties met elkaar te  verbinden.

MindMap
Dit doe je met een MindMap. Het is een van de belangrijkste technieken die door Tony Buzan is ontwikkeld. Hier volgen enkele van de belangrijkste principes van het maken van een MindMap:

  1. Je begint met het belangrijkste idee en zet dat in het midden van de MindMap. Hier kun je een mooi gekleurd beeld van maken.
  2. De belangrijkste onderdelen koppel  je vervolgens aan het hoofdidee, en aan die belangrijkste onderdelen worden weer andere onderdelen gekoppeld.
  3. De begeleidende woorden schrijf je, in blokletters, op de lijnen. Daarbij gebruik je in principe één woord of begrip per lijn.
  4. Door de structuur is het eenvoudig om extra onderdelen toe te voegen zonder minuscule tussenvoegingen en eventuele doorhalingen.
  5. Werk met kleuren in de MindMap. Ze bevorderen de associatie en dus de herinnering. En iedere MindMap zal er anders uit zien, wat ook de herinnering bevordert.

Tools
Je kunt dit op papier doen met een aantal gekleurde pennen, maar er zijn ook allerlei tools voor waarmee je zo’n MindMap maakt op je computer, laptop, tablet of smartphone.

MindMeister is er een van. Bij het gratis account kun je slechts een paar MindMaps maken. Maar als je een MindMap af hebt, kun je deze exporteren en bewaren. Zodra je er dan weer mee aan de slag wilt moet je de MindMap eerst even importeren.
Klik op het voorbeeld om de vergrote versie van een MindMeister MindMap te zien.

Brainstorm
Je zult merken dat zodra je de eerste paar punten van de MindMap op papier of op je beeldscherm hebt staan, je heel gemakkelijk de ene na de andere term eraan toevoegt. Het faciliteert het brainstormen.

Probeer het eens zowel op papier als met een computertool en bepaal wat je het beste bevalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top